Je nieuwe huisdier kiezen
De eerste stappen thuis
Gezonde voeding
Zo blijft je hond gezond
De juiste opvoeding
Je hond leren socialiseren
Puppy’s bezighouden
Kom nu nog meer te weten over je nieuwe hond
Neem een kijkje in ons omvangrijke magazinegedeelte met vele thema’s rond voeding, gezondheid, opvoeding, enz.
Stap voor stap naar het nieuwe thuis
Gezonde voeding
Zo blijft je kat gezond
Leer je kat socialiseren
Kittens bezighouden
Kom nu nog meer te weten over je nieuwe kat
Neem een kijkje in ons omvangrijke magazinegedeelte met vele thema’s rond voeding, gezondheid, opvoeding, enz.
Nieuw huisdier kiezen: Tips over huisdieren
Nieuw huisdier kiezen
Het bezitten van een nieuw huisdier is een fantastische en lonende ervaring. Maar elk dier is anders en heeft zijn eigen behoeften. Hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor een nieuwe aanwinst binnen je gezin? En hoe weet je dat je het juiste huisdier uitkiest voor je levensstijl? Onze tips over hoe je een nieuw huisdier kiest helpen je daarbij.
Neem afscheid van vooroordelen over huisdieren
Je kunt het uiterlijk van een bepaald huisdier mooi vinden, maar dat wil nog niet zeggen dit dier voor jou geschikt is. Elk nieuw huisdier heeft namelijk zijn eigen persoonlijkheid. Of dit nu gaat om een kat, hond of konijn. Je hebt bijvoorbeeld bepaalde hondenrassen die sterke behoeftes nodig hebben. Jack Russell terriërs hebben veel beweging en speeltijd nodig om verveling tegen te gaan en een Shih Tzu heeft veel vachtverzorging nodig. Als je kinderen hebt, zoek dan liever een vriendelijke, zelfverzekerde hond uit dan je op een bepaald ras te richten.
De meeste mensen denken dat alle kleine huisdieren geweldig zijn voor kinderen, maar dat is niet het geval. Sommige huisdieren, waaronder hamsters en chinchilla’s, zijn nachtdieren. Dit betekent dat wanneer de kinderen willen spelen, de huisdieren tevreden liggen te slapen en het niet op prijs stellen als ze daarbij gestoord worden.
Sommige dieren zoals dwerghamsters, gerbils en muisachtigen zijn erg snel en beweeglijk. Daardoor zijn ze minder geschikt voor kinderen om ze te hanteren zonder hard te knijpen. Konijnen zijn prooidieren en vinden het niet altijd prettig om opgepakt en geknuffeld te worden.
Aan de andere kant kunnen minder populaire huisdieren zoals ratten juist geweldige huisdieren zijn, want ze houden van sociale interactie met mensen. Om te knuffelen en te spelen zijn goudhamsters en cavia’s een goede keuze. Denk dus van te voren goed na over wat je van je nieuwe huisdier wilt en doe wat onderzoek voor je er een aanschaft.
Denk na over je levensstijl
De tweede tip die we je geven is om te kijken naar je levensstijl. Je weet misschien wat voor nieuw huisdier je wilt, of dat nu een hond, kat of degu is, maar denk na over wat het beste bij je leefomgeving, huis en levensstijl past. Bijvoorbeeld wanneer je fulltime werkt en een hond wilt, wie zorgt er dan overdag voor de viervoeter? Zijn er in de buurt hondendagverblijven of is er een honden uitlaatservice waar je gebruik van kunt maken? Heb je de kosten daarvan onderzocht?
Als je een kat wilt, krijgt deze dan toegang tot je tuin, terwijl je overdag op pad bent. En reageer je als je na een dag hard werken thuiskomt en de bank is onder handen genomen door de scherpe nagels van je kat? Doe onderzoek naar de grootte, het temperament, de bewegingsbehoefte, de levensverwachting en de gezondheidstoestand van verschillende huisdieren en rassen. Dit om er zeker van te zijn dat jouw nieuwe gezinslid de juiste keuze is.
Doe geen impulsieve aankoop
Het kan zeer verleidelijk zijn als een prachtig huisdier je met zijn grote ogen vol verlangen aankijkt. Maar bedenk of je wel klaar bent voor de verbintenis op lange termijn. Je nieuwe huisdier kan 2 jaar tot 20 jaar of zelfs langer leven, waardoor een impulsieve aankoop op een later tijdstip misschien toch niet zo’n goed idee was. Plus als je van te voren geen onderzoek hebt gedaan naar het soort huisdier, weet je ook niets. Zoals welke eventuele gezondheids- of gedragsproblemen je in de toekomst mag verwachten. Een geschikt huisdier uitkiezen vergt een goede planning en voorbereiding. Overhaast daarom niets.
Maak een rekensom bij nieuw huisdier kiezen
Het hebben van een nieuw huisdier is een financiële verplichting. Van alledaagse dingen als verzekering, voeding en speelgoed tot onverwachte dierenarts rekeningen. Sommige huisdieren kosten een paar honderd euro per jaar, terwijl andere duizenden euro’s kunnen kosten. Dus zorg ervoor dat je uitrekent hoeveel je nieuwe huisdier gaat kosten voor je de definitieve beslissing neemt.
Denk aan asieldieren
Veel verdwaalde, achtergelaten en ongewenste huisdieren zijn wanhopig op zoek naar een goed en warm thuis. Het is fantastisch om deze dieren een tweede kans te geven. Daarbij is een volwassen dier uit het asiel een uitstekende keuze, omdat hun persoonlijkheid al vastligt. Daardoor ben je er zekerder van dat dit dier goed binnen jouw levensstijl past. Via de hulp organisaties zijn asieldieren gecastreerd, gechipt en gevaccineerd. Ze bieden daardoor veel waar voor hun geld, vergeleken met de uitgave die je hebt als je een nieuw huisdier bij een fokker koopt.
Niet alleen honden en katten, maar ook konijnen, knaagdieren en fretten kan je via een asiel of opvang een nieuwe tehuis geven. Ook als je op zoek bent naar een jong nieuw huisdier, kan het de moeite lonen om bij een opvang te kijken. Er worden geregeld zwangere katten en konijnen opgevangen.
Kies een betrouwbare fokker
Als je een rashond of -kat wilt kopen, vraag dan je dierenarts of rasvereniging om een betrouwbare fokker aan te bevelen. Vraag de fokker om al het relevante papierwerk, zoals stamboek registratiepapieren, gezondheidsonderzoeken en schriftelijke medische geschiedenis. Inclusief pups ontwormen en inentingen.
Welk adres je ook uitkiest om een nieuw huisdier uit te zoeken. Kijk goed rond voordat je een dier aanschaft. Door te letten op hygiëne, ouderdieren, de manier van fokken en de wijze waarop er met de dieren wordt omgegaan, kom je al veel te weten over de betrouwbaarheid van de verkopende partij. Stel gerust vragen, want een goede dierverkoper geeft je alle informatie over het dier van jouw keuze.
Vind je perfecte match
Denk zorgvuldig na over de aanschaf van een nieuw huisdier, want dit is de basis om goed voor je nieuwe huisgenoot te kunnen zorgen. En dat is de beste garantie om samen een heel plezierige tijd tegemoet te gaan. We hopen daarom dat je met deze Maxi Zoo tips jouw perfecte match vindt.