De kat in de transportbox krijgen: zo werkt het!
13.03.2025 - Leestijd: 3 minuten

Oleg Batarak/stock.adobe.com
Herken je dit? Je kat ligt diep te slapen op de bank. Je verlaat even de kamer om de transportbox voor de dierenartsafspraak te pakken en als je terugkomt, is je kat spoorloos verdwenen. Katten lijken een zesde zintuig te hebben als het op transportboxen aankomt. Meestal associëren ze deze met onaangename ervaringen, zoals een bezoek aan de dierenarts of een reis naar een onbekende bestemming.
Katten vermijden de transportbox instinctief
Katten houden helemaal niet van controleverlies en doen er alles aan om de transportbox te vermijden. Als baasje sta je voor een dilemma: je kunt op zoek gaan naar je kat, wat veel tijd en geduld kost om haar uiteindelijk in de box te krijgen. Of je zegt de dierenartsafspraak af, maar dat is slechts een kortetermijnoplossing.
Wij geven je handige tips om je kat op een ontspannen manier aan de transportbox te laten wennen.
Hoe neem ik de angst voor de transportbox weg?
Voor katten is de transportbox vaak een symbool van een ongewenste reis met negatieve associaties. Deze negatieve koppeling wordt versterkt als de kat de transportbox alleen te zien krijgt bij onaangename gebeurtenissen, zoals een bezoek aan de dierenarts.
Dit kun je voorkomen door de box op te nemen in de dagelijkse leefomgeving van je kat.
Zo maak je de transportbox aantrekkelijker voor je kat
- Woonmeubel: Zet de transportbox op een vaste plek in huis, zodat deze een normaal onderdeel van het interieur wordt en altijd open blijft staan.
- Knusse schuilplaats: Katten houden van verstopplekjes. Maak de transportbox aantrekkelijk door er een zacht kussen in te leggen.
- Snackbar: Verstop af en toe een lekkernij in de transportbox. Zo leert je kat dat het de moeite waard is om regelmatig een kijkje te nemen.
- Geur: Gebruik kattenkruid of feromoon-sprays om de transportbox aantrekkelijker te maken. Een kledingstuk met jouw geur kan ook helpen, omdat een vertrouwde geur rustgevend werkt.
- Zichtbescherming: Sommige katten voelen zich veilig als ze naar buiten kunnen kijken, terwijl anderen daar juist nerveus van worden. In dat geval kun je een handdoek over de box leggen om de prikkels te verminderen.
Als je kat de transportbox als een normaal meubelstuk accepteert, wordt het veel makkelijker om haar erin te lokken en ongemerkt de deur te sluiten. Een lekkernij als lokmiddel voorkomt wantrouwen. Met een goede voorbereiding voorkom je stressvolle situaties.
Belangrijk: Zet de transportbox direct na de dierenartsafspraak weer in de woonkamer. Reinig de box om geuren van de dierenarts te verwijderen. Blijf deze routine aanhouden, zodat je kat de transportbox niet permanent met negatieve ervaringen associeert. Het kan een paar dagen duren voordat ze de box weer vertrouwt, maar ze zal hem niet blijvend vermijden.
Hoe groot moet een transportbox voor katten zijn?
Bij de aanschaf van een transportbox is het verstandig om een model te kiezen met een afneembare bovenkant. Dit maakt het hanteren van de kat veel eenvoudiger. De transportbox moet daarnaast groot genoeg zijn, zodat je kat er comfortabel in kan zitten – grotere kattenrassen hebben een XXL-formaat nodig.
Transporteer nooit meer dan één kat per box. In geval van paniek kunnen ze niet voor elkaar uitwijken. De sluitingen moeten makkelijk in gebruik zijn, maar stevig genoeg, zodat de kat ze niet met haar poten kan openen. Let er ook op dat de handgreep stevig en comfortabel is om de box goed te kunnen dragen.
Naast stevige kunststof transportboxen zijn er ook transporttassen die op een sporttas lijken. Deze tassen zijn lichter en flexibeler, wat handig is als je bijvoorbeeld in de wachtkamer bent en de tas onder een stoel wilt plaatsen. Sommige katten vinden de zachte bodem prettig, terwijl anderen juist de voorkeur geven aan een stevige ondergrond. Of je nu kiest voor een kunststof box of een transporttas, let erop dat het materiaal eenvoudig te reinigen is.
Welke transportboxen zijn geschikt voor lange reizen?
Een bezoek aan de dierenarts is niet de enige situatie waarin je kat in de transportbox moet. Ook bij een lange autorit of een vliegreis is het onvermijdelijk dat je kat enige tijd in de transportbox moet doorbrengen. In het vliegtuig mogen transportboxen met een formaat tot 55 × 40 × 20 cm (IATA-goedgekeurd) mee in de cabine. Zorg ervoor dat je je kat tijdig aanmeldt bij de luchtvaartmaatschappij.
Voor een lange autorit heb je een grotere transportbox nodig, waarin je kat zich comfortabel kan uitstrekken. Aangezien de kat de box niet kan verlaten voor een toiletpauze, kun je absorberende hygiëne-inleggers of een reistoilet in de box plaatsen. Er zijn hiervoor speciale wegwerp-kattenbakken van composteerbaar karton verkrijgbaar. Daarnaast behoren ook voer– en waterbakjes die in de transportbox bevestigd kunnen worden tot het noodzakelijke reistoebehoren.