Kan je kat veilig op het balkon?
15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten
Vanuit het oogpunt van de kat is naar buiten gaan de interessantste activiteit van de dag. Maar helaas is deze vrijheid niet voor elke kat weggelegd. In een appartementengebouw in een stad met veel verkeer is het veiliger om binnen te wonen. Maar met vrije toegang tot een balkon kan een kat goed beschermd toch van de buitenlucht genieten. Het sleutelwoord is „bescherming“: Maak je balkon katveilig.
Wat betekent een balkon voor een kat?
Allereerst: een binnenkat wordt heus niet benadeeld. Als een kat niet weet hoe het is om buiten te zijn, maar verzorgd wordt door iemand met katvriendelijke uitrusting, goed eten en voldoende ontspanning, kan een binnenkat een goed, ontspannen leven leiden in haar kleine territorium.
Maar een balkon is een pluspunt dat voor de kat allerlei extra’s in petto heeft:
- Geluiden: het getjilp van vogels en het geluid van spelende kinderen zijn opwindende indrukken die de kat via het gehoor opdoet.
- Weer: wind, warme zonnestralen, sneeuw – het afwisselende weer maakt het kattenleven spannend.
- Geuren: wij mensen hebben een vrij slecht reukvermogen en kunnen ons nauwelijks voorstellen welke geuren de neus van een kat in de open lucht bereiken.
- Het zien van bijvoorbeeld vogels, bladeren, voorbijgangers en auto’s vanaf het balkon: het is als een bioscoop voor katten. Als het balkon een mooi uitzicht geeft, wordt de kat ook mentaal uitgedaagd.
- Prooi: zoemt er een vlieg voorbij of speelt de wind met een droog blad? De kat speelt ermee: de onvoorspelbare bewegingen die buitenshuis te zien zijn, zijn veel spannender dan welke speelgoedmuis dan ook.
Maar ook hier geldt: Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Een katveilig balkon is verplichte kost voor alle huishoudens met een kat.
Waarom moet ik mijn balkon beveiligen voor mijn kat?
Voor de veiligheid van je kat maak je een omheining om je balkon. Zo kan je kat niet plotseling helemaal naar buiten of erger, naar beneden vallen. Want ook als je kat supersoepel beweegt, makkelijk hoog springt en altijd goed terechtkomt, zijn klimmen op de tweede verdieping of uitstapjes over het dak gevaarlijke avonturen. Afhankelijk van de bouwkundige situatie kan de beveiliging voor katten ook worden ingezet als afscheiding van aangrenzende balkons – zodat de kat niet op ongeautoriseerd terrein kan komen. Maak je balkon katveilig en voorkom spontane ongelukken. Want een ongeluk zit in een klein hoekje als je kat op het balkon schrikt en wil wegrennen of probeert achter een vogel of vlinder aan te springen. Andere zwakke schakels in de veiligheid zijn bijvoorbeeld balkonleuningen met te ver uit elkaar staande tralies waar de kat doorheen kan komen. Ook het raam naar het balkon is niet vrij van risico.
Accessoires en beveiliging voor katten op het balkon: Waar moet ik op letten?
Wat je nodig hebt om het balkon te beveiligen, is afhankelijk van de situatie ter plekke. Maar informeer eerst bij de beheerder van je woning of het aanbrengen van beveiliging voor je kat is toegestaan. Soms worden de mogelijkheden beperkt door bouwkundige eisen, bijvoorbeeld als er geen haken zijn toegestaan of als het uiterlijk van de gevel uniform moet zijn.
Zodra je weet wat er mag, kun je kiezen welke beveiliging voor jouw kat in aanmerking komt:
- Kattennet: er zijn netten in verschillende formaten en zelfs per meter verkrijgbaar. Let op de maaswijdte: 3 tot 4 cm voor behendige, slanke katten, maar voor grote exemplaren en senioren is 5 cm voldoende. Het net moet zo worden bevestigd dat het balkon volledig wordt omsloten of een loggia aan de voorzijde begrenst. De montage gebeurt meestal met haken en spanbanden.
- Zichtscherm: als je balkon een reling heeft met grote openingen, kun je er bijvoorbeeld een bamboemat in weven als afsluiting.
- Raambeveiliging: vaak komt ook een raam uit op het balkon. Beveilig het raam zodanig dat de kat niet door het geopende raam naar buiten kan klimmen. Kiepramen zijn sowieso gevaarlijk voor katten – laat je kat niet zonder toezicht bij een geopend kiepraam.
- Kattenluik: zelfs in een glazen deur kan een kattenluik worden aangebracht. Met een eenvoudig mechanisch model kan je huistijger zelf het balkon op gaan zonder dat iemand de deur open hoeft te doen.
Bij de veiligheid op het kattenbalkon gaat het niet alleen om bouwkundige aspecten. Het gaat ook om de uitrusting en het gebruik: gooi geen plastic zakken, vuilnisbakken, schoonmaakmiddelen, meststoffen of breekbare voorwerpen op het balkon.
Balkon: de perfecte buitenruimte voor je kat
Hier vind je inspiratie voor een schitterende wellness-oase voor je kat:
- Uitzicht: een verhoogd uitkijkpunt op het balkon staat centraal: een krabpaal buiten of een stuk van een echte boomstam is ideaal. Zorg ervoor dat je alles goed vastmaakt!
- Planten: zet alleen planten op het balkon die niet giftig zijn voor katten. Eenjarige klimplanten zijn hiervoor geschikt, die ook in het beveiligingsnet voor katten kunnen opklimmen (bijvoorbeeld Oost-Indische kers of hop) en winterharde planten als bamboe of fruitboompjes. Kweek kruiden, onschadelijke bloemen en misschien wat kattenkruid in de bloembakken. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn taboe op het kattenbalkon.
- Kattenweide: je huistijger zal in haar nopjes zijn met wat gras. In een ondiepe plantenbak of een kleine houten bak met vijverfolie kun je kattengras, gras of wilde bloemen zaaien. Op een groot balkon is een verhoogd zaaibed ideaal, want dan heeft je kat ook meteen een verhoogd uitkijkpunt.
- Schaduwplek: ook op een zonovergoten balkon moet de kat kunnen kiezen tussen in de zon liggen en een plekje in de schaduw.
- Krabplek: ook op het balkon moet er een krabplank zijn of een vlak dat is afgedekt met sisal om de nagels te scherpen.
- Vloer: leg tegels van hout of kurk in een hoek van het balkon. Die slaan warmte op en dat vindt de kat lekker om op te liggen.