Zo vind je de juiste kat
15.05.2023 - Leestijd: 9 minuten
Welke kat past bij mij? Ontdek hier welke eigenschappen de kattenrassen kenmerken en waar je op moet letten bij het kiezen van een kat!
- Wil je een dierlijke huisgenoot en heb je voor een kat gekozen?
- Buitenkat of binnenkat?
- Welk karakter wil je dat je kat heeft?
- Hoeveel ervaring heb je met het opvoeden van katten?
- Hoeveel tijd heb je voor je kat en haar verzorging over?
- Kater of poes?
- Eenling of toch meerdere dieren?
- Hoe wordt de kat verzorgd tijdens je afwezigheid?
- Met welke kosten moet je bij katten rekening houden?
Wil je een dierlijke huisgenoot en heb je voor een kat gekozen?
Dan rijst nu de vraag: welke kat past bij mij? Liever een klein poesje of een volwassen kater? En hoe zit het met de vrije uitloop naar buiten? Realiseer je dat je met het schattige poesje een getemd roofdier mee naar huis neemt dat ook beziggehouden wil worden. Sommige katten hebben meer nodig, andere minder. Je moet ook wat tijd nemen om je kat op te voeden, vooral in het begin. Met een beetje geduld zullen sommige huistijgers zelfs beter gehoorzamen dan sommige honden.
In principe is het raadzaam dat ieder lid van het huishouden vooraf een allergietest doet. Zo voorkom je de trieste situatie dat je de kitten weer moet afstaan en kun je eventueel meteen op zoek naar een allergievriendelijke kat.
Buitenkat of binnenkat?
Behalve haarloze katten zijn alle katten van nature geschikt om buiten te zijn. Als je volle dagen werkt, moet je als het kan een buitenkat nemen: de kat heeft zo overdag beweging, kan jagen en sociale contacten onderhouden met katten uit de buurt. Huiskatten vervelen zich daarentegen snel, vooral als ze geen soortgenoten om zich heen hebben. Zorg voor voldoende activiteitsmogelijkheden en speelgoed dat je regelmatig vervangt. Of je een buitenkat kiest, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren, maar vooral van je woonsituatie af. Als je op het platteland woont, is het over het algemeen minder gevaarlijk voor een buitenkat dan in een grote stad met veel verkeer. Toch zijn er ook daar de beruchte kattenvangers of mensen die vergiftigd aas leggen.
Kies je een buitenkat, dan moet je je ervan bewust zijn dat je nooit honderd procent zeker kunt zijn dat hem buiten niets zal overkomen. Dit geldt overigens ook voor het platteland: natuurlijke vijanden van katten zoals wilde dieren liggen hier op de loer. Als alternatief voor een vrije uitloop naar buiten kun je je eigen tuin of balkon katveilig maken. Hiervoor zijn kattennetten geschikt, die de huistijger beschermen tegen ontsnapping.
Als jouw keuze op een binnenkat valt, wees er dan op voorbereid dat alle kamers als kattendomein gelden. Binnenkatten moeten toegang tot elke kamer hebben. Zij zijn van nature nieuwsgierig en willen alles verkennen. Daarom is het beter om elke kamer katveilig te maken. Zet je favoriete vazen niet op de schappen, want er kan zomaar een ongelukje gebeuren. Giftige kamerplanten horen ook niet in een kattendomein thuis. Rassen die minder behoefte hebben aan vrijheid, zoals onder andere de Perzische kat, Devon rex, Burmees of ragdoll, zijn geschikt als huiskat. Deze katten zijn relatief kalm en mensgericht.
Welk karakter wil je dat je kat heeft?
Dat brengt ons bij het karakter van katten. Wil je een knuffelkat die aanhankelijk en zeer mensgericht is? Dan heb je de keuze uit meerdere rassen. Perzische katten moeten veel worden gestreeld en zijn zeer evenwichtige katten. Ook de Bengaalse kat wil voortdurend geaaid worden. Ze volgt je overal naar toe en is zeer sociaal, ook al suggereert haar wilde uiterlijk het tegendeel. Ze heeft ook veel te “vertellen” en miauwt graag. Niet geluidsgeïsoleerde appartementen zijn daarom nogal ongeschikt – tenzij je buren ook erg communicatief zijn. Ook de heilige Birmaan is gek op haar familie. Geheel atypisch voor haar soort, hecht ze er zelfs belang aan om je te behagen. Ze is daarom relatief gemakkelijk te trainen en typische kattennonsens komt bij haar zelden voor. Ze kan ook goed overweg met kinderen of andere huisdieren zoals honden.
Over honden gesproken: de Maine Coon wordt ook wel de “hondkat” genoemd – en daar is een goede reden voor. Ze is erg mensgericht, houdt van knuffelen, is speels en houdt vaak van apporteren. Je kent de kat waarschijnlijk al uit films als “Mrs. Norris”, die de hatelijke conciërge Argus Vilder vergezelt in twee Harry Potter-films. De Maine Coon is levendig, houdt van jagen en ravotten. Ze heeft een relatief grote bewegingsdrang en is blij als ze buiten kan genieten. Ze is echter ook geschikt als binnenkat als je haar voldoende ruimte kunt bieden. Deze sociale kat heeft veel gezelschap nodig en is blij met een speelkameraadje.
Een kat met hondachtige gehechtheid is de ragdoll. Ze heeft een zachtaardig en evenwichtig karakter en kan goed overweg met jonge kinderen. Ook de uiterst gezellige Britse korthaaris zeer flexibel en net zo graag binnen als buiten. Als je een sociale kat wilt, is de Devon rex misschien de juiste partner. Door haar intelligentie eist ze constant nieuwe uitdagingen, anders verveelt ze zich. En je kunt je voorstellen wat het resultaat is: veel nonsens. Ze is speels en volgzaam. Heel anders is de blauwe Rus. Die houdt van stilte. Als je eenmaal haar vertrouwen hebt gewonnen, is ze erg aanhankelijk. Ze is verlegen en afstandelijk naar vreemden toe. Dit geldt overigens ook voor de Britse korthaar.
Hypoallergene kattenrassen zijn bijvoorbeeld Balinese, Javaanse, oosterse kortharige katten of rexsoorten. Hun vacht verschilt van die van andere kattenrassen door een speciaal gen, mensen die allergisch zijn voor kattenhaar reageren minder sterk of helemaal niet.
Hoeveel ervaring heb je met het opvoeden van katten?
Er zijn geen katten voor beginners. Maar er zijn katten die meer aandacht nodig hebben dan andere of die eigenzinniger zijn. Een huisdier voor meer ervaren kattenbezitters is bijvoorbeeld de Siamees. Ze heeft een sterke wil en dwingt die graag af. Als je ermee om kunt gaan, ontvang je als bedankje een knuffelkat die graag speelt en je overal volgt. Katten met een lange vacht zoals de Perzische kat zijn onderhoudsintensief en moeten dagelijks worden geborsteld. Niet elke kat geeft zich daar zomaar aan over. Met een beetje geduld en oefening lukt het echter ook onervaren kattenhouders.
Een andere belangrijke overweging is of je een jong katje of volwassen kat in huis wilt halen. Jonge poesjes kunnen weliswaar beter worden opgevoed, maar hebben vooral in het begin veel aandacht en tijd nodig. Ze moeten leren zindelijk te worden en welke meubels ze niet als krabpaal mogen gebruiken. Een volwassen kat – bijvoorbeeld uit een dierenasiel – weet dit vaak al. Maar zij kan andere eigenaardigheden hebben die je haar af moet leren. Je kunt de kat echter bij een eerste bezoek leren kennen en de dierenverzorgers uitvoerig bevragen. Asielkatten zijn na de gewenningsfase vaak erg aanhankelijk en dankbaar voor hun nieuwe thuis.
Hoeveel tijd heb je voor je kat en haar verzorging over?
Zoals alle huisdieren hebben katten activiteit nodig – zowel mentaal als fysiek. Dit geldt vooral voor katten binnenshuis. Anders kunnen zij slechte gewoontes ontwikkelen en bijvoorbeeld de inrichting beschadigen.
De Britse korthaar neigt eerder naar comfort en heeft niet zoveel activiteit nodig als bijvoorbeeld de Devon rex. De Maine Coon is relatief actief, maar slaapt ook graag en zorgt uitgebreid voor haar lichaam. Je moet ook de tijd nemen om voor je kat te zorgen. De meeste oosterse kattenrassen zoals de Siamees, Oosterse korthaar of Cornish rex, hebben weinig ondervacht en hoeven daarom niet dagelijks te worden verzorgd. Ze verharen ook niet zo sterk. Hetzelfde geldt voor katten met een zeer dichte vacht zoals de blauwe Rus. Verzorging omvat ook het regelmatig bijknippen van de klauwen (vooral bij huiskatten) en het schoonmaken van de ogen en oren, vooral rassen als de Perzische kat hebben de neiging overmatig te tranen.
Kater of poes?
Of je nu liever een poes of een kater neemt, ligt helemaal aan je voorkeuren. Katers zijn vaak speelser en wilder in de groeifase, maar worden na castratie meestal rustiger en aanhankelijk. Poezen zijn daarentegen wat zelfstandiger, maar vanaf het begin veel rustiger. Er zijn katten met sterke karakters die erg territoriaal zijn. Dat hangt minder af van het geslacht dan van het ras, de opvoeding en de ontwikkeling.
Eenling of toch meerdere dieren?
Als je de hele dag buitenshuis werkt en graag een binnenkat wilt hebben, kun je over het algemeen beter twee dieren zoeken. Zeker, het lijkt in eerste instantie meer moeite. Toch hebben katten sociaal contact nodig met hun familie of soortgenoten. Ragdoll-katten kunnen er bijvoorbeeld niet tegen om alleen te zijn. Ook de Britse korthaar houdt van het gezelschap van andere katten en houdt er niet van om alleen te zijn. Je moet daar rekening mee houden.
Hoe wordt de kat verzorgd tijdens je afwezigheid?
Met de juiste voorbereiding kun je katten die minder mensgericht zijn een dag of twee in de handen van vrienden of buren laten. Dit omvat doorgaans de Europese korthaar, York Chocolate en blauwe Rus. Met zeer aanhankelijke rassen zoals Bengalen of Siamezen kan het er echter anders uitzien. In principe hangt het af van het karakter van de kat. Als je blauwe Rus erg op jou gefixeerd is, is het beter om de kat niet lang alleen te laten.
Ook de verzorging tijdens een vakantie is belangrijk. Kan een vriend of familielid voor de kat zorgen? Zeer territoriale dieren kunnen beter in hun vertrouwde omgeving blijven. Hier helpt het als de verzorger de kat een uur of twee thuis gezelschap houdt, ermee speelt en haar aait.
Met welke kosten moet je bij katten rekening houden?
Naast de basisuitrusting bestaande uit kattenbak, kommen en dergelijke zijn er maandelijkse kosten die je niet mag onderschatten. Afhankelijk van het soort voer en het kattenras moet je rekening houden met 30 tot 50 euro per maand. Daar komen ook nog inentingen bij (bijvoorbeeld kattenziekte, kattengriep en leukose). De basisinentingen kosten ongeveer 100 euro. Avonturiers hebben aanvullende inentingen nodig tegen rabiës en FeLV en moeten elke drie maanden worden ontwormd (kosten tussen 100 en 140 euro). Binnenkatten moeten elke zes maanden worden ontwormd (kosten ongeveer 50 euro). Ook moet je altijd geld in je spaarpot hebben voor verwondingen of zelfs operaties. Voor ongeveer 10 euro per maand kun je je hiervoor verzekeren.
Neem voldoende tijd om meer te weten te komen over de karakters van de verschillende katten. Zo vind je een langjarige metgezel voor jou en je gezin.