Onze katachtige viervoeters zijn duidelijk heel verschillend en uniek en elk kattenras heeft zijn eigen bijzondere kenmerken en karaktertrekken. Maar waar komen die verschillende kattenrassen vandaan? Hier gaan we kort in op de oorsprong en geschiedenis van verschillende kattenrassen en hoe je een keuze kan maken tussen een raszuivere kat of een gemengd ras.
De oorsprong van het fokken van katten is niet zo recent als je zou denken en er wordt al geruime tijd mee gefokt, al vanaf de Victoriaanse tijd. Perzische liefhebbers begonnen 200 jaar geleden katten te fokken, dit alles om te trachten het “perfecte” resultaat te verkrijgen. In 1885 werd de eerste Siamese kat op een kattenshow in Londen voorgesteld, na jaren en jaren van doelgericht fokken om een bepaald uiterlijk en een bepaalde stijl te bereiken. Er werd gestreefd naar specifieke karaktertrekken en het fokproces was intensief. Maar pas toen rond 1950 de Fédération Internationale Féline d’Europe (FIFE), de huidige Fédération Internationale Féline (FiFé), werd opgericht, nam de algemene belangstelling voor het fokken van katten spectaculair toe – het was niet langer louter een hobby en project voor de hogere klassen.
In het verleden bleef het fokken beperkt tot slechts een paar kattenrassen – veel variatie was er toen nog niet. Er waren maar een paar verschillen in kleur of vacht en de populairste kattenras, voor de rijken, was de Siamese kat. Om te bepalen of een bepaalde kat raszuiver is, is meer nodig dan alleen maar het typische uiterlijk van een bepaald ras te bekijken. Fokkers streven bepaalde doelen na op basis van de karaktertrekken van een kattenras, waartoe natuurlijk ook het uiterlijk maar ook de aard van een kat behoren. Een andere belangrijke factor is de stamboom. Hiermee kan de afstamming van een kat door de generaties heen getraceerd worden en zo de oorsprong van een ras bewezen worden. De meeste voorschriften voor Europese fokkers worden voorgeschreven door de FiFé en moeten tegenwoordig strikt nageleefd worden, ook al was dat in het verleden niet altijd het geval.