• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Oudejaarsavond met de kat - rustig het nieuwe jaar in

04.01.2024 - Leestijd: 4 minuten

Eine Katze sitzt vor einer Lichterkette.

Oudejaarsavond is voor mensen een blij feest. Traditioneel komen mensen samen met vrienden en familie voor een uitbundige party en om middernacht neemt het volume toe en wordt het kleurrijk: rotjes knallen en vuurwerk verlicht de nachtelijke hemel. Wat voor ons een evenement is waar we reikhalzend naar uitkijken, is vanuit het perspectief van de kat een nachtmerrie: vele luidruchtige vreemden verzamelen zich in het territorium, en het knalt en flitst onverdraaglijk. Geen wonder dat veel katten op oudejaarsavond radeloos zijn en uren van grote onzekerheid en angst doormaken. Je kunt echter een paar dingen doen om wat van de angst weg te nemen en de stressvolle laatste dag van het jaar een beetje aangenamer te maken.

Waarom is oudejaarsavond zo problematisch voor katten?

Katten zijn gevoelig, reageren wantrouwig op onbekende gebeurtenissen en schrikken snel van geluiden die ze niet thuis kunnen brengen. Het gehoor van een kat is veel fijner dan dat van een mens. Het oor van een kat kan tot wel 60.000 hertz waarnemen, het menselijk oor slechts 20.000 hertz. Geluiden klinken voor de kat dus drie keer luider dan voor ons. Je kunt je voorstellen wat een onverwachts ontploffend rotje voor het gevoelige gehoor van een kat betekent. Daarnaast zijn er de kleurrijke lichtflitsen en de effecten van Bengaals vuur. De huistijger kan niet weten dat het bij zo’n luidruchtig feest als oudejaarsavond om ongevaarlijk vermaak gaat.

Ook de aanwezigheid van feestgangers en de vele kleine veranderingen in hun territorium, bijvoorbeeld decoraties of muziek, brengen de kat in verwarring. Het feit dat de mensen in het huishouden misschien nog uitgelatener en luidruchtiger zijn dan gewoonlijk, helpt ook al niet om de kat te kalmeren.

De conclusie van dit alles zou moeten zijn dat je beter geen turbulente oudejaarsavond kunt vieren in het kattenhuishouden. Je bezorgt het dier onnodige opwinding. Het helpt niet om de kat tijdens het feest naar een andere kamer te verbannen. Dit veroorzaakt alleen maar meer stress. Wees attent en organiseer je feest op oudejaarsavond op een rustige, gezellige manier in een sfeer waarin de kat zich veilig voelt.

Hoe breng ik oudejaarsavond met de kat veilig door?

Buitenkatten zou je op de dag van oudejaarsavond uiterlijk ‘s middags binnen moeten halen – bij voorkeur een paar dagen van tevoren: de ervaring leert dat sommige mensen niet tot oudejaarsavond kunnen wachten om rotjes af te steken. Als de kat schrikt van de knal, kan ze in paniek wegvluchten en in het ergste geval de weg naar huis niet meer terugvinden. Zorg er op oudejaarsavond zelf voor dat de sfeer in huis zo ontspannen mogelijk is.

Wat kan ik doen als ik de kat met oudejaarsavond alleen moet laten?

Als je het op de een of andere manier kunt vermijden, laat je kat dan niet alleen thuis op oudejaarsavond: De stress veroorzaakt door het lawaai en de afwezigheid van hun baasjes is moeilijk te plaatsen voor de kat. Als het niet anders kan en er geen kattenoppas kan worden geregeld, zou je de kat een paar dagen van tevoren voor moeten bereiden op een verblijf in een speciaal ingerichte, verduisterde ruimte. Zorg dat alles wat de kat nodig heeft daar aanwezig is: een kattenbak, een comfortabele kattenmand en een voer- en waterbak. Sluit de kat niet op, maar zorg ervoor dat de sfeer in de kamer bijzonder aantrekkelijk is: kalmerende, misschien klassieke muziek (als aangename afleiding van de knallen buiten) en gedimde verlichting maken van de kamer een huiselijk toevluchtsoord. Zorg ervoor dat je de situatie repeteert, zodat de kat er mee vertrouwd raakt.

Wanneer je voordat je het huis verlaat een flinke tijd met de kat speelt, zal ze zich misschien terugtrekken om uit te rusten en bestaat de kans dat ze door een deel van het evenement heen slaapt. Vraag indien nodig bij de dierenarts naar een licht, plantaardig kalmeringsmiddel. Maar deze suggesties vormen slechts een noodplan. Als kattenliefhebber zou je oudejaarsavond samen met je huistijger moeten vieren.

Na het vuurwerk: wanneer mag de kat weer naar buiten?

Houd in het nieuwe jaar de buitenkat indien mogelijk nog een dag of twee binnen. Er bestaat nog steeds het gevaar dat overgebleven rotjes worden aangestoken. Ook de resten van het vuurwerk, zoals kruitresten, die overal rondslingeren, zijn niet ongevaarlijk voor de gezondheid van de kat. Ruim in ieder geval het oudejaarsafval dat op je eigen terrein ligt op.

Overigens: Niet alle katten raken in paniek op oudejaarsavond. Sommige huistijgers blijken echte ‘routiniers’ te zijn die de drukte rustig negeren of zelfs geïnteresseerd zijn in de gekleurde lichtjes aan de andere kant van het raam.

Houd rekening met de volgende punten om het je angstige kat met oudjaar zo comfortabel mogelijk te maken:

  • Kleinschalig vieren: Een gezellig samenzijn met een overzichtelijk aantal gasten is voor de kat aangenamer dan een druk feest.
  • Klein feestmaal: wanneer je bijvoorbeeld een afspraak maakt voor een fondue, kun je een beetje vers vlees – natuurlijk in een voor de kat geschikte portie en speciaal voor haar klaargemaakt – voor je huistijger apart leggen en haar met deze bijzondere lekkernij positief stemmen.
  • Terughoudendheid: instrueer je gasten om de kat niet met goedbedoelde affectie in het nauw te drijven, tenzij de kat er zelf om vraagt.
  • Verlichting: verduister het appartement indien mogelijk met jaloezieën of gordijnen, maar zorg tegelijkertijd voor zachte binnenverlichting om irritatie door lichtflitsen te verminderen.
  • Herrie negeren: helaas zijn er nauwelijks mogelijkheden om de middernachtelijke herrie buiten te sluiten. Je zou samen met je gasten moeten proberen om door rustig gedrag een kalmerende invloed op de kat uit te oefenen. Doe alsof je geen aandacht schenkt aan de knallen.
  • Rustgevende nabijheid: als er meerdere katten in huis zijn, is het handig als elk dier op een vertrouwde menselijke schoot terecht kan waar het kalmerend geaaid kan worden tijdens de luidruchtigste fase als het daar behoefte aan heeft. Tolereer het echter ook als de dieren zich liever terugtrekken en een schuilplaats of een kamer zoeken waar ze zich veilig voelen.
  • Geen medelijden: weersta de impuls je dier te willen troosten. De kat herkent deze emotie en wordt in haar vermoeden gesterkt dat er iets gebeurt waarover ze zich zorgen moet maken. Aai de kat echter wel wanneer ze daar naar verlangt.

Ontdek meer nuttige informatie in onze video:

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren