• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Waarom likt mijn kat mij?

29.12.2023 - Leestijd: 8 minuten

Kat likt een vinger

Katten likken hun vacht om zichzelf schoon te maken. Het komt echter ook vaak voor dat je kat jou likt. Lees hier waarom.

Katten zijn propere dieren die elke dag veel tijd besteden aan hun verzorging. Je hebt waarschijnlijk al gezien hoe je kat haar poten natmaakt met haar tong om haar gezicht schoon te maken. Daar komt het woord 'kattenwasje' vandaan. Maar je kat houdt het daar niet bij en likt jou ook? Lees hier waarom jouw kat jou likt.

Waarom likt mijn kat mijn gezicht?

Van jongs af aan leren kittens van hun moeder hoe ze zichzelf moeten verzorgen. Daarbij maakt de moeder de kleintjes schoon en helpt zo om de sociale banden te versterken. Als je meerdere katten hebt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat ze elkaar likken. Dat doen ze omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden. In feite likken katten alleen hun naasten, de leden van hun groep. Dus als je je afvraagt „Waarom likt mijn kat ’s nachts mijn gezicht?“, heeft dat te maken met haar instinct en bewijst het dat ze jou als een deel van haar familie beschouwt. Omdat jij, in tegenstelling tot haar kattenfamilie, het grootste deel van de dag druk bezig bent en onbereikbaar lijkt, maakt ze gebruik van de nacht en je slaap om je te komen verzorgen. Voor een kat worden gezamenlijke verzorgingsmomenten geassocieerd met ontspanning en welzijn. Als je in dromenland bent, ben je ook aan het ontspannen. Je kat ziet dit als een gelegenheid voor een gezamenlijk zen-moment. Ook al vind je de ruwe tong van je kleine lieverd niet storend en eigenlijk wel schattig, mag je niet vergeten dat kattenspeeksel ziektekiemen kan bevatten. En als je bedenkt welke lichaamsdelen je kat allemaal aflikt, is het duidelijk dat het niet hygiënisch is om haar met haar tong over je gezicht te laten gaan.

Waarom likt mijn kat mijn mond?

Je hebt misschien online al video’s gezien van huisdiereigenaren die filmden wat hun kleine metgezellen ’s nachts doen terwijl hun baasjes slapen. Dat is altijd heel amusant en soms verrassend. Als ze de kans krijgen, nodigen veel honden en katten zichzelf uit in de slaapkamer van hun baasje en vaak zelfs op zijn of haar bed. Terwijl jij diep in slaap bent, heeft je kat zich misschien comfortabel naast je op je kussen genesteld. Ze wilde gewoon een zacht, knus plekje om te slapen naast haar lievelingsmens, maar nu merkt ze een prikkelende geur. Heb je tonijn gegeten? De meeste katten zijn gek op tonijn. De geur van vis is hardnekkig en zelfs als je je tanden goed gepoetst hebt, zal de fijn ontwikkelde reukzin van je kat er niet aan kunnen weerstaan. Omwille van de tonijn zal ze met haar tong over je mond gaan!

Waarom likt mijn kat mijn haar?

Je zit op de zetel naar je favoriete tv-serie te kijken. Je schattige kat ligt vredig naast je te slapen. Plots wordt ze wakker en besluit dat het toch allemaal een beetje te saai is. Dus komt ze in actie, wil knuffelen, wrijft zich tegen je nek en begint je haar te likken. Dat doet je misschien lachen en vraagt je af of het tijd is voor een douche. Douchen helpt waarschijnlijk niet. Misschien likt je viervoeter namelijk net door je shampoo aan je haar. In dat geval zijn er twee mogelijkheden: of ze houdt ervan, of ze vindt de geur van je shampoo helemaal niet goed. In het eerste geval voelt ze zich aangetrokken door de geur en zet haar dat aan om haar familie te verzorgen; in het tweede geval probeert ze de slechte geur weg te krijgen door je te impregneren met haar eigen geur. Tenzij je naar kattenvoer wilt ruiken, moet je je kat laten weten dat haar gedrag niet naar je zin is. Aai ze niet, want dan geef je haar de indruk dat je het leuk vindt wat ze doet. Je kunt het beste opstaan en weggaan. Ga een koud drankje uit de koelkast halen of zet een kopje thee. Als je terugkomt, heeft je kat waarschijnlijk een andere bezigheid gevonden.

Chat léchant une main

Waarom likt mijn kat mijn hand?

Is je kat gewend om je in elke kamer van het huis of de flat te vergezellen? Ze ziet graag wat je aan het doen bent en maakt van de gelegenheid gebruik om onderweg een knuffel te krijgen. Als ze je richting de keuken ziet gaan, hoopt ze een paar lekkernijen van je te krijgen. Als dat niet lukt, kijkt ze geduldig naar alles wat je doet terwijl je aan het koken bent – er kan per ongeluk iets op de grond vallen. En hop! Een klein stukje kaas dat niet in de fondue terechtkomt! Bovendien hebben je handen dezelfde onweerstaanbare geur als die edele kaas. Dus als je je afvraagt: waarom likt mijn kat mijn vingers af? Het antwoord is simpel: zodra je kat merkt dat je naar eten ruikt, bijvoorbeeld als je ze aait, begint ze aan je vingers te likken. Als je handen schoon zijn en je niet net sterk geurend eten hebt aangeraakt, kan je kat je hand ook likken om affectie te tonen en je te verzorgen.

Waarom bijt mijn kat me en likt me dan?

Kittens die samen spelen, zijn niet altijd even zachtaardig tegen elkaar: bijten, rollebollen en achter elkaar aanzitten, zijn dagelijkse kost. Door zo te spelen, leren ze snel hun grenzen kennen. Als je met je kat speelt, is zacht bijten geen teken van agressie. Het hoort bij het spel. Een kat die zacht bijt, doet je geen pijn. Ze zal je haar goede bedoelingen tonen door daarna je vingers af te likken. Als haar tandjes je pijn doen, is het een echte beet. Soms laat een kat zich meeslepen in het spel en vergeet ze wat mag en wat niet mag,vooral als ze te kort gespeend werd en slecht is gesocialiseerd. Zodra dat gebeurt, moet je het spel stoppen en door weg te gaan duidelijk maken dat je kleine viervoeter te ver is gegaan.

Waarom likt mijn kat mijn voeten?

Terwijl sommige katten graag op het kussen van hun baasje slapen, gaan andere katten meteen naar het uiteinde van het bed. De reden waarom een kat de nabijheid van je voeten kiest, heeft te maken met haar overlevingsinstinct. Het risico om verpletterd te worden door jouw lichaam terwijl ze slaapt, zou te groot zijn als ze tegen je aan zou liggen onder het dekbed. Katten slapen trouwens zelden naast de voeten, maar eerder bovenop de voeten van hun baasje. Als een van je voeten uit het dekbed steekt en binnen het bereik van haar tong valt, zal je kleine lieverd haar genegenheid voor jou bewijzen door met haar speeksel je voeten te wassen, of je dat nu leuk vindt of niet.

Waarom likt mijn kat me en spint ze?

Als een kat spint, is dat meestal omdat ze zich op haar gemak voelt. Sommige katteneigenaren vinden het geluid ook rustgevend. Waarschijnlijk associeer je het spinnen van je kat met ontspannende momenten die je met haar doorbrengt op de zetel of in je favoriete fauteuil. Katten vinden het heerlijk om geaaid te worden – maar alleen als ze daar zin in hebben natuurlijk – en uiten hun tevredenheid door te spinnen. Om dit moment van geluk nog meer met je te delen, zal je kat je hand likken of zich tegen je aan wrijven. Wist je dat er een vorm van therapie voor mensen bestaat die spintherapie wordt genoemd? Het is ontwikkeld door dierenarts Jean-Yves Gauchet in het begin van de jaren 2000. Het positieve effect van spinnende katten op mensen die gestrest, gehandicapt of bejaard zijn, is sindsdien bewezen.

Waarom likt mijn kat mij altijd?

Als je kat je af en toe probeert proper te maken, is dat een goed teken. Als je kat je de hele tijd likt, kan dat het gevolg zijn van een aandoening zoals het feline hyperesthesie syndroom. Sommige rassen, met name Siamese katten, abessijnen, burmezen en Perzische katten lijken meer last te hebben van dit syndroom dan andere soorten. Het overmatig likken van je kat kan ook het gevolg zijn van een gedragsprobleem. Als het aanhoudt, vraag dan je dierenarts om advies. Als hij geen pathologie vindt, kan hij je doorverwijzen naar een kattengedragstherapeut. Een angstige of gestreste kat zal ook de neiging hebben om meer te likken om zichzelf te kalmeren en gerust te stellen. Je moet de oorzaak van deze stress vinden en elimineren zodat je kleine metgezel zich weer goed voelt.

Je zorgt met veel tederheid voor je kat en ze weet dat ze iets kan teruggeven door je op haar eigen manier haar genegenheid te tonen. Het zou dus verkeerd zijn om haar te berispen of te straffen als ze je handen, voeten of gezicht likt. Katten zijn intelligente dieren die snel doorhebben wanneer hun gedrag je niet bevalt. Leer hun lichaamssignalen te begrijpen, bied ze goede leefomstandigheden aan, maar laat ze niet de baas in je huis worden. Het is aan jou om de regels te bepalen voor een harmonieus leven met je kleine viervoeter.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren