Kerst met de kat - katveilig versieren
15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten
Jong en oud verzamelen zich rond de kerstboom om in een aangename sfeer leuke uren door te brengen. Natuurlijk is de kat er ook bij. Voor de huistijger is de kerstperiode bijzonder spannend: nieuwe geuren, bonte decoraties en bezoekers schoppen de routine in de war. Dat is spannend, maar kan ook stressvol worden. Maar met een beetje planning kun je ook voor je huistijger van kerst een feestdag maken.
Hoe breng ik de kerstdagen met de kat door?
Wanneer je kat niet gewend is aan menselijk bezoek, moet ze de mogelijkheid hebben om uit te wijken. Geef je dier de mogelijkheid een andere kamer binnen te gaan en vraag je gasten zich niet aan de kat op te dringen. Een nieuwsgierige en vriendelijke kat stapt meestal uit zichzelf op mensen af, een schuwe huistijger trekt zich misschien liever terug. Sluit het dier echter niet op, zodat het het bezoek niet met iets negatiefs verbindt. Houd tijdens de feestdagen vast aan routines als voertijden en speeluurtjes. Katten zijn gewoontedieren, de structuur van de dag geeft ze veiligheid.
Natuurlijk zijn de kerstdagen een uitgelezen kans om je kat veel aandacht te geven. Trakteer je kat op uitgebreide knuffelsessies en speel met elkaar. De kat is vooral blij met leuke cadeautjes: kattenspeelgoed zoals balletjes, speelhengeltjes, laserpointers of een kussentje met kattenkruid zijn altijd in trek. Een nieuwe krabpaal, speeltunnel of gezellige kattenmand zijn ook geschikte kerstcadeaus.
Waarom klimt de kat in de kerstboom?
Wanneer de kerstboom eenmaal in de woonkamer staat, kan de huistijger zich nauwelijks inhouden. Het vreemde object moet bestudeerd worden! Sommige katten willen bij het versieren helpen, anderen corrigeren de details van de versierde boom. Het resultaat is over het algemeen een kleine chaos. Maar wees niet boos op je huistijger, zo’n kerstboom is nu eenmaal onweerstaanbaar. De boom ruikt spannend, vooral voor de neus van een huiskat die de bomen buiten niet kent, voelt interessant aan en je kunt er in klauteren. Wat ligt er dan meer voor de hand dan dit vreemde nieuwe ding in het territorium nader te willen onderzoeken? Wanneer het baasje er dan ook nog eens gekleurde ballen en ander zwaaiend en klinkend speelgoed in hangt is de conclusie snel getrokken: er staat een nieuw stuk speelgoed klaar.
Wanneer je voor het kerstfeest waarde hecht aan een kerstboom, zou je op de volgende punten moeten letten:
- Stabiliteit: een zware kerstboomstandaard van metaal of met een waterreservoir zorgt ervoor dat de boom stabiel rechtop blijft staan; voor de zekerheid kun je de top van de boom nog extra vastzetten met een plafondhaak.
- Kaarsen: het spreekt voor zich dat in een kattenhuishouden geen echte kaarsen in de boom horen. Maar zelfs kerstboomlampjes zijn niet zonder gevaar: de kat kan gemakkelijk verstrikt raken in het snoer. Zorg ervoor dat ze stevig dicht bij de takken vast worden gemaakt of probeer led-lichtsnoeren die rond de takken kunnen worden gewikkeld.
- Kerstballen: kerstboomballen en soortgelijke versieringen zijn een onweerstaanbare uitnodiging tot spelen voor de kat. Kies kerstballen van kunststof. Het is niet alleen vervelend wanneer de glazen kerstballen breken, ze vormen ook een groot risico op verwondingen.
- Klatergoud, engelenhaar en slingers: klatergoud is ook vanuit het oogpunt van een kat een geweldig stuk speelgoed dat moet worden onderzocht. Zorg ervoor dat de kat geen stukjes folie inslikt of verstrikt raakt in de slingers. Om veiligheidsredenen is het beter af te zien van klatergoud en dergelijke in kattenhuishoudens.
- Dennennaalden en het water van de kerstboom: een kat kan geen hars en etherische oliën verdragen en ingeslikte naalden kunnen leiden tot darmperforatie. Laat de kat niet uit de kerstboomstandaard drinken of knabbelen aan de dennenboom en de adventskrans.
Het gebeurt vaak zo snel dat je niet kunt reageren, maar als de kat een stuk cadeaulint of klatergoud heeft opgegeten en dat gedeeltelijk vastzit in zijn bek of anus, probeer het dan niet zelf te verwijderen. Schakel onmiddellijk een dierenarts in.
Houd er ook rekening mee dat de dierenartsenpraktijken tijdens de vakantie slechts beperkt open zijn. Als je huisdier last heeft van spijsverteringsstoornissen of een ongeluk overkomt, kan medische hulp in sommige regio’s lang op zich laten wachten. Daarom is het des te belangrijker om van tevoren uit te zoeken welke praktijk of kliniek open is en de noodnummers te noteren. Geef je kat met kerst slechts de gebruikelijke hoeveelheid kattenvoer. Natuurlijk kun je traktaties geven of een exclusieve variatie op het gebruikelijke natvoer: veel leveranciers van diervoeding brengen voor de feestdagen kerstedities van hun merken op de markt.
Wat kan ik katveilig versieren?
Voor kerstversieringen in een kattenhuishouden gelden bepaalde beperkingen om ongevallen te voorkomen. Toch kun je een kerstsfeer creëren met verschillende decoratieartikelen: niet al te zeer in het oog springende natuurlijke materialen zoals dennenappels, noten, sinaasappelschijfjes en appels, kerststerren van stro en houten hangertjes voor in de kerstboom zullen ook het speelinstinct van de kat uitdagen, maar zijn stevig en niet gevaarlijk.
Van echte kaarsen zou je af moeten zien. Anderzijds zijn ook lichtsnoeren niet ongevaarlijk. Hoe meer snoer je op makkelijk toegankelijke plekken hebt hangen of liggen, hoe groter het risico dat de kat eraan knabbelt.
Ook zou je je woning niet al te overdadig moeten versieren en in ten minste één kamer helemaal af moeten zien van versieringen. Bedenk dat katten niet noodzakelijk je smaak delen en irritante ornamenten willen kunnen vermijden. Wees voorzichtig met bloemendecoraties: de populaire kerstster (Euphorbia) is giftig, evenals maretak. Vermijd dus voor je kat dergelijke plantendecoraties of kies voor kunstplanten.
Feestmaal voor de kat: wat komt er met kerst in de eetkom?
Kerst is gewoonlijk een tijd van culinaire hoogstandjes: uitgebreide maaltijden en het verplichte feestelijke feestgebraad horen daarbij. Wat al voor mensen niet goed is, zou je de kat zeker moeten besparen. Bijzonder royale porties in de eetkom of zelfs restjes van de tafel zijn taboe, zelfs als de kat geïnteresseerd is in het kerstmenu, erom bedelt of het probeert te stelen. Kruiden, botsplinters en botten zijn slecht en gevaarlijk.