• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Wanneer heeft een kitten de eerste inenting nodig?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een kitten wordt ingeënt met een spuitje door de dierenarts.

Vaccinaties zijn een geweldige prestatie in zowel de menselijke als de diergeneeskunde. Met een kleine medische maatregel kan het lichaam worden geïmmuniseerd tegen bepaalde ziekteverwekkers en kunnen levens worden gered. Zorg ervoor dat ook jonge katten de procedure ondergaan. Een prikje scheelt immers bij twijfel langdurige behandelingen. De vaccinatie wordt met een injectiespuit in het zijgebied toegediend. Met een traktatie als troostpleister zal zelfs een kitten snel het spannende bezoek aan de dierenarts vergeten. Lees hier wat je moet weten over het inenten van kittens.

Moet ik mijn kitten laten inenten?

Het inenten van katten is in België over het algemeen geen verplichting. Je bent dus wettelijk niet verplicht om je kitten te laten inenten. De inentingen worden wel sterk aanbevolen; niet alleen voor de individuele gezondheid van je huistijger, maar ook voor de algemene beheersing van ziektes. Zo kan bijvoorbeeld rabiës op verschillende manieren worden overgedragen, ook van dieren op mensen.

Hoewel het virus in ons land en onze buurlanden zelden voorkomt, is het nog steeds wijdverspreid in grote delen van de wereld en kan het theoretisch opnieuw worden geïntroduceerd. In het zeldzame geval dat je kat ervan kan worden verdacht om besmet te zijn, moet je bewijs van de inenting kunnen voorleggen aan de officiële dierenarts.

De statistieken laten zien dat Belgische katteneigenaars hun katten vaak niet inenten. Slechts ongeveer één op de drie katten is voldoende ingeënt. Als deze trend zich voortzet, kan dat rampzalige gevolgen hebben, want hoe minder katten zijn ingeënt, hoe heviger een epidemie zich kan verspreiden.

Niet alleen avonturiers lopen gevaar. Sommige ziekteverwekkers kunnen buiten het lichaam overleven en kunnen ook van buitenaf in huis worden gebracht. Door je kleine tijger tijdig te laten inenten volgens de officiële aanbevelingen, neem je je verantwoordelijkheid en bescherm je je viervoeter tegen typische kattenziektes.

Waarom moeten kittens al worden ingeënt?

Heel kleine kittens profiteren van passieve immuunbescherming. Antistoffen die door het lichaam van de moeder worden aangemaakt, circuleren nog in het bloed van pasgeboren kittens. En ook de moedermelk bevat enkele belangrijke antistoffen (immunoglobulinen).

Maar dit is slechts een tijdelijke bescherming. Zodra de melkconsumptie van de kittens afneemt en ze vast voedsel gaan eten, daalt de immuniteit weer. Op dat moment moeten de eerste inentingen worden gegeven. Een kitten van acht weken oud hoort de eerste inenting tegen kattenziekte en kattengriep te krijgen.

Vanaf wanneer moeten kittens worden ingeënt?

Zodra de overstap van moedermelk op voerbak wordt ingezet, is het tijd voor de eerste inenting.

  • Kattengriep en kattenziekte: voor de basisinenting zijn in totaal drie afspraken bij de dierenarts nodig: de eerste in de achtste levensweek en daarna met boosters in de twaalfde en zestiende week. Doorgaans worden tegenwoordig combinatiepreparaten gebruikt die bescherming bieden tegen beide ziekten. De reden voor de maandelijkse boosters? De antilichamen in de moedermelk worden door het lichaam steeds sneller afgebroken, maar overlappen aanvankelijk nog met die van de inenting. De drie aparte prikken zorgen voor een soepele overgang. Deze inenting moet opnieuw worden toegediend als je kat vijftien maanden oud is en bij volwassen dieren, afhankelijk van het gebruikte vaccin, jaarlijks of steeds na meerdere jaren.
  • Rabiës: het is tijd voor bescherming tegen rabiës in de twaalfde en zestiende week, met een booster in de vijftiende maand. De inenting tegen rabiës moet elke twee tot drie jaar worden vernieuwd.
  • Kattenleukose (FeLV): deze inenting heeft alleen zin als de kitten op avontuur wil gaan, omdat het virus wordt overgedragen door direct contact met speeksel, bijvoorbeeld door elkaar te likken of te bijten. De basisinenting vindt ook plaats in de achtste en twaalfde week.

Verdere inentingen, bijvoorbeeld tegen infectieuze peritonitis (FIP) of chlamydia, kunnen nuttig zijn afhankelijk van medische indicaties en leefomstandigheden van de kitten, maar maken geen deel uit van de ‘basisinentingen’. Helaas is er in dit land nog geen vaccin tegen het gevreesde Feline Immunodeficiency Virus (FIV of ‘kattenaids’). Werkzame stoffen uit Noord-Amerika werken niet tegen de virusstammen die in ons land circuleren.

Een kitten wordt ingeënt met een spuitje door de dierenarts.

 

Lees meer over het thema inentingen.

Nu naar het advies

Moet ik mijn kitten de stress aandoen?

Veel katteneigenaars vragen zich af wat het doel is van de boosters en of de bezoeken aan de dierenarts in zo’n korte tijd geen onnodige stress opleveren voor de kitten. Het heeft echter een medische reden. Simpel gezegd werkt een inenting door zwakke of dode cellen van de relevante ziekteverwekker aan het lichaam toe te dienen. Deze worden aangevallen door het eigen afweersysteem van het lichaam, waarbij het immuunsysteem zogenaamde ‘T-geheugencellen’ vormt. Deze zorgen ervoor dat het lichaam bij infectie de ziekteverwekkers herkent en kan bestrijden voordat ze schade aanrichten. Maar ook deze controlecellen worden na verloop van tijd weer afgebroken. Boosters zijn dus zeker niet overbodig. Het is echter zinvol om ze niet te snel na elkaar toe te dienen. Heel soms ontwikkelen katten fibrosarcoom (een speciale vorm van huidkanker) die kan worden bevorderd door injecties als daar aanleg voor is. Dus hoe minder prikken nodig zijn, hoe beter.

Vaccinatiebescherming in het eerste levensjaar van een kat is verantwoordelijk voor het merendeel van de veterinaire kosten voor de kitten. Maar als je dit vergelijkt met de behandelingskosten voor een besmette kat, dan valt het weer mee. Laat je dus niet in de war brengen door tegenstanders of critici. Vertrouw op je dierenarts en zorg voor de gezondheid van je kleine tijger met de juiste vaccinatiebescherming.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren