• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Voeding voor kittens en senioren: tips voor elke levensfase

17.03.2025 - Leestijd: 5 minuten

Een kat en een kitten eten

Kleine avonturiers die de wereld ontdekken, zijn voortdurend in beweging – en hebben daarom een hoge energiebehoefte en een bijna altijd aanwezige honger. Zolang de moederkat melk geeft, zal een kitten zijn honger regelmatig stillen aan haar melkbar.

Hoe lang hebben kittens een ander voedingspatroon nodig?

In de eerste levensweken en -maanden is het essentieel om kittens van de juiste voeding te voorzien. In sommige situaties moet je zelfs nog eerder ingrijpen: als de moederkat te weinig melk heeft of als je weeskittens moet grootbrengen, gebruik dan speciale kitten-vervangmelk.

Tussen de vierde en achtste levensweek begint de geleidelijke overgang van melk naar vast voedsel. De kittens raken geïnteresseerd in de voerbak van hun moeder en wisselen een tijdje af tussen moedermelk en vast voer, terwijl de melkproductie van de moederkat langzaam afneemt.

Rond de achtste tot tiende levensweek kan de kitten volledig op vast kattenvoer worden overgezet. Begin met hoogwaardige kittenvoeding, die speciaal is samengesteld voor de behoeften van jonge katten. Er is een breed aanbod aan speciaal kittenvoer verkrijgbaar.

Pas rond de twaalfde maand is een kitten volledig volgroeid en kan het langzaam worden overgezet op volwassen kattenvoer. Geef een kitten niet te vroeg volwassen voer, want zoals verderop wordt uitgelegd, kan dit ernstige tekorten veroorzaken. Neem voldoende tijd voor de overgang naar volwassen voer. Tijdens de voedingsvormingsfase (ongeveer de derde tot zesde levensmaand) krijgen kittens verschillende merken en soorten voer aangeboden. Dit wordt meestal goed verdragen, maar kan soms tot spijsverteringsproblemen leiden. In dat geval moet je niet plotseling van voer wisselen, maar het huidige voer blijven geven totdat de spijsvertering zich stabiliseert. Als na twee dagen geen verbetering optreedt, stap dan over op een voer dat in het verleden goed is verdragen. Als je kitten last blijft houden van aanhoudende diarree, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Wat is er speciaal aan kittendieet?

De eerste levensfase van een kitten draait om twee essentiële dingen: de wereld ontdekken en groeien.

Het lichaam van het jonge katje levert een ongelooflijke prestatie: binnen enkele maanden verandert het van een klein, hulpeloos dier in een energiek, lenig en speels wezen. Het lichaamsgewicht vermenigvuldigt zich en de schattige, onhandige bewegingen ontwikkelen zich tot indrukwekkende behendigheid en atletische prestaties.

Dit alles kan alleen gezond verlopen als de kitten voer krijgt dat alle belangrijke voedingsstoffen in een leeftijdsspecifieke verhouding bevat. Een kitten heeft een ongeveer twee keer zo hoge energiebehoefte als een volwassen kat. Daarom bevat kittenvoer extra voedingsstoffen.

De kleine maag van een kitten is niet geschikt voor grote porties; er is simpelweg niet genoeg ruimte voor een volwassen maaltijd. Daarom moet een kitten meerdere kleine porties per dag krijgen, die gelijkmatig over de dag worden verdeeld.

Kittenvoeding moet goed verteerbare eiwitten bevatten. Dergelijk voer ondersteunt de snelle stofwisseling en zorgt ervoor dat de kitten zoveel mogelijk essentiële aminozuren opneemt. Omdat kittens slechts kleine hoeveelheden voer per keer kunnen eten, maar wel een hoge energiebehoefte hebben, is het belangrijk dat kittenvoer extra energierijk is.

Daarnaast moet een kitten vanaf het begin ook droogvoer in een zorgvuldig bepaalde hoeveelheid krijgen. Het kauwen op harde brokjes helpt bij de ontwikkeling van de kaakspieren en voorkomt tandsteen. Zorg er altijd voor dat je kitten toegang heeft tot vers water. Kittens die in de eerste weken uitsluitend natvoer krijgen, kunnen een verzwakte kaakontwikkeling krijgen.

Goede kittenvoeding bevat in de juiste hoeveelheid:

  • Belangrijke voedingsstoffen: hoogwaardig dierlijk eiwit en vetzuren (Omega 3 en 6)
  • Mineralen en sporenelementen: onder andere calcium, selenium en magnesium
  • Aminozuren: onder andere taurine en arginine
  • Vitamines

Hoe leert mijn kitten uit het bakje te eten?

Kittens leren uit een voerbak eten door hun moeder te observeren en na te doen. Maar net zoals menselijke baby’s moeite hebben met de overstap van een fles naar een bord en bestek, kan een voerbak voor een kitten in het begin verwarrend zijn.

De reden hiervoor is simpel: zolang een kitten melk drinkt bij de moeder of met een flesje wordt gevoed, bevindt de voedselbron zich horizontaal voor zijn mond of iets verhoogd erboven. Om uit een voerbak te eten, moet de kitten echter zijn hoofd naar beneden buigen en de voedselbrokjes opnemen met de bek. Dit vereist coördinatie en oefening.

Moet je een kitten zonder hulp van de moeder opvoeden? Dan zijn een slimme truc en wat geduld nodig.

Neem een lepel met kattenvoer en houd deze op neushoogte voor de kitten, zodat het gemakkelijk kan eten. Zodra dit lukt, verlaag je de lepel geleidelijk totdat de kitten gewend is om van beneden te eten en de voerbak zelfstandig gebruikt.

Waar moet ik op letten bij de voeding van senior katten?

Vanaf een leeftijd van ongeveer acht jaar wordt een kat als senior beschouwd. Aangezien een gezonde kat onder normale omstandigheden een levensverwachting van vijftien tot twintig jaar heeft, duurt de periode waarin seniorenvoer nodig is relatief lang. Vanaf het achtste levensjaar begint het lichaam van de kat te veranderen: zelfs als ze nog fit en actief is, wordt de spijsvertering trager en vertraagt de stofwisseling. Ook de orgaankracht neemt af.

Een kat die nat voedsel uit een kom eet

Seniorenvoer: afgestemd op de behoeften van oudere katten

Seniorenvoer houdt rekening met deze veranderingen: het bevat minder eiwitten en fosfor, waardoor het de nierfunctie ontlast. Voor een kat die minder actief wordt, zijn een lager energiegehalte en licht verteerbare ingrediënten gunstig.

In bepaalde levensfasen kan het nuttig zijn om voedingssupplementen toe te voegen, bijvoorbeeld tijdens de ruiperiode. Dit moet echter altijd in overleg met de dierenarts gebeuren.

Overzicht van kittenvoeding

Leeftijdsoverzicht

  • 4e – 8e levensweek: Geleidelijke overgang van moedermelk naar vast voedsel
  • 8e – 10e levensweek: Volledige overstap naar kattenvoer
  • Rond 12 maanden: Overgang van kittenvoer naar voer voor volwassen katten

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren