Als je een kitten in huis krijgt: tips om kleine tijgers te laten wennen
15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten
Heb je besloten om een kleine kat een thuis te geven? Dan heb je spannende weken voor de boeg. Afhankelijk van temperament en socialisatie, mogelijk afhankelijk van ras en geslacht, zal de kleine tijger zijn huis op zijn eigen manier veroveren. Het is moeilijk om algemene instructies te geven voor het acclimatiseren van een kitten, maar er zijn natuurlijk ervaringen en tips. Lees hier hoe je je huis voorbereidt voordat de kitten intrekt en waar je op moet letten.
De kitten trekt in: wanneer is de beste tijd?
Idealiter haal je je kitten bij een fokker of uit een nest waar hij lang genoeg bij zijn moeder en broers en zussen is geweest om voldoende socialisatie te ondergaan. Kittens mogen niet van hun moeder worden gescheiden voordat ze twaalf weken oud zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki ontdekten zelfs dat kittens minder gedragsproblemen vertonen en een bijzonder zelfverzekerde en vriendelijke houding ontwikkelen als ze de eerste dertien weken bij hun moeder en broers en zussen wonen. Een beetje geduld kan zijn vruchten afwerpen zodat katten zich kunnen ontwikkelen tot huisgenoten met een sterk karakter. De scheiding van de moeder en broers en zussen is echter nooit gemakkelijk voor kittens.
Neem geurmonsters van de kattenfamilie voordat je de kitten meeneemt. Wrijf hiervoor een doek over de wangen van de dieren. In de eerste dagen in het nieuwe huis biedt de vertrouwde geur troost aan de kleine kitten. Het is natuurlijk optimaal als je twee minitijgers tegelijk kunt opvangen en een broer of zus kunt meenemen naar het nieuwe huis. Omgekeerd is het voordelig als de kitten je geur kent vóór de verhuizing. Geef de fokker of eigenaar van de moederkat indien mogelijk een kledingstuk, zoals een gedragen T-shirt, dat de kitten kan onderzoeken. Een feromoonverstuiver in de kamer van de kitten heeft ook een stressverlichtend effect op een jong dier.
Hoe kan ik mijn kitten opvoeden?
Elke verhuizing is spannend. Ook kittens kunnen overweldigd worden door te veel nieuwe indrukken tegelijk. Maak indien mogelijk een kamer klaar die de kitten in eerste instantie voor zichzelf zal hebben. Dit mag geen doorloopkamer zijn. Het is ideaal als je de kamer bijvoorbeeld met een hekje kunt beveiligen, zodat de kitten alles vanuit zijn positie kan observeren zonder de aankomstkamer te hoeven verlaten. De kittenkamer mag niet te veel verstopplekken hebben, maar moet alles bevatten wat de kitten nodig heeft: de kattenbak, een knuffelmand, voer- en waterbak en een krabpaal.
In speciaalzaken zijn er extra lagere versies voor kittens, waar zelfs een onhandige kitten niet diep uit kan vallen. Na thuiskomst met je nieuwe huisgenoot zet je de transportbox neer en open je het deurtje. Laat de kitten echter zelf uit de transportbox komen en til of trek hem er niet uit. Pas als de kleine tijger na enkele uren geen beweging maakt om de transportmand te verlaten, kun je proberen hem naar buiten te lokken met een speeltje of een speciale traktatie. Hoe moeilijk het ook is, wacht de eerste paar uur af en geef het kleine wezen de tijd om zich te oriënteren en alle nieuwe geuren en geluiden te absorberen. Een ruimdenkende kitten zal al snel zelf de kamer onderzoeken en contact zoeken met mensen of andere huisdieren.
Hoelang duurt het voordat een kitten gewend is?
Het is belangrijk om de kitten het initiatief te laten nemen. Hij moet eerst de vreemde omgeving en de onbekende mensen leren inschatten. Waarschijnlijk zal hij al snel willen weten wat er achter de deur is. Zodra de kitten veilig door de kamer beweegt, kun je hem geleidelijk de andere kamers laten zien. Als je hem al mag aanraken, draag hem dan naar een andere kamer. Misschien loopt hij ook wel achter je aan. Laat je huistijger de nieuwe kamer verkennen en breng hem dan terug naar zijn kamer. Zelfs onder katten zijn er extraverte ontdekkingsreizigers en verlegen vertegenwoordigers. Wees niet teleurgesteld als je kitten van het voorzichtige type is en wat langer nodig heeft om de nieuwe omgeving te accepteren of contact met je te maken.
Weersta de verleiding om de kitten tegen zijn wil op te pakken en vast te houden. Wacht in plaats daarvan op het moment dat hij naar je toe komt. Probeer in het begin de kitten te omringen met zoveel mogelijk bekende dingen: een deken die je uit het oude huis hebt meegenomen, het voer dat hij gewend is en hetzelfde merk kattenbakvulling. Als je het voer en de vulling wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk aan. Zodra de kitten vertrouwen heeft gekregen in het nieuwe huis, is het gemakkelijker om eraan te wennen.
Hoe kan ik een kitten matchen met een reeds aanwezige kat?
Als je de kitten als tweede kat in huis haalt, is het een voordeel als de bestaande kat op tijd kan wennen aan de nieuwe soortgenoot. Hoe maak je de ontmoeting gemakkelijker?
Hoe maak je de ontmoeting tussen katten makkelijker?
- Geurspoor: neem geurmonsters van de gekozen kitten en confronteer je kat met de geur. De geur van de nieuwkomer zal het bestaande dier dan niet verrassen.
- Geurcocktail: probeer de katten afwisselend te aaien, zodat je handen de geur van het andere dier opnemen en de geuren zich mengen.
- Vermijden van conflicten: indien mogelijk is de aankomstkamer van de kitten niet de kamer waar de eerste kat het liefst verblijft. Zorg ervoor dat de katten voorlopig alleen aan elkaar kunnen snuffelen door een kiertje in de deur of door het hek, zodat de kitten niet onschuldig het territorium van de eerdere bewoner betreedt.
- Positieve conditionering: plaats de voerbakken van beide katten aan weerszijden van de deur en voer ze allebei tegelijk. Op deze manier krijgt de ‘vreemde’ geur een positieve betekenis door middel van het voer.
- Extra portie liefde: geef de eerste kat extra tijd en aandacht om jaloezie te voorkomen.
- Scheidsrechter: zorg ervoor dat je de eerste keer dat de katten samen worden gebracht in de kamer blijft. Dan kun je ingrijpen als de situatie escaleert. Een goed gesocialiseerde kitten moet de ‘gedragsregels’ kennen en gepast reageren op de lichaamstaal van de (hopelijk positieve) soortgenoten.