• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Een kat in huis: alles over de kattenuitrusting

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Kitten Kätzchen kratz an einem Kratzbaum

Met katten is het net als met baby's: voor ze aankomen, moet je thuis alles voorbereiden om de nieuwe medebewoner een goede start te gunnen. Uiteindelijk wil de poes in zijn nieuwe omgeving alles vinden wat hij dagelijks nodig heeft – als een belangrijk element ontbreekt, zorgt de hectische en overhaaste aankoop alleen voor onrust in de gewenningsfase. Lees hier welke basisvoorwerpen de kattenuitrusting moet omvatten voor het dier je woonst betreedt.

Hierna vind je een checklist voor de basisuitrusting

Op het boodschappenlijstje voor de dierenwinkel moeten de volgende artikelen staan:

  • transportbox voor katten voor een veilig transport
  • voederbak en waterbak
  • kattenbak
  • krabboom
  • slaapplek – hol, mandje of bed

Daarbij komt nog verbruiksmateriaal:

  • voer (complete voeding en lekkers)
  • kattenbakkorrels
  • kattengras

Even belangrijk zijn artikelen voor de hygiëne en verzorging, zoals:

  • middel tegen vlooien en teken
  • vachtborstel en kam
  • schepje voor kattenbakvulling

en kleine voorwerpen, zoals:

  • speelgoed
  • extra kussens en dekens

Wat heb ik nodig voor de voeding van mijn kat?

Katten hebben een gevoelige maag. Tijdens de eerste periode in hun nieuwe thuis geef je de kat daarom alleen het voer dat hij gewoon is van de fokker of uit het dierenasiel. In deze opwindende fase vol stress door de gewenning krijgt hij zo geen maagklachten. Later kan je hem langzaam laten wennen aan andere merken. Wees er echter op voorbereid dat katten erg kieskeurig kunnen zijn om hun gewoontes op te geven.

Het voer bied je aan in geschikte bakjes. Als je nat- en droogvoer geeft, heb je voor elke soort een bakje nodig. Een derde kommetje is voor water. Dat aantal verhoogt als er meer dan één kat in huis is: elk dier heeft zijn eigen ‘eetgerei’ nodig. Bakjes van roestvrij staal of keramiek zijn handig: ze zijn eenvoudig te reinigen en hygiënisch. Plastic bakjes als permanente oplossing zijn minder geschikt, aangezien kunststof ook bij een zorgvuldige reiniging de geur van voedsel kan opnemen en evt. contactallergieën kan veroorzaken. Het bakje moet aan de gezichtsvorm van de kat aangepast zijn. Dieren met een korte snuit houden eerder van platte kommetjes. Vuistregel: het bakje mag niet te klein zijn, zodat de snorharen de rand aanraken.

De bakjes moeten een slipvrije, rubberen onderkant hebben of op een gepaste onderzetter staan. Dat voorkomt dat ze gaan schuiven en geklieder kan gemakkelijk opgeveegd worden. Overweeg om het voeder- en waterbakje in verschillende ruimtes te plaatsen. Zo wordt het water niet vuil door stukjes voedsel; bovendien geven de meeste katten er de voorkeur aan hun dorst niet vlak naast een voederplaats te stillen.

Welke basisuitrusting heb ik nodig voor de netheid en verzorging van mijn kat?

Natuurlijk heeft je huisdier op zijn minst een kattenbak nodig. Hiervan bestaan verschillende uitvoeringen en prijsklassen, uiteenlopende formaten, met en zonder deksel of deur. Welke variant jouw huisdier het aangenaamst vindt, probeer je best in de loop van de tijd uit. Je kunt starten met een model dat lijkt op het toilet uit de vorige woonst van je kat en vooral groot genoeg is voor het dier. Voor de kattenbak is het ook belangrijk om te beginnen met de vertrouwde kattenbakkorrels: een ongewone consistentie en een vreemde geur kunnen de nog onzekere kat ergeren, zodat hij de kattenbak mijdt, hoewel hij eigenlijk al zindelijk is. Je kunt later nog altijd overstappen op andere korrels.

Bij de kattenbak hoort natuurlijk ook een schepje. Lichaamsverzorging bij katten is simpel: de dieren zijn erg gesteld op netheid en hechten veel belang aan lichaamsverzorging. Bij langharige rassen en bij verharing kun je je kat bij de verzorging helpen met borstel en kam. Heel wat katten beschouwen borstelen als wellness. In elk geval moet je een nagelknipper voor je kat bij de hand hebben: als de klauwen van je kat te snel groeien en deze niet voldoende afslijten, moeten de nagels geknipt worden voor het dier er ergens mee blijft hangen en zich pijn doet. Uiteraard mag je daarbij de bloedvaten niet raken; als je twijfelt, ga je met de kat best naar de dierenarts.

Comfort en spel: welk kattenmeubilair is handig?

Je fluwelen viervoeter brengt een groot deel van de dag al slapend door. Schenk daarom extra aandacht aan het kattenbed. Katten houden van slaapplekjes waarin ze zich helemaal kunnen terugtrekken – een zogenoemd kattenhol – of die op zijn minst een wat hogere rand hebben. De zijkant ondersteunt het lichaam van de kat bij het slapen en doezelen en verschaft geborgenheid. De fantasie en de materiaalkeuze bij kattenbedden, mandjes, holen en sofa’s kennen geen grenzen. Let wel op de hygiëne: het slaapplekje moet goed te reinigen zijn, onderdelen van textiel moeten gewassen kunnen worden.

Essentieel voor een kat in het huishouden is bovendien de krabboom: dat is een combinatie van comfortzone, hulp bij de pedicure en speelplaats en moet zo centraal mogelijk in de woning geplaatst worden, zodat de kat van daaruit zijn hele territorium kan overschouwen. Verschillende vlakken of holen dienen als uitkijkpost. Het kraboppervlak is belangrijk zodat de kat zijn klauwen kan scherpen. Onderschat het belang van deze krabvoorwerpen niet: je meubels zullen je dankbaar zijn.

Indien mogelijk bevinden zich in je woning naast de krabpaal ook krabplankjes. Krabbomen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en prijsklassen. Tot slot heeft je kat ook speelgoed nodig. Klassiekers zijn balletjes, kleine pluchedieren voor katten en kattenhengels – dat zijn stokken met een lokaas van pluche of veren op het einde. Het belangrijkste voor de kat is echter de persoon met wie hij speelt.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren