Als het oog ziek wordt - gevoelige kattenogen!
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten
Het gezichtsvermogen en de ogen van katten zijn uniek. De weerspiegeling van kattenogen en het vermogen om ook bij slechte lichtomstandigheden alles toch goed waar te nemen behoren tot de meest fascinerende dingen die katten anatomisch te bieden hebben. Het is des te kritischer wanneer een kattenoog door een ziekte wordt getroffen. In het ergste geval kan het dier blind worden.
Hoe weet ik of mijn kat oogproblemen heeft?
Sommige kattenrassen zijn bijzonder vatbaar voor oogaandoeningen. De reden hiervoor is hun fokverleden: bepaalde lichaamskenmerken of een bepaalde aangeboren aanleg die het gevolg zijn van fokken met een kleinere genenpool zijn risicofactoren. Raskatten zoals Perzen, met platte neuzen, verkorte traankanalen en uitpuilende ogen zijn typische kandidaten. Maar natuurlijk kan elke huistijger een oogziekte krijgen, ongeacht het ras. Hoe eerder je de symptomen opmerkt, hoe beter.
Kijk je kat elke dag in de ogen en let op de kleinste veranderingen. Wees discreet: katten vatten staren als een agressieve handeling op en reageren dienovereenkomstig. Wanneer je letterlijk oog-in-oog met je kat zit, zouden kleine veranderingen je gelijk op moeten vallen. Daartoe behoren troebelheid, tranende ogen, vuil rond de ogen, zwelling, roodheid of pupillen die in verschillende mate zijn vergroot. Zelfs als het oog er onveranderd uitziet, duiden trillingen en constant knipperen op een probleem. Als de kat in zijn oog wrijft of krabt of als hij plotseling ongewoon lichtschuw is, kan dit ook op een ernstige aandoening wijzen.
Welke oogaandoeningen kan de kat hebben?
De oorzaken van oogaandoeningen zijn divers:
- Mechanisch letsel, bijvoorbeeld veroorzaakt door een uithaal van een klauw tijdens een gevecht om een territorium, moet bijzonder serieus worden genomen omdat een dergelijke wond snel tot infectie en ontsteking kan leiden. De wond moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden verzorgd.
- Hetzelfde geldt voor voorwerpen of insecten die in het oog terecht zijn gekomen, vooral wanneer de kat als buitenkat door struiken en hoog gras zwerft.
- Bovendien kunnen oogproblemen optreden als bijwerking van ernstige kattenziektes zoals diabetes, leukose, herpes of een hoge bloeddruk.
- Directe oogziektes zoals glaucoom en cataract komen ook voor bij katten.
- Een virus- of parasitaire besmetting kan leiden tot conjunctivitis, niesziekte en problemen met de oogleden.
Bij een aandoening aan het kattenoog moet niet alleen het lokale symptoom worden behandeld, maar moet ook zorgvuldig onderzoek worden gedaan naar de oorzaak – bijvoorbeeld tumoren.
Hoe manifesteert een ziekte of ontsteking van het oog zich bij katten?
Het kattenoog is een complex orgaan met verschillende subcomponenten, die elk afzonderlijk door ziektes kunnen worden aangetast. Buiten het oog zijn dit het ooglid, het traanstelsel, het bindvlies en het nictiterende membraan; een ooglid dat het oog vanuit de binnenhoek van het oog bedekt en traanvocht produceert via een klier. In het oog zelf kunnen de pupil, het netvlies, de iris en het hoornvlies worden aangetast.
Tranende ogen bij katten: hoe geef ik oogdruppels?
Bij een tranende oogziekte, zoals een loopneus of conjunctivitis, heb je medicijnen zoals oogdruppels nodig om de kat te behandelen. Katten zijn niet de gemakkelijkste patiënten als het gaat om het toedienen van medicijnen. Wat de symptomen ook zijn: oogziektes moeten altijd worden behandeld door een dierenarts. Ga achter de kat zitten en pak voorzichtig maar stevig de achterkant van de kop tussen de oren en ogen. Doe dit op een rustige manier en probeer een kalmerend effect op de kat te hebben – desondanks zal hij deze behandeling niet zonder protest ondergaan. Houd de pipet met de druppels van achteren zo dicht mogelijk bij het oog van de kat en breng de medicatie zoals voorgeschreven druppel voor druppel aan in het onderste ooglid. Het is gemakkelijker als je hulp hebt zodat de tweede persoon de kat kan vasthouden terwijl jij druppelt.
De volgende oogziektes komen voor bij katten
Nictiterende membraanverzakking
Nictiterende membraanverzakking is een van de meest voorkomende oogaandoeningen. Deze aandoening kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het kan gebeuren dat het nictiterende membraan niet volledig opent of sluit en dus het oog slechts gedeeltelijk bedekt. Veel voorkomende triggers voor een verzakking van het nictiterende membraan zijn parasieten, otitis media of een probleem in het maagdarmkanaal. Deze samenhang lijkt alleen op het eerste gezicht ongebruikelijk: diarree leidt tot vochtverlies en indirect tot verstoring van de traanbalans.
Bindweefstelontsteking
Conjunctivitis manifesteert zich in rode, gezwollen ogen en ernstige tranenvloed. Als er virussen of bacteriën bij betrokken zijn, is de aanvankelijk heldere afscheiding wit of gelig van kleur en kan slijmerig zijn. Als er maar één oog is aangetast, kan dit een plaatselijke ontsteking zijn door een verwonding, een voorwerp, een insect of een parasiet of een allergie. Als beide kanten even erg zijn aangetast, is een bacteriële of virale oorzaak waarschijnlijker. Indien onbehandeld, bestaat bij een virusaanval het risico op blijvende beschadiging.
Tumoren en schade aan de lens
Tumoren op het ooglid en schade aan de lens kunnen het zicht en welzijn van je kat ernstig aantasten. Ze moeten zo snel mogelijk operatief worden verwijderd.
Hoornvliesletsel
Hoornvliesletsels, d.w.z. schade aan het oog zelf, moeten met antibiotica worden behandeld en, indien nodig, operatief worden behandeld. De trigger kan een mechanische verwonding zijn, maar vaak ook een herpesvirus.
Ziektes van de iris
De oorzaken van ziektes van de iris zijn meestal moeilijk vast te stellen. Verwondingen zijn net zo goed mogelijk als tumoren of infecties. Indicaties zijn vervormingen of pigmentvlekken in de iris.
Veranderingen van de pupillen
Opvallende veranderingen in de pupillen duiden op een netvliesbeschadiging door ontsteking, ongezonde bloeddruk of deficiëntiesymptomen. Behandelingsmethoden verschillen afhankelijk van de trigger.