Voedingsadvies voor honden: zo voer je je hond goed!
15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten
Een uitgebalanceerd dieet is de basis voor een lang en gezond leven. Dit geldt ook voor onze viervoeters. Maar niet al het voer is hetzelfde: om een hond te voorzien van alle essentiële voedingsstoffen, mineralen, sporenelementen en vitamines, moet bij de keuze van het voer rekening worden gehouden met zijn individuele behoeften. Je moet ook de beslissing nemen of je de voorkeur geeft aan nat-, droog-, gemengd of rauw voer. Wat je ook kiest, het is in de eerste plaats een kwestie van smaak, want bij alle voedingsconcepten is een gezonde en op behoeften afgestemde voeding mogelijk - mits je bij onze hondenvoedingsgids een paar belangrijke dingen in acht neemt.
- Wat eten honden?
- Voedingsadvies hond: zo bepaal je de hoeveelheid voer!
- Welk droog- of natvoer wordt aanbevolen voor honden?
- Voedingsadvies voor gemengd voeren bij honden
- De voordelen van gemengd voeren in één oogopslag
- Geef gezonde afwisseling!
- Snacks: hoe vaak mogen ze worden gegeven?
- Voedingsadvies voor hondenvoeding in de zomer
- Je hond gemengd voeren is een goed voedingsplan voor het warme seizoen
- Om in de zomer goed te voeren, is veel vocht nodig
- Eetkommen voor een lekkere maaltijd
- Voederstandaards en voerdispensers voor grote of hebzuchtige honden
Wat eten honden?
Kies voor het voeren van je hond voer uit de dierenwinkel, dan heb je de keuze uit droog- en natvoer. Beide varianten hebben ongetwijfeld hun voordelen. In veel gevallen is droogvoer gewoon praktischer: het is gemakkelijker te doseren, bederft in de zomer minder snel, stinkt minder en produceert geen blikafval. Nat hondenvoer bevat, zoals de naam al doet vermoeden, significant meer vocht en ondersteunt de honden bij extra wateropname.
Voedingsadvies hond: zo bepaal je de hoeveelheid voer!
Op de verpakking van elk compleet diervoeder vind je een voedingsadvies, meestal gebaseerd op het gewicht en vaak ook op de grootte van de hond. Deze aanbevelingen zijn altijd gebaseerd op een “normale” hond. Ze zijn dus optimaal voor een dier met een ideaal gewicht en gemiddelde activiteit. Als je hond overgewicht of ondergewicht heeft en/of afwijkt van het gemiddelde in termen van activiteitsniveau, moet je de aanbevolen hoeveelheden dienovereenkomstig naar boven of naar beneden aanpassen.
Welk droog- of natvoer wordt aanbevolen voor honden?
Welke voeding je ook kiest: het is belangrijk dat het een op behoeften afgestemd dieet is, bijvoorbeeld hondenvoer voor junior, volwassen of senior. Je moet er ook voor zorgen dat het product wordt aangeduid als “volledig diervoeder”. Alleen dan kun je ervan uitgaan dat het betrouwbaar de energie- en voedingsbehoeften van je hond dekt.
Naast dit zogenaamde volledige diervoeder is er aanvullend diervoeder dat echter niet geschikt is als enig voer voor de hond.
Voedingsadvies voor gemengd voeren bij honden
Een mix van droog- en natvoer compenseert de nadelen van de verschillende voersoorten. Natvoer voorziet sneller in de vochtbehoefte van de hond. Het is ook het smakelijkere alternatief en wordt door veel knuffelberen zeer gewaardeerd. Als energiesnack voor onderweg kun je droogvoer uit de hand voeren. Overschakelen van droogvoer naar natvoer kan nodig zijn bij gebitsproblemen, allergieën of gastro-intestinale aandoeningen. Dan is het goed als je hond zowel aan droog- als aan natvoer gewend is.
Honden houden ook van afwisseling in eten en zijn blij met dit gemengde voer. Vooral omdat het door zijn diverse samenstelling het meest aansluit bij de natuurlijke voedingsbehoeften van een hond. Samen met kauwspeeltjes en gezonde hondensnoepjes kan het een goed maaltijdplan zijn waar zelfs kieskeurige honden het water in de mond van krijgen.
De voordelen van gemengd voeren in één oogopslag
Als een volledige omschakeling op droog- of natvoer op een later tijdstip nodig is, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen, is je hond al gewend aan het “nieuwe” voer. Als honden hun hele leven alleen natvoer hebben gekregen en vervolgens plotseling over moeten schakelen op droogvoer, kunnen er problemen optreden met het accepteren van het onbekende voer. Maar ook spijsverteringsproblemen zijn dan niet ongewoon. Dit kun je ook voorkomen met gemengde minivoeding: als je normaal natvoer geeft, kun je eenvoudig droogvoer als beloning gebruiken voor een betere acceptatie.
Geef gezonde afwisseling!
Je kunt ook afwisselend droog- en natvoer geven en dit afronden met gezonde traktaties. Om te beginnen moet je het gewicht en de ontlasting van je hond nauwlettend in de gaten houden. Droogvoer is geschikt als beloning tijdens het wandelen of de training. Daarnaast kun je natvoer in zijn eetkom geven. Als je beide echter constant in één maaltijd mengt, verlies je snel het overzicht over de hoeveelheid voer, voedingsstoffen en vloeistoffen die je hond heeft ingenomen. Deze mix kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen, omdat natvoer veel sneller en anders door de maag wordt verwerkt dan droogvoer. Het is daarom over het algemeen aan te raden om beide soorten voer op verschillende tijdstippen aan te bieden.
Snacks: hoe vaak mogen ze worden gegeven?
Elke hond is anders en heeft zijn eigen energiebehoefte. En als baasje houd je niet altijd het gewicht van je hond in de gaten. Maar dat zou je eigenlijk moeten doen, want vaak worden de kleine dagelijkse “zonden”, zoals lekkernijen, vergeten bij het berekenen van het dagrantsoen. Vooral goedbedoelde snacks kunnen pure dikmakers zijn, omdat ze vaak een hoog aandeel koolhydraten en vetten bevatten. Een “hapje” worst of kaas tussendoor bevat bijna evenveel calorieën als een complete hondenmaaltijd. Snacks en lekkernijen mogen alleen mondjesmaat aan honden worden gegeven.
Kortom: bij honden gaat de liefde niet door de maag! Liefkozingen zijn een gezond alternatief. Wortelen zijn overigens het ideale tussendoortje als je hond iets te zwaar is.
Voedingsadvies voor hondenvoeding in de zomer
De voeding van je hond hangt niet alleen af van zijn grootte, leeftijd en gezondheid, maar ook van het weer. In de warme maanden van het jaar is het verstandig om de voeding van je trouwe viervoeter aan te passen aan de zomerperiode. Je trouwe viervoeter heeft bij warm weer niet alleen meer vocht nodig dan normaal. Zijn lichaam is ook blij met energiezuinige maaltijden. Doordat de zon sterker brandt, verbrandt de hond minder calorieën doordat hij minder beweegt bij hoge temperaturen. Evenwichtige voeding in de zomer bestaat daarom uit een verhoogd aandeel vocht in kleinere, lichtere porties. Maar hoe warm het ook is: hondenvoer en water moeten altijd op kamertemperatuur zijn, zodat je hond ze goed kan verteren.
Je hond gemengd voeren is een goed voedingsplan voor het warme seizoen
Gemengd voeren blijkt zinvol te zijn in de hete maanden. Natvoer bij voorkeur in de ochtend en droogvoer tijdens de koele avonden of als trainingsbeloning. Daarna moet je hond rusten. Tijdens een hete middag mag de eetkom leeg blijven – het belangrijkste is dat de waterkommen vol zijn!
Om in de zomer goed te voeren, is veel vocht nodig
In de keuken, in de gang, op het balkon, naast de mand – je kunt het beste zoveel mogelijk waterbakken neerzetten in de zomer. Je hond moet van elke gelegenheid gebruik kunnen maken van een verfrissing. Omdat hij nauwelijks zweet, likt hij zijn vacht af of hijgt hij om af te koelen. Hij verliest daarbij vocht, dat hij moet compenseren door te drinken. Veel honden houden van ietwat oud bloemenwater of muffe regenplassen om hun dorst te lessen. Zorg er daarom voor dat het water in de bakken altijd fris en schoon is. Als je vierpotige een waterweigeraar is, moet je hem met meer dan alleen natvoer paaien. Je kunt ook zijn droogvoer goed laten weken of een kleine hoeveelheid natvoer door het water mengen – als verleidelijke noot. Bij extreme hitte kun je hem aanmoedigen om kleine waterspelletjes te spelen door hem droogvoer uit een klein peuterbadje te laten vissen.
Voedselopslag is ook belangrijk:
- droogvoer moet altijd in een luchtdichte verpakking worden bewaard, anders gaan de aroma’s en de knapperige consistentie verloren.
- Aangebroken natvoer moet in de koelkast worden bewaard en binnen twee dagen worden gebruikt.
- Erg belangrijk: voordat je je hond voert, moet je het voer minimaal twee uur buiten de koelkast zetten. Op deze manier wordt het voer opgewarmd tot kamertemperatuur en loopt je hond geen risico op buikpijn door te koud voer.
Eetkommen voor een lekkere maaltijd
Het mooiste is natuurlijk als je hond uit je hand eet. Maar voor zijn dagelijkse maaltijden en dorstlessende sessies heeft hij een rustige eetplaats nodig met een geschikte voer- en waterkom. De eetkommen moeten iets groter zijn dan zijn dagelijkse voerrantsoen, zodat de hond niet morst tijdens het eten. Bovendien moeten de bakken gemakkelijk schoon te maken zijn, en stabiel en robuust. In zijn hebzucht naar voedsel gaat de hond soms een beetje ruw met zijn eetgerei om. Te lichte kunststof bakjes kunnen soms wegglijden of zelfs omvallen. Om ervoor te zorgen dat de voerplaats gemakkelijk schoon te maken is en het tapijt wordt gespaard, wordt een wasbare kunststof onderlegger aanbevolen. Hij voorkomt ook dat de bakjes wegglijden.
Voederstandaards en voerdispensers voor grote of hebzuchtige honden
Als je trouwe viervoeter bijzonder gretig en snel eet, is een automatische hondenvoerdispenser een mogelijke oplossing voor het probleem. Hij serveert heerlijke hapjes uitsluitend in kleine porties en voorkomt dat je trouwe viervoeter het eten in één keer verslindt.
Consequent voeren in één oogopslag:
- beslissen over een type voer (droog-, nat- of gemengd voer)
- BARF – biologisch, geschikt en rauw voer – als alternatief voor droog- of natvoer
- Vermijd frequente voerwisselingen
- Verander het voer alleen in kleine stapjes
- Let op hoogwaardig voer
- Zorg voor voldoende rustpauzes na het eten
- Zorg altijd voor voldoende water voor je hond