• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Gebitsverzorging voor honden - goed uitgerust tegen tandplak en dergelijke.

11.03.2024 - Leestijd: 5 minuten

Ein Hund kaut auf etwas.

Het gebit van een hond is uitdrukkingsmiddel, wapen, jachtinstrument en eetgereedschap in één. Daarom zijn een gezond gebit en gebitsverzorging essentieel voor de hond. Kom hier te weten hoe je tandplak, tandsteen en ontstekingen van het tandvlees bij je trouwe viervoeter kunt voorkomen en hoe een goede tandverzorging voor honden werkt.

Het gespecialiseerde gebit van je hond

Het wisselen van de tanden vindt plaats van de derde tot de zesde levensmaand – de puppy’s verliezen hun melktanden. Geen stoelpoot en schoen zijn tijdens deze periode veilig. Met het knabbelen willen ze het (vaak pijnlijke) uitvallen van de tanden versnellen.

Na het wisselen van de tanden heeft de volwassen hond 42 tanden om de prooi vast te pakken, vast te houden, te doden en op te eten, en om het vlees te scheuren en te kauwen.

Sommige tanden van bepaalde hondenrassen zijn genetisch onvolgroeid of bijzonder kort. Hoewel ontbrekende of kleine kiezen geen invloed hebben op de gezondheid van de hond, vormen slecht uitgelijnde tanden wel een gezondheidsrisico voor viervoeters.

Met honden met korte snuit is de kaak vaak te klein voor het aantal tanden, wat er toe leidt dat de hoekmelktanden niet uitvallen en de tanden niet goed uitgelijnd worden, of dat erparodontitis ontstaat. Een verkeerde uitlijning van de tanden verhindert de specifieke zelfreinigende mechanismen van de tanden – op de lange termijn bestaat het risico op gingivitis.

Wist je dat honden die veel bewegen, minder kans hebben op parodontitis? Dit komt omdat lichaamsbeweging de speekselafvoer bevordert, wat op zijn beurt een tandreinigend effect heeft.

Wanneer is tandverzorging voor honden noodzakelijk?

Zieke tanden en ontstoken tandvlees kunnen snel worden vastgesteld. Zijn de tanden van je trouwe viervoeter geelbruin verkleurd of zijn er bruine randen op het tandvlees te zien? Dan is dat een alarmsignaal dat je serieus moet nemen, in dat geval is er sprake van plaque en bacteriële aantasting. Ruikt de bek van je hond muf? Dan is dit een duidelijke indicatie van gebitsproblemen of gingivitis.

Voorkom tijdig gebitsproblemen bij honden en integreer tandverzorging in het dagelijkse verzorgingsprogramma van je hond.

Tandverzorging beschermt de hond tegen pijn en ziekte

Statistisch gezien heeft 85% van alle viervoeters ouder dan drie jaar gebitsproblemen. Het begin van de vicieuze cirkel is de vorming van tandplak, een zachte aanslag op de tand. Tandplak wordt veroorzaakt door verkeerde voeding, voedselresten op de tanden en bacteriën die zich daarin ophopen. De mineralen in speeksel veranderen tandplak in tandsteen.

Zachte tandplak kun je het beste regelmatig zelf verwijderen, zodat tandsteen en bacteriën geen kans krijgen. Als er al tandsteen is gevormd, kan alleen de dierenarts deze verwijderen.

Zodra bacteriën zich in de bek van de hond hebben genesteld, vallen ze het tandvlees aan en vormen tandvleeszakken waarin zich ziektekiemen kunnen ontwikkelen. De gevolgen hiervan zijn achteruitgang van het tandvlees en de kaakbeenderen – en in het ergste geval:

Ontoereikende tandheelkundige zorg voor honden kan leiden tot kiespijn, het weigeren van voedsel en deficiëntieverschijnselen.

Tandverzorging voor honden - natuurlijke afslijting met kauwsnacks en voer

Tandheelkundige zorg voor honden begint met het voer. Je hond heeft weinig te kauwen op een maaltijd van geweekt droogvoer of natvoer. Hij slikt de kleine stukjes of de zachte brei moeiteloos door.

Honden die vers spiervlees te eten krijgen moeten veel meer kauwen, afhankelijk van de grootte van de stukken vlees. Op dit punt begint de natuurlijke tandenreiniging. Het is het meest effectief als de hond op botten mag knagen. Tijdens dit kauwproces reinigt de hond automatisch het tandoppervlak zodat tandplak en zelfs tandsteen worden verwijderd. De verhoogde speekselstroom die op deze manier wordt geproduceerd, bevordert ook de reiniging.

Geef je hond reeds als puppy een groot genoeg runderbot of kauwwortels van koffiehout (zodat hij het niet inslikt) om mee te spelen en je zult zien hoe enthousiast hij begint te knagen. Op deze manier reinigt hij zijn gebit op een voor zijn soort geschikte manier, versterkt hij zijn kaak en is hij tegelijkertijd actief in de weer. Volwassen honden zijn vooral blij met een vers bot – uitsluitend ongekookt en nooit van een kip of varken.

Let er bij het voer en de kauwsnacks van je hond beslist op dat deze suikervrij zijn.

In de webshop van Maxi Zoo vind je een groot aanbod aan kauwartikelen die ideaal zijn ter vervanging van natuurlijke botten en die ervoor zorgen dat je hond zijn tanden poetst.

Tandenpoetsen bij honden, hoe gaat dat in z’n werk?

Tandenpoetsen bij honden – kan dat? Ja, maar je moet je hond er al vanaf puppy-leeftijd aan laten wennen. Met een beetje oefening zullen sommige volwassen honden het toestaan dat hun tanden worden gepoetst met speciale tandpasta’s.

Speciale tandenborstels ontworpen voor het hondengebit en tandpasta in hondvriendelijke smaken maken het poetsen eigenlijk vrij eenvoudig.

Tandheelkundig speelgoed is ook een geweldig hulpmiddel voor de tandverzorging. Het versterkt de kaakspieren, masseert het tandvlees en polijst het gebit van je hond. Hardrubberen speelgoed heeft ook deze reinigende werking en is tegelijkertijd leuk.

In de webshop van Maxi Zoo vind je een ruim aanbod aan handige tandverzorgingsproducten voor je hond.

Topproducten voor de gebitsverzorging van uw hond

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren