• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Niet meer aan poten likken: Tips voor een goede pootverzorging voor honden

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

De poten van een hond worden gewassen.

Misschien heb je je hond al aan zijn poten zien likken of zelfs aan zijn nagels zien knabbelen? Dan is het de hoogste tijd om na te gaan denken over ‘pootverzorging’. Wat in eerste instantie klinkt als louter cosmetica kan al snel een gezondheidsprobleem worden voor je trouwe viervoeter. Met de juiste pootverzorging kun je scheefstand van de gewrichten tegengaan, het mijten en teken moeilijk maken en ontstekingen aan de zolen voorkomen. Lees hier hoe dit werkt en waar je absoluut op moet letten!

Gezondheid van de poten: waarom je nagels moet knippen en de poten zou moeten scheren

Wanneer je hond zijn poten bij het zitten of lopen een beetje schuin neerzet of tikkende geluiden maakt op een harde ondergrond, zoals een tapdanser, is het belangrijk om zijn poten te verzorgen. Het geluid kan worden veroorzaakt doordat de nagels van je hond veel te lang zijn. Als hij vaak uitglijdt, kan dat te wijten zijn aan lang haar op zijn poten.

Maar waarom is dat vandaag zo? Toen honden leefden en jaagden tijdens hun wilde bestaan, zorgde de natuur voor hun pootverzorging. Rennen op harde oppervlakken, stenen en rotsen zorgde al bij pups voor het regelmatig afslijten van de nagels. Onze ‘moderne’ viervoeters bewegen daarentegen veel te weinig en vaak op een zachte ondergrond, zodat hun nagels naar hartenlust kunnen blijven groeien zonder dat ze op een natuurlijke wijze afslijten. Bij sommige honden ontspruit haar tussen de zolen, dat na verloop van tijd de hond belemmert. Ze moeten daarom regelmatig schoongemaakt en beschermd worden.

Zo kun je zien wanneer pootverzorging nodig is:

  • nagels die de grond raken en omhoog geduwd worden
  • de hond likt aan zijn poten
  • de hond knabbelt aan zijn poten
  • regelmatig uitglijden op gladde vloeren
  • geen zin om te rennen of te lopen
  • schuine stand van de poten
  • pijn bij het lopen
  • kreupelheid, hinken

Een hondenpedicure bestaande uit het knippen en vijlen van de nagels en het verwijderen van haarresten in de ruimtes tussen de zolen kan helpen.

Gevaren en ziekten bij honden door onverzorgde poten

Te lange nagels hinderen de hond bij het lopen en kunnen pijn veroorzaken: Bij het stappen van de zolen worden ze in het nagelbed gedrukt en oefenen ze een onaangename of zelfs pijnlijke druk uit op de zolen van de hond.

Je hond zal proberen deze pijn te vermijden door zijn poten zoveel mogelijk schuin neer te zetten, wat blijvende en langdurige schade zoals spanning in en verharding van de spieren, gewrichtsschade en een verkeerde stand van het bewegingsapparaat zal veroorzaken.

Hundepfote.

Een hond die alleen op de punten van zijn nagels loopt, kan zijn zolen die normaal gesproken als een soort ABS-remsysteem en vering werken niet goed gebruiken. Over het algemeen bestaat bij lange hondennagels het risico dat ze inscheuren, breken of afscheuren. Wolfsnagels, die zich iets boven de grond op de achterpoten bevinden, kunnen ingroeien in het vlees en naast pijn ook ontstekingen veroorzaken. Met lange wolfsnagels kan je hond ergens aan vast komen te zitten in de struiken en ze zelfs uitscheuren.

Haar tussen de zolen vervilt gemakkelijk en vormt een ideale schuilplaats voor parasieten zoals teken en mijten. In de winter kan zich daar bijtend strooizout, schadelijke grind en vuil ophopen en een ontsteking of infectie veroorzaken.

Tips voor een goede pootverzorging

Voor pootverzorging heb je een klein, standaard setje keukengerei nodig zoals:

  • speciale nageltang, een nageltrimmer is goed voor kleine honden
  • vachtschaar met stompe uiteinden
  • nagelvijl
  • zaklamp, hoofdlamp of andere sterke lichtbron
  • eventueel een kleine badkuip
  • speciale pootbalsem

Knip het haar van je hond als dat over zijn poten hangt tot de hoogte van de nagels. Het haar in de ruimtes tussen de zolen moet ook weggeknipt worden, zodat het niet kan gaan klitten en de hond erover uitglijdt. Gebruik hiervoor alleen een speciale schaar met afgeronde uiteinden.

Als de poten van je hond bijzondere aandacht nodig hebben, is het belangrijk om die te behandelen met een verzorgend potenbad. Daarvoor laat je voldoende lauw water in een badkuip lopen en was je zijn poten erin. Spoel ze daarna grondig af en droog ze zorgvuldig met een absorberende handdoek. Dan kun je de nagels knippen en vervolgens de zolen inmasseren met een pootbalsem.

Het knippen van de nagels van je hond vereist wat oefening met de nageltang en -vijl. Daarnaast is het essentieel dat je hond rustig is en je vol vertrouwen zijn poot geeft. Laat een dierenarts over je schouder meekijken en je adviseren wanneer je voor het eerst de nagels van je hond gaat knippen.

De nagels van je hond moeten zo worden afgeknipt dat ze de grond niet raken. “leven” niet raken, omdat dat hevig zal bloeden en de hond veel pijn zal bezorgen. Lees in de Maxi Zoo-gids over het knippen van nagels bij honden hoe je de voor de hond vaak onaangename nagelprocedure kunt optimaliseren. Kun je de gids doorlezen?

Pootverzorging in de winter: Waarom is het nodig?

Tijdens het koude seizoen van het jaar kunnen wegen en paden niet alleen spiegelglad worden, maar ook erg oncomfortabel zijn voor de poten van je hond. Strooizout of hard strooimateriaal scheurt de zolen van de hond open, wat een ongemakkelijk branderig gevoel of zelfs bloederige verwondingen veroorzaakt, die mogelijk tot een ontsteking kunnen leiden. Grind, ijs en sneeuw tussen de tenen veroorzaakt ook veel problemen voor je hond in de winter, met name als het bekneld zit in het lange of vervilte haar tussen de zolen.

Daarom volgen hier enkele wintervoorzorgsmaatregelen voor gevoelige hondenpoten:

  • Knip de vacht rond de poot en tussen de zolen bij.
  • Houd de zolen soepel met speciale pootzalf.
  • Trek je hond, als die bijzonder gevoelige poten heeft, speciale hondenschoenen of weerbestendige sokken aan.

Na de winterwandeling: pootcontrole

Na een wandeling is het bij terugkomst thuis goed om een winterverzorgingsprogramma af te werken. Maak de poten schoon met warm water en droog je hond daarna goed af. Controleer de zolen op scheuren of verwondingen en controleer de staat van de nagels. Vet ten slotte de poten in met een speciale pootbalsem. Zo blijven de zolen langdurig soepel, optimaal beschermd en gezond. Je hond kan er weer tegenaan! Knabbelen en likken aan de poten na een wandeling in de sneeuw kan ook het gevolg zijn van tintelen en een toenemende doorbloeding.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren