• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hondenmassage leren – Wellnessprogramma voor je viervoeter

25.02.2025 - Leestijd: 4 minuten

Een hond die geborsteld wordt

Massages zijn duizenden jaren oude cultuur- en genezingstechnieken. Ze zorgen voor ontspanning en helpen bij spierverhardingen en spanningen. Bij een hondenmassage worden bekende en beproefde massagetechnieken uit de humane geneeskunde aangepast aan de anatomie van de hond. Om de massages voor je hond effectief en gezond te maken, is het belangrijk dat je je handen optimaal gebruikt. Ontdek hier hoe je snel leert om je hond te masseren en hem een bijzondere wellness-behandeling kunt geven.

Wanneer en waarom moet je je hond masseren?

Massages zijn erkende behandelingstechnieken binnen de fysiotherapie. De oorsprong ervan ligt vermoedelijk in Azië. Zowel bij mensen als bij dieren kunnen massages pijn verlichten en stijve spieren weer soepel maken. Bij neurologische spierziekten, bijvoorbeeld wanneer de spieren te slap zijn, kunnen massages de zenuwen stimuleren. Ook bij bewegingsbeperkingen helpen massages je hond om weer fitter te worden.

Belangrijk: Masseer je hond alleen in overleg en onder begeleiding van een dierenarts!

Natuurlijk is een massage ook voor een gezonde hond geen probleem. Het helpt hem te ontspannen, bijvoorbeeld door de stress van het stadsleven te verminderen, en versterkt de band tussen jou en je viervoeter. Als je hond een actieve sporter of enthousiaste renner is, zal hij baat hebben bij opwarm- en ontspanningsmassages voor zijn spieren.

Bij de volgende aandoeningen en klachten moet je afzien van massages:

  • Ontstekingen, koorts of verse verwondingen (in het algemeen geldt: bij acute of chronische pijn alleen masseren na overleg met de dierenarts)
  • Drachtigheid
  • Tumoren
  • Hartaandoeningen
  • Infectieziekten

Hoe ontdek je spanningen bij je hond?

Elke hondenbezitter ontwikkelt een gevoel en oog voor de gezondheidstoestand van zijn viervoeter. Onder professionele begeleiding van een dierenarts leer je hoe je spierspanningen kunt opsporen door de spieren af te tasten. Ga nooit zomaar masseren zonder kennis, want je kunt onbedoeld schade aanrichten.

Eerst de juiste voorbereiding

Wrijf je handen kort tegen elkaar om ze een beetje op te warmen. Voel vervolgens met beide handen langs het lichaam van je hond (eventueel met gesloten ogen) om verschillen in de spierstructuur tussen beide lichaamshelften beter waar te nemen.

Het belangrijkste hulpmiddel voor een goede massage is een geschikte ondergrond: een wollen deken, yogamat of een stevig vloerkussen. De ondergrond mag niet te hard, maar ook niet te zacht zijn – je hond mag er niet in wegzakken.

Plaats je hond op de massagedeken en ga op zijn hoogte zitten. De meeste honden vinden het niet prettig als iemand zich over hen heen buigt.

Hondenmassagepunten: de poten en voeten

Bij een volledige lichaamsmassage begin je met de achterpoten. Leg je hond voorzichtig op zijn zij, zodat hij ontspannen ligt. Zorg ervoor dat ook jij een ontspannen zithouding hebt. Alleen als je zelf ontspannen bent, kun je goed masseren. Je zult merken dat de massage ook voor jou een meditatieve werking kan hebben.

Let hierop:

  • Strijk de achterpoten altijd van boven naar beneden.
  • Masseer met de haarrichting mee.
  • Oefen zachte druk uit op de spieren van de poten, maar nooit op de botten – dit kan snel pijnlijk worden.

Misschien trekt je hond in het begin zijn poot terug, maar hij zal snel merken dat de massage aangenaam is. Voer dezelfde methode uit bij de voorpoten.

Vooral bij de spieren van de poten leer je snel spanningen ontdekken bij je viervoeter. Combineer strijkbewegingen met lichte knedingen van de spieren. Hand-over-hand-strijkingen zijn ideaal om de spieren te ontspannen voor de daaropvolgende knedingen.

Hondenmassagepunten: de rug

Na de achter- en voorpoten zijn de nek en rug aan de beurt. Houd er rekening mee dat de wervelkolom bij honden zeer gevoelig is, omdat hier veel zenuwbanen direct onder de huid lopen. Druk nooit direct op de wervelkolom!

Begin bij de nek:

  • Pak een klein stukje huid van de nek en til het voorzichtig iets op.
  • Laat het zachtjes weer terugzakken en herhaal dit enkele keren.
  • Gebruik dezelfde methode om langs de zijkanten van de wervelkolom naar achteren te werken. Elke plek wordt slechts één keer gemasseerd.

Draai je hond daarna voorzichtig naar de andere kant – rol hem niet over zijn gevoelige wervelkolom. Herhaal de massage in dezelfde volgorde.

Let erop of je hond zijn kop optilt, zijn ogen opent of lichaamsdelen wegtrekt. Als dat zo is, vindt hij misschien iets onaangenaams.

Een hond wordt op zijn hoofd gemasseerd

Vind je tijdens de massage ongebruikelijke knobbels of verhardingen onder de huid van je hond? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts.

Hondenmassagepunten: het hoofd

Het hoofd is het laatste lichaamsdeel dat je masseert.

Let hierbij op het volgende:

  • Plaats één hand onder de snuit van je viervoeter.
  • Gebruik je wijs- en middelvinger om met lichte, cirkelvormige bewegingen druk uit te oefenen op het voorhoofd.
  • De cirkels kunnen afwisselend groter of kleiner zijn. Ook de druk kun je variëren.
  • Speciale aandacht voor de oren. De oren zijn zeer gevoelig bij honden. Neem voorzichtig elk oor in één hand en kneed ze met lichte druk. Dit moet heel voorzichtig gebeuren.

Net als bij veel massagetechnieken bij mensen eindig je de massage met meerdere strijkbewegingen van de neusrug over het voorhoofd naar de nek. Hierbij mag de druk weer iets worden verhoogd.

Vergeet na afloop van de massage niet een klein snoepje te geven! Zo zal je hond de volgende wellness-sessie met plezier tegemoetzien.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren