Vakantieopvang voor de hond: hier is je trouwe viervoeter tijdens je vakantie in goede handen
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten
Eindelijk vakantie, maar wie past er op mijn hond? Je trouwe viervoeter kan niet altijd mee op vakantie. Vakantieopvang voor je hond is dan de oplossing. Hoe je een perfecte opvang voor je hond vindt. Niet iedereen kan zijn hond bij vrienden of familie achterlaten als hij op reis gaat. Gelukkig bestaan er nog andere mogelijkheden voor vakantieopvang voor honden. Het aanbod varieert van hondenoppas tot hondenpension, zodat iedere eigenaar de juiste hondenopvang kan vinden. Of je nu een dierenoppas vindt via kennissen, het advertentiebord in de supermarkt, op dierenoppasbeurzen of via advertenties op het internet - het is belangrijk dat je de aanbieders zorgvuldig controleert om ‘zwarte schapen’ uit te sluiten. Lees hier onze tips over vakantieopvang die je helpen het juiste opvanggezin of pension te vinden.
Hondenopvang Particulier bij een opvanggezin of in een hondenpension?
Verschillende vragen spelen een rol bij de keuze van de optimale opvang: welke mogelijkheden zijn er? hoe kan ik mijn hond laten wennen aan de vakantieopvang? hoeveel kost de hondenopvang? Niet de prijs, maar de kwaliteit moet hierbij doorslaggevend zijn. Je hond moet het tijdens je afwezigheid immers precies even goed hebben als jij. Een goede hondenopvang, of het nu commercieel of particulier is, is altijd schoon, ruim, vrij van verwondingsrisico’s en biedt een ervaren vakantieopvang.
Een particulier opvanggezin verschilt van een commercieel hondenpension in die zin dat je hond wordt ondergebracht in de woon- en leefruimte van particuliere vakantieverzorgers.
Hondenpensions daarentegen verdelen gewoonlijk meerdere honden over hun hondenverblijven. Dit kunnen kamerachtige hokken zijn op een omheind terrein of afzonderlijke hokken in een huis.
Belangrijk: bekijk de mogelijke vakantieopvang van je hond met een kritische blik. Let ook op de hygiëne. Als je hondenpoep op het erf ziet, urine van het hondenverblijf ruikt of vuile waterkommen ontdekt, breng dan je hond niet hierheen. Een vieze hondenopvang betekent een groot infectierisico voor je toch al gestreste hond en daar moet je zeker niet te licht over denken. Aangezien de meeste honden het niet zo gemakkelijk vinden om van hun baasje te worden gescheiden en aandachtige en liefdevolle verzorging nodig hebben om zich op hun gemak te voelen.
Rondslingerend hondenspeelgoed duidt op een onprofessionele omgang met de viervoetige gasten. Controleer goed of er genoeg ruimte is in het hondenverblijf zelf. Waar slaapt je hond? Is er voldoende afstand tot andere honden? Hoeveel dieren zitten er in een groep? Om de juiste opvang voor je hond te vinden, moet je ook vragen naar de individuele activiteiten met de honden: wordt er regelmatig gewandeld of blijft de hond alleen maar in het buitenverblijf? wordt er gespeeld met andere soortgenoten of worden de honden aan hun lot overgelaten?
Zo herken je serieuze aanbieders van een goede hondenopvang
Op zoek naar professionele en liefdevolle vakantieopvang voor je hond? Kwalificaties zijn goed, maar je moet je hier niet te veel op focussen. Bij particuliere vakantieopvang van je hond, waarbij het dier in het gezinsleven wordt opgenomen, moet er in de eerste plaats een goede “chemie” tussen je hond en de “pleegouders” zijn (naast de netheid van de leefruimte). Uitgebreide kwalificatiecertificaten zijn hier meestal nauwelijks mogelijk, en ook niet nodig.
De situatie ligt echter anders als de beoogde hondenopvang voor de vakantie wordt geboden door commercieel geëxploiteerde hondenpensions. Als hier honden in groepen worden gehouden, moeten de beheerders een passende opleiding hebben gekregen en dit kunnen aantonen. Bij dergelijke inrichtingen moet de eigenaar erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn.
Een goede pensionhouder zal je van te voren vragen naar:
- vaccinaties
- verzekering
- gezondheidstoestand
- eetgewoonten
- sociaal gedrag
- voorkeuren van je hond
Bij een particulier opvanggezin moet worden gegarandeerd dat je hond in het opvanggezin wordt opgenomen. Het zou ideaal zijn als de hondenoppasser je viervoeter van tevoren leert kennen en zich vertrouwd maakt met zijn bijzonderheden. Het verschil tussen een professionele hondenopvang en een particuliere hondenopvang is hun speciale ervaring – die ook de omgang met “probleemhonden” en dieren met handicaps omvat. Daarnaast kan een dagopvang in het asiel ook een goede optie zijn. In elk geval is het belangrijk dat de vakantieopvang een waardevolle en aan de soort aangepaste activiteit biedt voor je hond die thuisblijft.
Pluspunten voor een hondenpension op een rijtje:
- eigen hondenspeelplek van het pension zelf of terrein met bomen en gras
- Professionele activiteiten met je hond: spel, agility, gehoorzaamheidsoefeningen
- knuffelmomenten om de scheiding van het baasje aangenamer te maken
Waar vind je een vakantieopvang of opvanggezin voor je hond?
In grote steden zoals Brussel, Antwerpen of Gent zijn er talrijke aanbieders van hondenopvang tijdens je vakantie, die je snel kunt vinden op internet. Bovendien is het een goed idee om gebruik te maken van mond-tot-mondreclame, die meestal goed werkt: wie heeft tips voor een goede vakantieopvang van honden? Vraag in je omgeving naar particuliere vakantieopvang voor huisdieren. De beste referentie voor een hondenoppas zijn andere tevreden hondeneigenaars. Informeer daarom ook bij je hondenschool, fokker of dierenarts om aanbevelingen.
Het is belangrijk dat je al vroeg een goede vakantieopvang regelt – zodat je jezelf en je hond optimaal kunt voorbereiden en met een goed gevoel kunt genieten van je vakantie.
De beste referentie voor een hondenoppas zijn andere tevreden hondeneigenaars. Informeer daarom bij je hondenschool, fokker of dierenarts om aanbevelingen. In de checklist hebben we kort samengevat hoe je een goed dierenpension kunt herkennen.
Wat heeft een hond nodig tijdens de vakantieopvang?
Heb je na een grondige controle de juiste opvang voor je hond gevonden? Dan kun je de koffer pakken voor je trouwe viervoeter.
Het volgende mag hierin zeker niet ontbreken:
- de gebruikelijke hondenslaapplaats en hondendeken
- Speelgoed
- Voer en snacks
- Transportbox
- Kopieën van belangrijke documenten: hondenpaspoort, vaccinatieboekje
- Belangrijke informatie, zoals contactgegevens van de dierenarts en eigen contactgegevens waar je te bereiken bent tijdens de vakantie
- Indien nodig, speciaal voer en medicijnen incl. een lijst met informatie over je hond en de speciale kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden
Je kunt het beste rechtstreeks bij de vakantieopvang informeren welke uitrusting en welk materiaal nodig zijn. Goede contactpersonen geven ook tips over hoe je je hond kunt laten wennen aan de vakantieopvang en de scheiding zo goed en gemakkelijk mogelijk kunt maken.