Goede reis: Een onvergetelijke vakantie met de hond
15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten
Wie wil er nu de mooiste tijd van het jaar zonder zijn geliefde viervoeter doorbrengen? Of het nu gaat om een koele zeebries met zand tussen de poten, weelderige alpenweiden met een bergpanorama of zwemplezier aan een meer - de meeste honden zijn uitstekende reisgenoten. Lees hier hoe je de beste bestemmingen en accommodatie kunt vinden en welke voorbereidingen je moet treffen.
- Welke bestemming past bij jou en je hond?
- Zo kies je de juiste bestemming
- Bestemmingen met de viervoeter in België
- Droombestemmingen met de hond in het buitenland
- Hondvriendelijke accommodatie
- Voordat het begint: Gezondheidscontrole bij de dierenarts
- Dit hoort in elke reisapotheek - checklist
- De reis plannen
- Op vakantie
Welke bestemming past bij jou en je hond?
Wanneer je met een hond reist, staat planning voorop – te beginnen met de bestemming. Ga na of je trouwe viervoeter op de vakantiebestemming aan zijn trekken komt. Een mopshond meenemen op een grote trektocht of een husky op een zomervakantie naar Sicilië strookt niet met het belang van het dier. Denk ook aan de reistijd: Kan je hond een langere reistijd aan?
Sommige landen hebben strikte toelatingseisen of regionale voorschriften, bijvoorbeeld een muilkorf- of een aanlijnplicht. Informeer ook ruim voor je met de hond op reis gaat naar hondenstranden, hondvriendelijke accommodaties of wandelroutes voor honden, zodat je op je bestemming niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In Zuid-Europa komen infectieziektes bij honden vaker voor (leishmaniasis, ehrlichiosis, hartwormen, babesiosis). Deze worden door zandvliegen en teken overgedragen. Honderd procent bescherming bestaat niet, maar je dierenarts kan je advies geven over vaccinaties, medicatie, spot-ons en speciale halsbanden tegen parasieten.
Zo kies je de juiste bestemming
- Controleer de inreisvoorwaarden van je vakantiebestemming en van alle transitlanden: Mag je viervoeter mee in-/doorreizen?
- Zijn er voorschriften of regionale verordeningen?
- Hoe is het weer tijdens de reis? Kan je viervoeter hiermee overweg?
- Hoe ziet de reistijd eruit? Kan je hond het aan?
- Welke plannen heb je ter plaatse? Mag je hond met je mee?
- Mag je hond binnen in de accommodatie? Zijn er extra kosten?
Bestemmingen met de viervoeter in België
Waarom in de verte ronddwalen? België beschikt over fantastische vakantiebestemmingen voor viervoeters. Een groot voordeel: Er zijn geen lange reistijden. Het eindeloze netwerk van wandelpaden in de Ardennen trekt actieve vakantiegangers met hond aan. Ook al is aanlijnen op sommige plaatsen verplicht, de verkenningstocht is net zo leuk met een leiband. Je viervoeter zal in de Ardennen in opperbeste stemming zijn: De Ardennen bieden naast lange-afstandswandelingen ook makkelijkere routes langs valleien en wouden. Honden zijn ook welkom in veel restaurants, skihutten en kabelbanen. Ook waterratten kunnen er hun hartje ophalen: Hond en baasje kunnen zowel aan het meer van Nisramont, Warfaaz, Robertville als aan het stuwmeer van Butgenbach van hun vakantie aan het meer genieten.
Rennen, graven, zwemmen – je trouwe viervoeter zal zich prima vermaken op vakantie aan zee. Dankzij de vele hondenstranden is de Oostzee een droomvakantie voor honden. In het hoogseizoen geldt niet op alle stranden een aanlijnplicht, en van oktober tot mei is het “weg met de leiband!”. Maar de Noordzee is eveneens aantrekkelijk: . Vakantiegangers met hond genieten van uitgebreide wadlopen, heerlijke duinwandelingen of fietstochten op de dijk aan de Noordzee. Dat alles met een frisse zeebries.
Droombestemmingen met de hond in het buitenland
In Oostenrijk staat wandelen met de hond ook op de vakantieagenda. Zowel actieve vakantiegangers met twee benen als die met vier poten kunnen genieten van het goed ontwikkelde netwerk van wandel- en fietspaden in Karinthië. Er worden zelfs begeleide hondenwandelingen aangeboden – bijvoorbeeld in het Kleinwalsertal. Ook in Nederland zijn honden graag geziene vakantiegasten. De talrijke campings en vakantiehuisjes maken een vakantie met hond heerlijk eenvoudig. Topbestemmingen zijn onder meer het eiland Texel, Noord-Holland en Zeeland. Een echte vakantieklassieker met hond: Op vakantie in een vakantiehuis in Denemarken. Hoewel de hondenwet een paar jaar geleden is veranderd en de toelatingseisen voor honden op de lijst zijn aangescherpt, is Denemarken nog steeds een zeer hondvriendelijk land waarvan de brede stranden de harten van honden sneller doen kloppen. Je hond kan zich in meer dan 300 hondenbossen helemaal uitleven zonder leiband. Bijzonder populair: Het strand van Lakolk op Rømø. Het ondiepe water is perfect om in te ravotten. Zelfs in de hoofdstad Kopenhagen kan je lieveling naar hartelust springen en spelen bij Hundegården Trianglen.
Verkies je zuiderse klimaten? De Kroatische vakantieregio’s Kvarnerbaai, Istrië, Dalmatië en Zadar zijn erg populair bij hondenvakantiegangers. Naast talrijke hondenstranden en Europa’s eerste strandbar voor honden, staan jou en je trouwe viervoeter natuurbelevenissen in acht nationale parken te wachten.
Een vakantie met de hond in Italië is al even veelzijdig: De reis is niet alleen vanwege de beroemde stranden de moeite waard. Verken samen de uitgestrekte kastanjebossen in Emilia-Romagna of het met cipressen bedekte hinterland van Rome. Noord-Italië biedt bergmassieven, zwemmeren en afgelegen berghutten – waar zeker niet alleen je deugniet blij mee zal zijn.
Tip: Als je door de bergen reist, passeer je vaak weiden met schapen en koeien. Vooral koeien met kalveren zijn geen lachertje. Houd je hond in de buurt van de dieren aan de leiband om problemen te voorkomen!
Hondvriendelijke accommodatie
Vakantiehuizen en campings zijn altijd al populair geweest bij hondenliefhebbers. Ze zijn namelijk gemakkelijk te combineren met de behoeften van het viervoetige gezinslid. Intussen zijn er echter ook veel vakantiewoningen, pensions, boerderijen en hotels die honden uitdrukkelijk verwelkomen – soms zelfs met speciale Doggy-wellness-aanbiedingen. Airbnb beschikt nu ook over de filterfunctie “huisdier toegestaan” en zelfs sommige vakantieparkketens bieden hondvriendelijke accommodatie aan. Tip: Sommige touroperators zijn gespecialiseerd in vakanties met een hond. Je vindt er talrijke aanbiedingen, die je kan filteren op basis van aspecten die voor honden relevant zijn, zoals “vakantiehuis met omheind terrein”.
Als je een hotel boekt, vraag dan van tevoren of je reisgenoot toegang heeft tot openbare ruimten zoals het restaurant of de bar. Zo niet, dan moet hij alleen kunnen blijven. Meestal wordt per huisdier een extra vergoeding gevraagd. Als je geen aansprakelijkheidsverzekering voor huisdieren hebt, is het de moeite waard hierover na te denken voordat je boekt, voor het geval je huisdier een ongelukje overkomt.
Voordat het begint: Gezondheidscontrole bij de dierenarts
Je dierenarts zal nagaan of je hond fit genoeg is om te reizen. Tijdens de controle bespreek je meteen alle belangrijke details: Wat zijn de inreisvoorwaarden? Zijn vaccinaties of gezondheidscertificaten vereist? Is je viervoeter gechipt en kan de chip uitgelezen worden? Is het dierenpaspoort up-to-date? Heb je medicatie voor profylaxe nodig? Je dierenarts heeft een antwoord op al deze belangrijke vragen.
Bespreek ook met hem wat er in de reisapotheek moet. Neemt je huisdier regelmatig medicijnen, controleer dan of de voorraad de hele vakantie meegaat.
Dit mag in geen enkele reisapotheek ontbreken
- ontsmettingsmiddel
- wondspray of -zalf
- een zonnebrandcrème voor kortharige honden
- profylaxe tegen parasieten
- kooltabletten of andere preparaten tegen diarree
- een milde oorreiniger of een steriele keukenzoutoplossing om te spoelen
- elektrolytpoeder
- tekentang en pincet
- koelcompressen
- verbandmateriaal en schaar
- middel tegen reisziekte
- thermometer
- telefoonnummer voor noodgevallen van de plaatselijke dierenarts
De reis plannen
Reizen met je eigen auto zorgt voor maximale flexibiliteit. Plan regelmatige rustpauzes in en geef je hond tijdens de pauzes vers water. Geef hem voor vertrek slechts een beetje te eten – een volle maag kan tot misselijkheid leiden. Tijdens het rijden wordt je viervoeter in de verkeerswetgeving als een last beschouwd en moet hij vastgemaakt worden. Bij een ongeval is hij maximaal beschermd in een transportbox voor honden die aan de vloer van de bagageruimte vastgeschroefd is . Veiligheidsgordels en autotuigjes zijn een goed alternatief voor honden die niet van boxen houden. Je moet afzien van vliegreizen – het is pure stress voor je trouwe viervoeter. Vooral als hij in het vrachtruim moet reizen. Tot een gewicht van acht kilo kunnen honden bij sommige luchtvaartmaatschappijen in de transportbox in de cabine meereizen. Als je hond gewend is aan treinreizen, is de trein ook een comfortabel transportmiddel – vooral voor kortere afstanden.
De vakantie kan beginnen!
Je hebt de perfecte accommodatie gevonden, de route uitgestippeld – om te voorkomen dat er in de laatste meters nog iets misgaat, hebben wij de ultieme downloadbare vakantiechecklist voor je samengesteld. Wij wensen jou en je viervoeter een beestig goede vakantie!