Zo werkt kamperen met honden
15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten
Kamperen is “in”. Zeker voor families met hond: Tijdens het kamperen komen zowel je jongsten als je viervoetige gezinsleden aan hun trekken. Een vakantie in de frisse lucht en in de natuur brengt een vleugje kampvuurromantiek en avontuur met zich mee. Misschien is kamperen de juiste vakantie voor jou en je hond?
Kamperen met een hond - zo werkt het buitenavontuur!
Zomer, zon, vakantie – voor veel hondenbaasjes is het vanzelfsprekend dat hun trouwe viervoeter met hen meegaat op vakantie. Kampeervakanties worden bovendien steeds populairder. Honden zijn op veel campings niet alleen toegestaan, maar ook welkom. Heel wat uitbaters hebben ook gedacht aan vermaak en voorzieningen voor de viervoetige clientèle. Ze bieden bijvoorbeeld renplaatsen, agility-zones, speciale hondenstranden en hondendouches aan. Grote campings wijzen zelfs hele delen van het terrein aan als “hondenzone”, waar hondenbezitters hun vakantie onder hun eigen soortgenoten kunnen doorbrengen. Zeer veel campings liggen in de natuur en worden vaak gekenmerkt door een schilderachtige ligging. Kamperen met de hond aan het meer of in de bergen? Alles is mogelijk, zowel in België als in de buurlanden.
Daar komt nog bij: Kamperen is heerlijk ongecompliceerd en biedt een goed evenwicht tussen privacy en gezelligheid, natuurbeleving en ontspanningsvakantie. Daarom kiezen vooral gezinnen voor kamperen met kinderen en een hond: Op een camping is er altijd wel iets te doen voor de kinderen en speelkameraadjes zijn gemakkelijk te vinden. Er zijn prachtige wandelpaden voor baasje, bazinnetje en viervoeter op loopafstand. Zo kunnen alle gezinsleden zich goed amuseren.
Kamperen met hond: Dit is belangrijk vóór de reis
Veel honden genieten van het campingleven – toch is het niet vanzelfsprekend dat je hond het leuk vindt om met jou te gaan kamperen. Eerst de eigenlijke reis, dan de ontspanning. Je hond moet tijdens de reis worden vastgemaakt – in de camper of in de auto. Speciale transportboxen voor honden, barrièrehekken of zelfs harnassen kunnen hiervoor worden gebruikt. Laat je hond in kleine stapjes wennen aan de box of het tuigje – rijd in geen geval zomaar weg!
De camping zelf is nieuw terrein voor je hond: vreemde geuren, nieuwe geluiden en onbekende twee- en viervoeters. Voordat je op je eerste grote reis vertrekt, zou je eerst een weekendtrip naar een camping in de buurt moeten plannen.
Tip: Past kamperen wel echt bij jou en je viervoeter? Voordat je een camper of caravan koopt – probeer je hem best uit! Een goedkoop alternatief – en kamperen in zijn zuiverste vorm – is kamperen met een hond. Bovendien zijn er nu verhuurbedrijven van kampeervoertuigen waar je een hondvriendelijk onderkomen kan huren.
Checklist voor het boeken van een kampeerplaats met hond
Op de meeste campings zijn honden toegestaan. Dit zegt niets over het feit of je welkom bent als gast met viervoeter. Biedt de website geen informatie, aarzel dan niet om de campingeigenaar op te bellen.
Informeer zeker naar
- hoeveel honden er per staanplaats of huuraccommodatie zijn toegestaan,
- de prijs per hond per dag,
- of er faciliteiten zijn voor honden en baasjes (hondendouches, uitlaatruimtes, hondenstrand),
- of je een hondenomheining op het perceel mag plaatsen,
- of je pluizenbol zich aan bepaalde regels moet houden,
- of je hond mee het restaurant in mag en
- of er zwemgelegenheid is voor de viervoeter in zee of in een meer.
Tips voor kamperen met hond - de uitrusting
In principe heb je voor je kampeervakantie met je hond alle basisbenodigdheden nodig die je thuis ook hebt: een slaapplaats, water- en voerkommen, droog- of blikvoer, een riem en halsband, speelgoed, poepzakjes, traktaties en handdoeken. Als je naar andere EU-landen reist, moet je ook een EU-dierenpaspoort hebben met een geldige rabiësvaccinatie – veel campings vragen om een bewijs hiervan. Afhankelijk van de bestemming is een muilkorf op bepaalde plaatsen verplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.
De volgende accessoires blijken geschikt te zijn voor het kamperen:
- Een grondhaak is nuttig om de riem van de hond op het veld vast te maken.
- Voor kamperen met meerdere honden zijn aangepaste beschermende omheiningen populair. Deze kunnen snel op het terrein worden geplaatst.
- Een zonnezeil of parasol kan nuttig zijn als je hond graag in de schaduw ligt. Een parasol is ook praktisch als je met je hond aan zee wilt kamperen en samen van het strand wilt genieten.
Kleine etiquette voor kamperen met hond
Kamperen betekent een tijdelijk onderkomen delen met veel andere mensen. Dit vereist verdraagzaamheid en begrip van alle betrokkenen. Houd er vooral rekening mee dat niet iedere kampeerder automatisch een hondenliefhebber is en dat er mensen zijn die bang zijn voor honden. Daarom moet je je hond altijd aan de lijn houden. Je hond mag niet rondzwerven of zijn behoefte doen op andermans grond. Nachtelijk blaffen moet omwille van de nachtrust worden verhinderd. Last but not least: laat je hond niet alleen op het terrein of in je kampeervoertuig.