• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Chihuahua - klein hondje met een groot ego

21.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Een close up van een Chihuahua

Klein maar opvallend! De Mexicaanse chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld. De grootte van de chihuahua ligt tussen de 15 en 35 centimeter schouderhoogte. Met maximaal drie kilo is ook het gewicht van de chihuahua hanteerbaar. Chihuahua's zijn echter helemaal niet geschikt om in een handtas te dragen: Deze minihond wil actie, zoals het zijn zuidelijke temperament betaamt!

Mysterieuze herkomst

De oorsprong van de chihuahua ligt in de nevelen van het verleden. Het fokken van zeer kleine honden als offer- en voedseldieren zou al hebben bestaan bij de Tolteken, een Midden-Amerikaanse geavanceerde beschaving die bloeide tussen de tiende en twaalfde eeuw. Een andere theorie vermoedt de oorsprong in de oudere Azteekse cultuur of zelfs in het oude Egypte. Veel later verkochten afstammelingen van de inheemse Mexicaanse bevolking hondjes aan toeristen in de provincie Chihuahua. Zo kwam het kleine hondje naar de VS en begon daar zijn carrière, sinds 1905 zelfs als erkende rashond. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het langpotige Derry-type en het sterkere Cobby-type. Beide typen komen voor als lang- en kortharige varianten.

Hoe ziet een chihuahua eruit?

De chihuahua is een compacte, kleine hond met een appelvormige kop en grote, expressieve ogen. Zijn oren zijn groot, rechtopstaand met een brede basis. Volgroeid heeft de chihuahua een schouderhoogte van 15 tot 25 centimeter (in sommige gevallen tot 35 centimeter) en een gewicht van 1,5 tot drie kilogram. Tegenwoordig bestaat de chihuahua in langharige en kortharige varianten, waarbij de kortharige chihuahua de oorspronkelijke vorm is. In tegenstelling tot de kortharige variant hebben langharige chihuahua’s langer haar, vooral op de borst, oren, poten, staart en rug. De vacht van de langharige chihuahua’s kan glad of licht golvend zijn. Afgezien van de lengte van de vacht zijn er twee lichaamstypen bij de chihuahua. Het zogenaamde Cobby-type wordt gekenmerkt door een compact, sterk postuur, terwijl het Derry-type langere poten heeft.

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) zijn alle vachtkleuren in alle schakeringen en combinaties toegestaan bij de chihuahua, met uitzondering van merle. Mogelijke kleurvarianten zijn bijvoorbeeld crème, chocolade of rood.

ProfielChihuahua

Ras
Chihuahua
Herkomst
Mexico
Classificatie
Gezelschapshonden
Grootte
15 tot 25 centimeter schouderhoogte, in individuele gevallen tot 35 centimeter.
Gewicht
1,5 tot 3 kilogram
Lichaamsbouw
fragiel, appelvormige kop met spitse snuit, gebogen staart
Ogen
disproportioneel groot, rond
Oren
omhoogstekend
Vacht en kleur
Lang- en kortharige rassen met weinig ondervacht, zacht en zijdeachtig; alle kleuren
Speciale kenmerken
heeft het snel koud, deken aanbevolen om in mandje te kruipen
Karakter
levendig, attent, knuffelig, neigt naar jaloezie en overschatting van zichzelf
Verzorging
regelmatig borstelen, om de zes maanden baden
Gezondheid
Gevoeligheid voor slikproblemen, hypoglykemie, oogirritaties, verplaatsing van de knieschijf en gebitsproblemen.

Karakter van de chihuahua: Is een chihuahua een keffer?

De chihuahua heeft zeer uiteenlopende karaktereigenschappen. De kleine, temperamentvolle hond is speels en knuffelig met zijn baasjes. De chihuahua is bedreven in het op de voorgrond treden wanneer hij vindt dat hij niet genoeg aandacht krijgt. Het karakter van de chihuahua is sociaal en avontuurlijk. Hij heeft een sterk roedelgedrag en voelt zich op zijn gemak met soortgenoten aan zijn zijde. Kenmerkend voor zijn karakter is een zekere overschatting van zichzelf, die hij in zijn gedrag tegenover andere honden tentoonspreidt, aldus het motto: Ook als je klein bent, heb je lef! Bovendien is de chihuahua een intelligente hond die graag geestelijk wordt uitgedaagd.

Maar er zijn verschillen in karakter: Terwijl de langharige exemplaren eerder zachtaardig en verdraagzaam zijn, gedragen de kortharige chihuahua’s zich vaak energiek en proberen ze de leiderspositie over te nemen. Het verschil in karakter kan worden verklaard door het feit dat in het verleden waarschijnlijk chihuahua’s werden gekruist met dwergspitzen en papillons om chihuahua’s met een langere vacht te creëren. En toch geldt: Het is niet de lengte van de vacht die het karakter van een chihuahua bepaalt. Elk exemplaar heeft zijn eigen individuele karakter en zo kan zelfs een kortharige chihuahua zachtaardiger en evenwichtiger van aard zijn dan een langharige chihuahua.

Veel mensen denken dat chihuahua’s kleine keffers zijn. Met de juiste training kan je er echter in belangrijke mate toe bijdragen dat je chihuahua geen keffer wordt.

Is een chihuahua moeilijk te op te voeden?

Zoals elk ander hondenras heeft de chihuahua speciale kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij de opvoeding. Een goede hondentraining draagt bij tot een aangenaam en ontspannen samenleven tussen jou en je chihuahua en moet beginnen wanneer je chihuahua nog een puppy is. Het is belangrijk dat jij je hond consequent traint en regelmatig met hem oefent, zodat hij het geleerde optimaal kan internaliseren en ook in onbekende situaties reageert op de manier die jullie samen hebben geoefend. Tenslotte
zal je hond in de loop van zijn leven contact met vele soortgenoten en mensen hebben, waaronder ook kinderen. Hij zal je vergezellen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld naar de winkel, in het restaurant of op vakantie. Maar je wil hem toch ook eens alleen thuis kunnen laten zonder je zorgen te hoeven maken over hem of je meubels. Daarom is het belangrijk dat je je chihuahua kunt vertrouwen en dat hij niet bang is voor andere mensen, dieren, luide geluiden, onbekende situaties en dergelijke. Het is ook belangrijk dat hij niet agressief reageert in alledaagse situaties en altijd op jou als roedelleider kan vertrouwen.

Hoe houd je een chihuahua?

Hoe klein de chihuahua ook is, het is een normale hond en je moet hem als zodanig serieus nemen. De kleine viervoeter verschilt in zijn gedrag en behoeften niet van grotere soortgenoten. Zijn fragiele lichaamsbouw vereist niettemin een zekere opmerkzaamheid. Zorg ervoor dat de kleine hond niet gewond raakt door een te stevige greep of accidentele trappen in mensenmassa’s. Om verwondingen te voorkomen, is een borsttuig ook beter dan een halsband. De chihuahua heeft aandacht nodig: wanneer hij die niet genoeg krijgt, reageert hij jaloers. Zijn levendige aard maakt dit kleine bundeltje energie tot de ideale metgezel als je hem veel beweging en een spannend hondenvermaakprogramma kunt bieden. Voor stadsbewoners is hij door zijn miniformaat ideaal. Chihuahua’s voelen zich ook op hun gemak in een flat – zolang beweging en spel niet verwaarloosd worden. De chihuahua is bijna onvermoeibaar buiten, leergierig en, ondanks zijn lichaamsgrootte, ook zeer geschikt voor behendigheidssporten.

Hoe lang kan je een chihuahua alleen laten?

Vooral in het begin reageren veel honden gestrest als ze alleen gelaten worden. Daarom moet je het alleen zijn al op jonge leeftijd oefenen met je chihuahua. Als een volwassen chihuahua gewend is om alleen te zijn, kan je hem gerust een paar uur alleen thuis laten. Maar zorg ervoor dat hij zichzelf bezig kan houden als dat nodig is, bijvoorbeeld door hem een kauwstaaf of iets dergelijks aan te bieden, of door ervoor te zorgen dat iemand tussendoor eens gaat kijken en hem mee naar buiten neemt. Om te controleren wat je chihuahua doet of hoe het met hem gaat terwijl je weg bent, kan je hem bijvoorbeeld in de gaten houden met een camera.
Maar zelfs wanneer je chihuahua gewend is om alleen te zijn, mag je hem niet te lang alleen laten. Als je chihuahua regelmatig zes uur of langer alleen gelaten moet worden, is het raadzaam om een hondendagverblijf te zoeken.

Verzorging van de chihuahua

Een chihuahua geniet van het volledige verzorgingsprogramma. Zijn zijdeachtige vacht moet je regelmatig borstelen en je hond bij deze gelegenheid op wellness trakteren. Een zachte babyborstel is ideaal voor de tere vacht. In het koude seizoen is een hondenjas de beste manier om je chihuahua te beschermen tegen kou en nattigheid. Let ook op zijn ogen, die neigen tot tranen. Idealiter heeft je dierenarts ervaring met kleine honden. De chihuahua is gevoelig voor problemen met zijn grote ogen en voor tandsteen. Bied hem regelmatig kauwartikelen voor tandverzorging aan.

Een bruine langharige chihuahua zittend op een doos

Hoe oud worden chihuahua's?

De levensverwachting van een chihuahua is ongeveer 16 jaar en is meestal hoger naarmate het dier groter is. Vooral ontoelaatbare fokrassen zoals minichihuahua’s hebben vaak te maken met gezondheidsproblemen die hun levensverwachting negatief kunnen beïnvloeden.

Chihuahua kopen: Waarop moet je letten?

Als je overweegt een chihuahua pup te kopen, neem dan vooraf contact op met een serieuze chihuahuafokker. Zorg ervoor dat hij verantwoordelijk met zijn honden omgaat en dat hij al je vragen over het ras kan beantwoorden. Je kan natuurlijk ook een chihuahua adopteren van particulieren die om persoonlijke of gezondheidsredenen afstand moeten doen van hun viervoeter. Ook via een dierenasiel of dierenwelzijnsorganisatie kan je een chihuahua of chihuahua-mix vinden.

Er bestaat een nog kleinere versie van de toch al kleine chihuahua – de zogenaamde minichihuahua of teacup-chihuahua. Deze zijn nog kleiner en lichter dan het „origineel”. Serieuze fokkers fokken echter niet met zulke kleine chihuahua’s, omdat dit gepaard gaat met een verhoogd risico op erfelijke ziekten. Het leven van deze honden kan dan veel leed of een vroegtijdige dood meebrengen. De minichihuahua is daarom geen officieel hondenras. Meer nog: Volgens het fokreglement van de Duitse kennelclub (VDH) is het fokken van zogenaamde teacup-honden verboden. Daarin staat bijvoorbeeld dat er alleen gefokt mag worden met honden die ten minste twee kilo wegen. Teacup-honden wegen echter vaak minder. Het is daarom niet raadzaam om een minichihuahua te kopen die bewust klein is gefokt.

Hoeveel kost een chihuahua?

Hoeveel een chihuahua kost, kan niet in het algemeen worden gezegd. De prijs hangt ook samen met het feit of je je hond bij een fokker of bij de dierenbescherming vindt. In principe kan een hond van een serieuze fokker 1000 euro of meer kosten, terwijl je voor een hond uit een asiel kosten betaalt die gemiddeld rond de 200 tot 300 euro liggen. Belangrijk is altijd dat je je viervoeter bij een serieuze instantie haalt.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren