• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Honden socialiseren – een goede start in het gezamenlijke leven

15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten

Drei spielende Welpen auf Wiese

Van eigenaren van gezelschapsdieren hoor je keer op keer dat de hond goed gesocialiseerd moet worden. Maar wat houdt dat precies in en hoe kun je je eigen hond socialiseren? Veel hondenscholen waren echter gesloten tijdens de pandemie. Lees hier meer over de belangrijke socialisatiefase van je puppy en jonge hond. Maar ook oudere viervoeters of honden afkomstig uit de dierenbescherming kunnen met geduld en vastberadenheid nog gesocialiseerd worden.

Wat is een goed gesocialiseerde hond?

Wanneer men spreekt van een goed gesocialiseerde hond, betekent dit dat het dier reeds als pup geleerd heeft op passende wijze te communiceren met soortgenoten, maar ook met andere levende wezens. Hij kan de communicatiesignalen plaatsen en zich passend gedragen. Tegelijkertijd reageert de hond zelfverzekerd op zijn omgeving en veranderende situaties en kan hij daar vrij kalm mee omgaan. Het maakt niet uit of er plotseling een baby naast hem huilt of dat de tram hem passeert. Onverwachte gebeurtenissen, onbekende mensen of geluiden zijn voor een goed gesocialiseerde hond meestal geen probleem. Hij gaat relatief onverschrokken met je door het leven, al blijft hij van nature voorzichtig.

Kortom: Een hond die goed gesocialiseerd is, is een betrouwbare partner met wie je het dagelijkse leven gemakkelijk aankan. Angstige en onzekere honden kunnen gaan blaffen in onbekende alledaagse situaties, in paniek raken en vluchten of agressief worden. Dit maakt de normale dagelijkse routine stressvol en problematisch voor jou en voor de hond.

Honden socialiseren: Waarom is dat zo belangrijk?

Vanaf de vierde tot ongeveer de twintigste week zijn puppy’s bijzonder ontvankelijk voor nieuwe prikkels, mensen en situaties. Als zij in deze levensfase met iets nieuws worden geconfronteerd en dat als positief ervaren, zullen zij de ervaring als zodanig opslaan. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: negatieve ervaringen worden herinnerd en zorgen ervoor dat de hond ze vermijdt of er angstig op reageert.

Zo socialiseer je je hond

In de regel is de pup bij je vanaf de achtste levensweek, d.w.z. ongeveer vier weken na het begin van de socialisatiefase, eventueel ook een of twee weken later. Een goede fokker zal je een hond geven die vanaf de leeftijd van vier weken al gewend is aan soortgenoten, mensen en een grote verscheidenheid aan omgevingsprikkels. Vanaf het moment dat de puppy bij je intrekt, moet je het werk van de fokker voortzetten.

Aangezien honden bij het herplaatsen tussen de achtste en tiende week een gevoelige fase doormaken, waarin ze terughoudender en voorzichtiger zijn ten aanzien van nieuwe dingen, moet je extra voorzichtig zijn bij het verhuizen van de pup. Geef je nieuwe gezinslid voldoende tijd om de nieuwe omgeving te verkennen en kennis te maken met de mensen en dieren die in het gezin wonen. Overdonder de hond niet met overdreven aandacht en val de pup niet lastig. Als de hond zich na een paar dagen heeft gesetteld, kan je hem langzaam en stap voor stap laten kennismaken met de dingen en situaties die hij in het dagelijkse leven steeds weer zal tegenkomen.

Honden socialiseren: Tips en trucs voor het dagelijks leven

  1. Denk rustig na over de situaties, geluiden, technische apparaten, omgevingen en wezens waarmee de hond in je dagelijks leven in aanraking zal komen. Hierbij kan het gaan om het geluid van de stofzuiger die draait, de busrit of het omgaan met kleine kinderen. Laat de hond beetje bij beetje kennismaken met deze nieuwe dingen en zorg ervoor dat deze ontmoetingen positief zijn voor de pup.
  2. Neem de puppy mee op verschillende uitstapjes. Dit kan een uitstapje naar het platteland zijn waar de hond kennismaakt met schapen of koeien, of een uitstapje naar de stad waar hij moet wennen aan een groter aantal mensen, een lift of een roltrap. Ga langzaam en geduldig te werk en bescherm de hond tegen overbelasting.
  3. Confronteer je dierenvriend ook met verschillende soorten mensen en de aard van de menselijke communicatie. Het is belangrijk dat het dier later niet bang zal zijn voor grote mannen, lichamelijk gehandicapten of kleine kinderen.
  4. Loop met de hond op verschillende oppervlakken in verschillende omgevingen. Dit kan een wandeling in het bos zijn, een bezoek aan een sportveld of rennen over metalen bruggen.
  5. Zoek een goede puppyschool in je omgeving en ga naar een puppycursus. Hier leert je viervoeter om te gaan en te communiceren met andere soortgenoten van verschillende rassen met verschillende karakters. Bovendien bevorderen gezamenlijke oefeningen de band tussen hond en baasje. De uitwisseling met de hondentrainers en andere hondeneigenaars helpt je om je hond beter te doorgronden en te interpreteren.
  6. Hoe belangrijk hondentraining en socialisatie ook zijn, vergeet nooit dat de hond en jij plezier moeten hebben in het proces. Zet jezelf of de hond nooit onnodig onder druk en benader het geheel positief en met plezier.
Hund sitzt und wartet auf Belohnung

Een deskundige tip van de redactie: Honden leren veel van elkaar, daarom zijn hondenontmoetingen op de speelgroep of in het park voorlopig voldoende. Bij geschillen tussen dieren moet echter worden opgepast voor de veronderstelling dat “de honden het onderling wel zullen regelen”. Deze veronderstelling is een mythe. Grijp in zodra je ziet dat je hond een ander terroriseert of een slachtoffer wordt. Slechte ervaring met soortgenoten kunnen traumatisch zijn!

Zo vind je een goede hondenschool

Jammer genoeg kan iedereen vandaag een leiband kopen, een fluitje dragen en zich tot hondentrainer omdopen. Hoewel de vraag en de eisen voortdurend toenemen, is het beroep in Duitsland niet beschermd. Daarom is de belangengroep van onafhankelijke hondenscholen opgericht om een hoog niveau van opleiding en kwaliteit aan te bieden en te waarborgen. Een van die verenigingen is de profis4dogs van de Pet Group, waarvan onder meer de bekende wolfonderzoeker, -auteur en -trainer Günter Bloch lid is.

Je kan de hondenscholen van de Pet Group en de IG (Interessengemeinschaft unabhängiger Hundeschulen e.V.) vinden op internet, gesorteerd op postcode. Er is vast wel een school met een kwaliteitskeurmerk bij jou in de buurt. Een goede bron bij het zoeken naar de juiste hondenschool en puppy speelzaal zijn dierenartsen of het verkooppersoneel van je plaatselijke Maxi Zoo winkel. Daar zal je ook andere hondeneigenaars ontmoeten die je om hun ervaringen en aanbevelingen kan vragen.

Let erop dat de groepen in de hondenschool niet te groot zijn, zodat de trainer zich over elke viervoeter kan ontfermen.

Hund läuft Slalom durch Hindernisse

Zo voed je een oudere hond op

Natuurlijk leren jonge honden sneller dan volwassene. Ze zijn nieuwsgieriger en leren spelenderwijs. Het goede nieuwe is: honden leren levenslang. Net zoals oude hond er een gewoonte van kan maken te bedelen als het hem succes brengt, kan hij dit gedrag ook nog afleren.  Het voordeel van het trainen van een oudere hond is dat hij meestal al zindelijk is, rustiger is en niet meer wordt afgeleid door externe prikkels – omdat hij die al kent. Zijn opvoeding is gecompliceerder, omdat zijn gedragspatronen in de loop der jaren verankerd zijn geraakt. Consequentie en geduld zijn nodig – vooral van jou!

Is je viervoeter agressief tegenover andere honden of mensen? Blaft hij voortdurend? Haalt hij de woning overhoop wanneer je hem alleen laat? Ga dan op zoek naar een hondentrainer en onderzoek samen de oorzaken van het gedrag van je hond. Eens je ze kent, kan je ze beter counteren met training.

Puppyspelletjes
Hund spielt mit seinem Spielzeug.
Puppyspelletjes

Voor de juiste mentale en fysieke training voor je hond.

 

Ontdek spelletjes voor puppy’s

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren