• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Pup commando’s aanleren: Hier moet je op letten.

27.02.2025 - Leestijd: 3 minuten

Een eigenaar traint commando's met zijn puppy

Kommandos geben dir und deinem Welpen Orientierung und Sicherheit im täglichen Miteinander.

Een pup komt bij jou wonen en moet eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving en nieuwe familieleden. Tegelijkertijd is het belangrijk dat hij snel leert wat wel en niet mag. Daarom moet je meteen beginnen met de opvoeding. Eerste commando’s zoals „Nee“ kunnen hierbij erg nuttig zijn. Geef de jonge hond echter eerst wat rust, zodat hij de scheiding van zijn nestgenootjes kan verwerken. Zorg voor veiligheid en geborgenheid, zodat hij zich snel op zijn gemak voelt.

De eerste puppycommando’s – gouden regels

Voor het aanleren van commando’s is het belangrijk dat je de volledige aandacht van je hond hebt.

Gouden regels:

  • Hij mag niet moe of uitgeput zijn en moet tijdens de training niet door andere dingen worden afgeleid. Daarom is het raadzaam om de eerste commando’s binnenshuis op een rustige plek te oefenen.
  • Zorg ervoor dat je je jonge hond niet overbelast, zodat hij geen frustratie opbouwt en zijn motivatie behoudt.
  • Korte trainingssessies van vijf minuten, meerdere keren per dag, zijn ideaal.
  • Wees niet te streng voor je hond. Het aanleren van commando’s moet leuk zijn en je hond een goed gevoel geven wanneer hij iets goed doet.
  • Sluit de training altijd af met een succeservaring en geef je viervoeter daarna rust. Zo kan hij het geleerde verwerken.

De eerste commando’s die je je kleine metgezel geleidelijk zou moeten aanleren, zijn „Kom“, „Zit“, „Af“ en „Blijf“. Zodra je pup deze commando’s beheerst, maken ze het dagelijks leven met je hond een stuk makkelijker. Als je direct na de gewenningsperiode begint met het aanleren van commando’s, profiteer je ervan dat je pup zich nog in de socialisatiefase bevindt. Lees hier meer over in de gids „Hond socialiseren“.

Puppycommando’s aanleren: Het juiste moment is cruciaal!

Bij de opvoeding van je hond werk je meestal met het principe van belonen en negeren. Dit betekent dat gewenst gedrag wordt beloond en ongewenst gedrag wordt genegeerd. Voor het positief bevestigen van het gewenste gedrag of de juiste uitvoering van een commando heb je slechts een tijdsbestek van twee seconden. Alleen direct na de betreffende handeling kan je hond de beloning of lof verbinden met de zojuist uitgevoerde actie.

Hetzelfde geldt andersom: bijvoorbeeld, tijdens het spelen wordt het spel direct kort onderbroken als de hond te wild wordt of te hard bijt. Reageer je ook maar een fractie van een seconde te laat, dan zal je hond niet begrijpen waarvoor hij beloond of genegeerd wordt. Daarom is de juiste timing essentieel.

Om je pup niet te overbelasten, begin je met eenvoudige oefeningen en verhoog je de moeilijkheidsgraad geleidelijk.

Puppycommando’s aanleren: Soorten beloningen

Voor de eerste trainingssessies worden meestal snoepjes gebruikt – en wel precies dat type voer waar je hond echt gek op is. Als je snoepjes als beloning geeft, is het belangrijk om deze bij de totale dagelijkse voerrantsoen op te tellen, zodat je hond niet overvoerd wordt.

Andere beloningen kunnen lof of een kort spelletje met het favoriete speeltje zijn. Ontdek zelf wat je hond als beloning geweldig vindt en varieer hierin, zodat je viervoeter altijd nieuwsgierig is naar wat hem na een correct uitgevoerd commando te wachten staat.

Zodra je hond een commando goed beheerst, hoef je hem niet meer iedere keer te belonen. Toch moet hij af en toe een beloning krijgen om de motivatie hoog te houden.

Puppycommando’s: De hondennaam hoort hier niet bij

Een van de meest voorkomende fouten in de hondentraining is het gebruik van de hondennaam als commando. De naam van je pup moet hem alleen vertellen: „Hé, ik bedoel jou! Let op wat ik nu zeg of wat je moet doen!“

De naam dient dus om zijn aandacht op de eigenaar te richten en wordt altijd gecombineerd met een te geven commando. Dit werkt als volgt: Je zegt de naam van je hond, je hond kijkt naar je op, je geeft het gewenste commando – en je pup zou het moeten uitvoeren.

Als je pup bij de fokker nog geen naam had of als je hem een nieuwe naam wilt geven, kun je hem dit met een eenvoudige truc aanleren. Wacht op een moment waarop je pup niet is afgeleid. Spreek zijn naam uit met een hoge, vrolijke stem. Zodra hij je aankijkt, prijs je hem direct enthousiast.

Doe deze oefening meerdere keren per dag en je pup zal waarschijnlijk snel begrijpen dat hij op zijn naam moet reageren. Zodra hij zijn naam kent, kun je beginnen met de eerste commando’s.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren