Ontdekkings- en socialisatiefase bij de puppy: waarom een goede start zo belangrijk is
15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten
In de ontdekkingsfase worden veel belangrijke fundamenten gelegd voor het latere gedrag van een hond. Het is een van de ontwikkelingsfasen van de pup en vindt plaats tussen de vierde en achtste levensweek ongeveer. Het is des te belangrijker, als je met de gedachte speelt om een puppy van de fokker te nemen, alleen een hond te kiezen die op verantwoorde wijze is gefokt. Omdat wat al dan niet in de hersenen wordt opgeslagen gedurende deze tijd, een leven lang wordt bewaard.
Wat er in de hersenen gebeurt tijdens de ontdekkingsfase
Wat er in deze tijd in de hersenen gebeurt, kan als volgt worden beschreven: elke keer openen zich nieuwe zogenaamde “tijdvensters” in de hersenen. In deze tijdvensters wordt wat wel of niet beleefd is met elkaar verbonden door de zenuwuiteinden onmiddellijk met elkaar te verbinden. Het dier vertrouwt zijn hele leven op deze verbindingen en reageert ook later dienovereenkomstig. Deze kennis over het proces van de ontdekkingsfase in het leven van een puppy is een absolute voorwaarde voor een fokker die mensgerelateerde honden wil afgeven die goed met andere honden om kunnen gaan. Hoe meer verbindingen er ontstaan, hoe beter!
Zoveel mogelijk verschillende stimuli laten inprenten
Tijdens de ontwikkelingsfase is het daarom belangrijk dat de pup andere honden of dieren, verschillende mensen en diverse externe prikkels zoals geluiden leert kennen om later zonder angst en standvastiger door het leven te gaan. De pup moet nu de gelegenheid krijgen om veel uit te proberen. Kies daarom de fokker bewust uit. Vraag hoe de pups zijn opgevoed en welke prikkels ze hebben leren kennen. Kijk waar het nest staat en kijk of de kleintjes nieuwsgierig en zonder angst op je reageren. Want wie een pup meebrengt die een optimale ontwikkelingsfase achter de rug heeft, legt de basis voor een gelukkige hond-baasje-relatie!
Socialisatie is de sleutel: laat je puppy de wereld zien
De socialisatiefase van de achtste tot en met de twaalfde week vervangt de ontwikkelingsfase. Wat hier is gevormd, moet in al zijn subtiliteiten worden ervaren en getest. In de hondenfamilieband krijgen puppy’s veel vrijheid om lekker gek te doen tot aan het einde van de ontwikkelingsfase. Dit verandert plotseling aan het begin van de socialisatiefase. Nu begint zijn opvoeding. Dit is absoluut noodzakelijk, omdat ze later in de intacte roedel moeten worden geïntegreerd. Oudere honden stellen nu heel duidelijke grenzen, geven taboes aan en dwingen deze met disciplinaire maatregelen af. De pup brengt deze belangrijke tijd in het leven nu door met zijn mensenfamilie. Daarom heeft absolute consistentie nu de hoogste prioriteit in de opvoeding.
Ontmoetingen met mensen, dieren, sensaties
Omgaan met mensen is een van de belangrijkste dingen die je puppy in deze fase moet leren. Zorg ervoor dat je het eerste contact tot stand brengt tussen vreemde mensen en je puppy; je puppy mag zich tenslotte niet aangevallen of lastiggevallen voelen. Maar als je er dan een leuk spel of uitgebreide knuffelsessie van maakt, zal je puppy zeker in de wolken zijn. Het contact met goed gesocialiseerde soortgenoten is van groot belang. Maar het kleintje kan op een gecontroleerde manier ook zoveel mogelijk nieuwe situaties leren kennen. Het is belangrijk dat hij zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoet. Maak samen van de socialisatiefase een avontuur!