Wordt je hond je te veel? Tips voor een gelukkig samenleven
15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten
Toen je vanuit huis ging werken kon je eindelijk de hond nemen die je altijd al wilde. Nu moet je weer terug naar kantoor. Kun je nog steeds aan de behoeften van je huisdier voldoen? Wordt het je te veel? Geen zorgen: zo vergaat het velen. Met de volgende tips wordt het leven met je trouwe viervoeter weer leuk!
Help, mijn hond wordt me te veel!
Als puppy was hij zo vriendelijk en lief. Nu is hij zindelijk en volgt je bij elke stap die je zet – jullie zijn een team. Misschien heb je daarom ook besloten om een hond uit een asiel een nieuw huis te geven. Het kost tijd en geduld zijn vertrouwen te winnen. Omdat je thuis werkte, was dit goed te doen. Je had de gelegenheid je thuis op de hond te concentreren. Maar nu moet je weer naar kantoor en de hond voelt zich alleen. De hond jankt wanneer je het huis verlaat en dat breekt je hart. Je hebt last van een slecht geweten: kan ik wel voor mijn viervoeter zorgen zoals hij dat verdient? Of heeft hij het misschien ergens anders beter? Wanhoop niet, we hebben een paar tips hoe je samen een team kunt blijven.
Zo kun je je werk met je hond verenigen
Honden zijn het liefst in gezelschap van hun baasjes. Misschien heb je de mogelijkheid je vriend op vier poten mee te nemen naar het werk? Het is bewezen dat een hond op kantoor goed is voor de sfeer, stress reduceert en de arbeidsmotivatie laat stijgen. Met deze argumenten kun je je baas overtuigen, wanneer het op dit moment nog niet mogelijk is je hond mee te nemen naar je werkplek. Ga het gesprek met hem of haar en je collega’s aan. In de pauzes sluiten velen zich zeker graag bij je aan om de hond uit te laten!
Toch is het niet altijd mogelijk je trouwe viervoeter mee te nemen naar het werk. Je hond kan best wel een paar uur alleen blijven, maar niet hele werkdagen. Er zijn vele soorten oppas. Misschien bieden vrienden, buren of bekenden aan om op je hond te passen. Misschien zijn ze je zelfs dankbaar omdat ze zelf geen hond kunnen houden, maar wel af en toe graag op een hond passen.
Sommige honden voelen zich op hun gemak in een hondendagopvang. Terwijl jij aan het werk bent, wordt er de hele tijd voor je hond gezorgd. Hij wordt uitgelaten, kan met soortgenoten spelen, en krijgt misschien zelfs een beetje training mee. Online-beoordelingen kunnen je eventueel informatie geven over alles wat voor je hond belangrijk is, bijvoorbeeld plekken waar hij los kan lopen, enzovoorts.
Misschien werk je halve dagen, maar lukt het je toch niet je viervoeter zo vaak uit te laten als hij het nodig heeft? In dat geval helpt een uitlaatdienst. Terwijl jij aan het werk bent, halen hondenuitlaters je lievelingen bij je huis af en laten ze met hun ‘roedel’ een paar uur uit.
Bij de Belgische Hondensitter.be of de verschillende Nederlandse hondenuitlaatdiensten vind je hondenuitlaters die je voor enkele dagen of uren kunt boeken.
Of een hondendagverblijf tijdens de werkweek voor je hond zorgt, je een hondenuitlaatdienst in de arm neemt of een privéhondenuitlater inhuurt, geef jezelf en je viervoeter de tijd om de desbetreffende verzorger te leren kennen.
Een andere mogelijkheid is misschien dogsharing. Bij het klassieke dogsharing delen twee baasjes de verantwoording voor één hond. Op het internet kun je ook hondeneigenaars vinden waarmee je het uitlaten van jullie respectievelijke viervoeters kunt delen en elkaar zo kunt ontlasten.
Uiteraard moet mijn hond bij mij blijven. Waar kan ik hulp krijgen?
Veel onprettige gedragspatronen kunnen met opvoeding onder controle worden gebracht. Ga op zoek naar een professionele hondenschool of -trainer die bij je past en werk doelgericht en consequent aan de problemen.
Wanneer je samen met een trainer op zoek gaat naar de oorzaken van zijn gedrag kun je de problemen in de meeste gevallen verminderen of helemaal oplossen. Daarvoor is het nooit te laat. Honden leren hun leven lang!
Vaak ligt het aan de verschillende manieren waarop mens en dier communiceren. In beide gevallen draag jij als baasje de verantwoording. Leer meer over het ras van je dier: Is je hond eigenlijk een intelligente herdershond die intelligente bezigheden nodig heeft? Een waakhond die moet beschermen tegen bezoekers? Of een jachthond die achter alles aanrent wat beweegt? Voor alle ‘problemen’ is er een passende training.
Tip van de redaktie: Moeilijkheden bij het begrijpen kunnen ook in omgekeerde richting voorkomen. Misschien gehoorzaamt je hond je niet omdat hij je niet begrijpt? Misschien maak je het hem te moeilijk met tegenstrijdige commando’s. Honden reageren meer op lichaamstaal dan op woorden. Ook hiermee kan een hondentrainer je verder helpen.
Consequente opvoeding
- Wees zelfkritisch wanneer de hond iets wat hij heeft geleerd nog niet in de praktijk brengt, het kan zijn dat je het hem nog niet duidelijk hebt uitgelegd.
- Wanneer je in dezelfde situaties op dezelfde manier handelt, begrijpt de hond je beter.
- Let op details in de timing en in de lichaamstaal, kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben.
Hoe zit het als ik mijn hond toch af moet staan?
Soms zijn er onvoorziene oorzaken waarom je afscheid moet nemen van je hond: Je hebt al een hond en de nieuwe en de oude hond kunnen elkaar niet verdragen. Je krijgt een nieuwe baan waarvoor je moet reizen. Je kunt niet meer voor de hond zorgen. Een verhuizing, financiële problemen, gezinsuitbreiding, een ziekte die je beperkt. Deze stap wordt meestal met een bezwaard gemoed gezet en is niet eenvoudig, noch voor de hond, noch voor het baasje.
Het welzijn van de hond moet bij een overgang altijd prioriteit hebben. Vind voor hem een liefdevol nieuw thuis, waar hij het werkelijk goed zal hebben. Idealiter vind je iemand in je vrienden- of familiekring die je viervoeter graag opneemt. Wanneer je een internetadvertentie plaatst, moet je het potentiële nieuwe baasje van je hond goed onder de loep nemen. Nodig hem of haar meerdere keren bij je thuis uit en maak samen een wandeling. Alleen op deze manier kun je beoordelen of je lieveling bij het nieuwe baasje past. Vraag hem of haar of je het nieuwe thuis een keertje mag bekijken. Geef het nieuwe baasje alle informatie over je hond. Noem zijn voorliefdes, eventuele ziekten en gewoontes. Wees absoluut eerlijk. Wanneer het nieuwe baasje de bijzonderheden kent, kan hij of zij zich daarop instellen.
Wanneer het je niet lukt om zelf voor een nieuw thuis voor je trouwe viervoeter te zorgen, kunnen private dierenbeschermingsorganisaties helpen. Zij doen hun best om verzorgingsplekken of een geschikt nieuw thuis te vinden.
De verdrietige hond
Afhankelijk van hoe nauw de band tussen jou en je hond was, zal je hond je missen wanneer je hem aan een ander baasje toevertrouwt. Onder bepaalde omstandigheden zal hij janken, piepen en nauwelijks eten. Hoelang deze rouwfase duurt verschilt per hond. Sommige honden hebben nadat ze een nieuw baasje hebben gekregen nog maanden nodig om aan hun nieuwe thuis te wennen. Geef het nieuwe baasje wat tijd zodat je dier aan hem of haar kan wennen.
Checklist: belangrijke overwegingen voorafgaande aan het kopen van een hond
- Heb ik überhaupt wel tijd genoeg om voor een hond te zorgen?
- Welk ras past bij mij en mijn leven?
- Zijn er gezinsleden allergisch?
- Heb ik genoeg ruimte voor een hond/een bepaald hondenras?
- Doen al mijn gezinsleden mee wanneer ik ervoor kies een hond in huis te nemen?
- Wie zorgt er voor mijn hond wanneer ik het een tijdje niet kan?
- Hoe stel ik me het samenleven met mijn viervoeter eigenlijk concreet voor?