• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Oudejaarsavond met je hond - geef angst geen kans!

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Ein Silvester mit Hund.

De kersttijd is voor veel gezinnen met honden een hele uitdaging. Oudejaarsavond is voor onze viervoeters, zoals trouwens voor bijna alle andere dieren, pure horror. Ze zouden maar wat graag die oorverdovende knallen aan zich voorbij laten gaan. Kinderen en ook vele volwassenen zijn ‘s morgens al enorm opgewonden en verheugen zich op de jaarwisseling. De hond begrijpt dat natuurlijk niet en wordt van alle opwinding extra onrustig. Hoe je je hond op oudejaarsavond gerust kan stellen en met hem de nacht doorkomt, lees je hier.

Dat begint al goed - de juiste voorbereiding

Nadat de hond en het gezin de warme kerstdagen achter zich hebben gelaten, beginnen we naar oudejaarsavond toe te leven: in de week na kerst wordt het vuurwerk voor oudejaarsavond verkocht en ondanks het verbod worden her en der al rotjes, vuurpijlen en knalvuurwerk afgestoken.

Voor je hond zou het het beste zijn als je helemaal geen knalvuurwerk zou afsteken. In Nederland is in veel steden en gemeenten privévuurwerk verboden en hetzelfde geldt in heel Denemarken. Ook in Ierland mogen alleen tafelvuurwerk en sterretjes worden afgestoken. Dus wat dacht je van een vakantie met je hond tijdens de jaarwisseling? De meeste honden reageren angstig op het lawaai op oudejaarsavond en sommige honden raken zelfs in paniek.

De laatste avond van het jaar - voor je hond wordt het menens

Let erop dat je tijdens het verloop van de dag je normale routine handhaaft en geef de hond niet het gevoel dat er iets bijzonders staat te gebeuren. Je trouwe viervoeter oriënteert zich immers op jou. Laat hem niet alleen thuis, ook al is de verleiding groot om naar de oudejaarsborrel te gaan. Je hond zal je dankbaar zijn dat je als zijn beschermer thuis blijft. De laatste keer uitlaten zou op oudejaarsavond iets vroeger moeten plaatsvinden. Dan is het risico op rotjes nog relatief klein. Laat je hond op deze dag niet loslopen, ook als hij normaal gesproken je commando’s gehoorzaamd. Je hond kan door een achteloos aangestoken rotje worden geraakt of overmand door angst weglopen.

Wanneer je weer thuis bent, tref je enige voorbereidingen:

  • Zorg voor een rustige en ontspannen omgeving.
  • Sluit het raam en laat eventueel de rolluiken zakken. Dit dempt de herrie en schermt de lichtflitsen af.
  • Probeer klassieke muziek – dat zou kalmerend moeten werken op dieren. Muziek is sowieso een goed middel om de hoeveelheid herrie die van buiten binnendringt te reduceren.
  • Let erop dat het volume past bij de grootte van de kamer zodat je het gevoelige gehoor van de hond niet overbelast

Zorg dat je de hele avond wat lekkers voor je angstige viervoeter bij de hand hebt.

Als je hond begint te beven

Het zou een grote psychologische fout zijn je angstige hond te negeren als hij bescherming bij je zoekt. Geef hem steun en nabijheid als hij erom vraagt. Er is lange tijd beweerd dat we de angsten van onze viervoeters moeten negeren om ze niet aan te moedigen, honden zouden immers elke reactie kunnen interpreteren als een bevestiging van hun angst. Deze veronderstelling is echter allang weerlegd. Er is een verschil tussen medelijden en ondersteunen. Laat je ontstelde en angstige hond niet aan zichzelf over en ontferm je over hem.

Je zou bij hem in de buurt moeten blijven en hem lichamelijk contact moeten aanbieden zonder het op te dringen. Laat je hond zelf beslissen of hij zich wil terugtrekken of dat hij liever bij jou in de buurt blijft. Zorg er in het eerste geval voor dat er een geschikt bed (niet dat van jou) of deken in de hoek van zijn keuze klaarstaat of ligt.

Speelgoed en botten om op te kauwen zorgen voor afleiding. Wanneer de angst nog niet te diep zit en de hond voedsel accepteert, hebben kluiven een kalmerende werking en houden de hond bezig. Het kan helpen om speelrituelen uit te voeren die de hond leuk vindt om voor extra afleiding te zorgen en een positieve sfeer te creëren.

Wanneer de angst diep zit - kalmeringsmiddelen

Wanneer de angst zo diep zit dat afleiding en ontspanning niet voldoende zijn, kan je plantaardige of homeopathische kalmeringsmiddelen gebruiken. De rescue-bloemendruppels van Bach of andere kruidenmengsels hebben zich bewezen als natuurlijke therapie. Je kunt de druppels zonder recept bij de apotheek of in onze webshop kopen.

Honden reageren heel verschillend op alle soorten kalmeringsmiddelen. Begin met kleine doses en observeer je huisdier goed. Misschien moet je een dag voor oudejaarsavond beginnen met het geven van de druppels. Er zijn echter ook honden die binnen een uur op plantaardige kalmeringsdruppels reageren.

Als kruiden en/of Bach-bloesems niet werken, probeer dan vrij verkrijgbare kalmerende middelen op basis van feromonen (zogenaamde Dog Appeasing Pheromones, DAP). Hondenmoeders geven via hun borstklieren feromonen aan de pups om ze te kalmeren en een sterke band op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat de puppy’s zich veilig en geborgen voelen in de buurt van hun moeders. Dit effect wordt ook waargenomen bij volwassen honden, zoals blijkt uit sommige studies.

Als dit alles niet helpt, zou je tijdig een dierenarts moeten raadplegen en uitvoerig advies inwinnen. En bedenk: een vakantie in een vuurwerkvrij buurland kan dit alles overbodig maken. We wensen jou en je trouwe viervoeter een heel gelukkig nieuwjaar!

6 tips om oudejaarsstress bij honden en katten te vermijden

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren