• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Waarom eet mijn hond alles op?

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Labrador puppy met groene bandana knabbelt op deken

Is er in jouw huishouden niets veilig voor je hond? Je hond knabbelt aan alles, vernielt kussens, stoelpoten zien eruit als na een beverinvasie, viltstiften worden gesloopt en vuilniszakken worden geplunderd. Dit is niet alleen vervelend, het kan je hond ook zwaar op de maag vallen of zelfs zijn leven in gevaar brengen. Voor jou betekent het allereerst: kalm blijven en naar de oorzaak zoeken. Lees in deze Tips hoe je de situatie het beste benadert en het vernielen van voorwerpen zonder bestraffing kunt afleren.

Waarom knabbelen sommige honden aan voorwerpen?

In veel hondenhuishoudens ziet het eruit zoals hierboven beschreven. Maar achter deze veronderstelde “vernielingsdrang” zit meestal een duidelijke oorzaak die moet worden ontdekt. Allereerst maakt knabbelen aan dingen deel uit van normaal hondengedrag. Bij puppy’s en jonge honden is het wisselen van tanden vaak de oorzaak van het knagen. Tegelijkertijd moeten puppy’s ook leren waar ze wel en niet aan mogen knabbelen.

Bij volwassen honden getuigt het ongeremde knabbelen echter vaak van andere bestaande problemen. Het symptoom “vernielingsdrang” kan psychologische oorzaken hebben, zoals stress, woede of angst. Het knabbelen is dan een zogenaamd overspronggedrag. In zeldzame gevallen kan het ook wijzen op een organische ziekte bij de hond die gepaard gaat met een verandering van karakter.

Ga op zoek naar de oorzaken

De eerste stap is erachter te komen waarom je viervoetige bullebak je spullen sloopt. Want alleen als je de oorzaak kent, kun je de juiste maatregelen nemen. Het bestrijden van de symptomen en het uitschelden van de hond leiden nooit tot het gehoopte succes. De volgende redenen voor het abnormale gedrag van de hond zijn mogelijk en dienen door je te worden overwogen:

Oorzaken van kauwen:

  • Scheidingsstress of verlatingsangst
  • Wisselen van tanden
  • Jeugdige ontdekkingsdrang en puberteit
  • Te weinig uitdaging
  • Stress door overbelasting
  • Psychologische veranderingen als gevolg van een organische ziekte (bijv. hersentumor)

Kauwt je hond enkel overal aan als hij alleen is? Dan kan hij zich vervelen of handelen uit verlatingsangst of verlatingsstress. Lees meer hierover in de Maxi Zoo Vraagbaak “Honden alleen laten”.

Als je zelf geen idee hebt waarom je hond dingen kapot maakt, kun je contact opnemen met een professionele hondentrainer die de situatie beter kan onderzoeken en beoordelen vanuit een dierpsychologisch oogpunt. Als je een organische ziekte bij de hond vermoedt, moet je zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts.

Onvolwassen deugnieten - puppy's en honden in de puberteit

Knabbelen aan voorwerpen maakt deel uit van normaal hondengedrag tijdens de puppytijd. Zo verkennen ze hun wereld en leiden ze de doorbraak van tanden in. Je kunt het je kleine lieveling dus niet kwalijk nemen. Maar puppy’s moeten ook leren wat ze wel en niet mogen.

Breng bij puppy’s en jonge honden eerst alles in veiligheid waaraan

ze kunnen knabbelen. Niet alleen je favoriete schoenen zijn belangrijk, maar ook stroomkabels, schoonmaakartikelen en kamerplanten die mogelijk giftig zijn voor honden. Als je de puppy op kauwen betrapt, zeg dan duidelijk het commando “Af!” Of “Laat dat” en haal het verboden voorwerp uit zijn bek. Bied hem in plaats daarvan onmiddellijk een alternatief aan, zoals speelgoed of kauwbot. Pas echter op dat je hem niet tegelijkertijd met gebaren of woorden prijst. Want hij moet dit niet als een beloning opvatten.

Tijdens de puberteit kan het weer gebeuren dat je hond overmoedig wordt en met van alles en nog wat aan de gang gaat. Hier test hij zijn grenzen. Ook hier zijn geduld en gerichte trainingsmaatregelen nodig, die je al met hem hebt geoefend toen hij een pup was. En denk daarbij gelaten: de puberteit gaat ooit voorbij.

Te weinig uitdaging – honden willen activiteit

Te weinig uitdaging als oorzaak van het knabbelen en vernielen van objecten komt helaas vaak voor. Je hond krijgt overdag niet genoeg beweging en mentale activiteit. Dit punt wordt vaak onderschat door hondeneigenaars, vooral wanneer ze speciale rassen kopen. Hieronder vallen alle zogenaamde werkhonden zoals husky, bordercollie of Australische herder. Als je een van deze rashonden hebt, of een kruising ervan, dan is het bezighouden van je hond een must. Maxi Zoo Vraagbaak heeft de onderwerpen “Behendigheid voor honden” en “Degility” veel leuke taken voor je op een rijtje gezet.

Maar alle andere honden hebben niet alleen genegenheid en knuffeleenheden nodig, maar ook serieuze werktaken die zijn afgestemd op hun soort. Voor veel – vooral kleine – rassen is het voldoende om de dagelijkse oefening te combineren met soortspecifieke speeltaken. Probeer je hond te trainen in spelletjes die zowel mentaal als fysiek zijn. Zoekspelletjes of speurwerk horen daarbij. Kijk tegelijkertijd of deze consistente maatregelen de neiging van je hond om te knabbelen verminderen.

Wisselen van tanden bij de hond

Tussen de vierde en de zevende maand vindt bij jonge honden het wisselen van de tanden plaats. Bij kleinere honden kan het later zijn dan bij grotere rassen. Geef je hond gedurende deze tijd speciale kauwsnacks om melktanden kwijt te raken en het jeuken van het tandvlees te verlichten terwijl de nieuwe tanden aangroeien. Kauwen masseert namelijk ook het tandvlees.

Ook honden hebben stress

Stress als reden voor opvallend of zelfs pathologisch gedrag, bijvoorbeeld als je hond aan zijn eigen pootjes knabbelt of manisch likt, wordt vaak niet herkend of zelfs gebagatelliseerd. Symptomen van stress kunnen worden veroorzaakt door een overbelasting van prikkels uit de omgeving. Ze kunnen ook een reactie zijn op een te intensieve, “veeleisende” training en overmatige fysieke belasting, bijvoorbeeld overmatig joggen of fietsen voor het type hond. Diep verdriet of onduidelijke relaties binnen het gezin en pesten onder honden kunnen leiden tot het destructieve gedrag van je trouwe viervoeter. In deze gevallen moet je professionele hulp zoeken bij een hondentrainer of zelfs een getrainde dierenpsycholoog.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren