Zo ga je ontspannen door het dagelijks leven met je hond
15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten
Een restaurantbezoek, een korte vakantie, een dagje winkelen, een openluchtbioscoop en een ontmoeting met vrienden - de Corona-lockdown is eindelijk voorbij en buiten staan er weer tal van activiteiten te wachten. Veel mensen hebben tijdens de lockdown een dierlijke huisgenoot in huis genomen. Nieuwe hondeneigenaars staan nu voor nieuwe uitdagingen. Wat leuk dat honden aan veel activiteiten mogen deelnemen - zolang jij en je viervoeter zich maar aan bepaalde gedragsregels houden.
Zo maak je je hond klaar voor zijn eerste restaurantbezoek
Eerst het goede nieuws: Veel herbergiers laten honden toe. Toch kunnen veel vreemden in een kleine ruimte, voortdurend komen en gaan en prikkelende geuren uit de keuken een uitdaging worden. En misschien ligt er zelfs een soortgenoot onder de naburige tafel? Om ervoor te zorgen dat je viervoeter een welkome gast blijft, moet hij de basiscommando’s “zit” en “blijf” al onder de knie hebben wanneer hij het restaurant bezoekt.
Gebruik als hulpmiddel een lichte deken die gemakkelijk op te bergen is en die je mee kan nemen naar het restaurant. Traktaties zijn ook nuttig!
Zo oefen je “op je plaats blijven” op de deken
Doe deze oefening elke dag meerdere keren achter elkaar. Zodra het commando is uitgevoerd en je hond gewillig gaat liggen, oefen je verder onder moeilijkere omstandigheden: Blijf niet naast het dekentje staan, creëer een achtergrondgeluid of wacht steeds langer om hem het verlossende “OK” te laten horen.
Tip: Zorg er bij je eerste “echte” restaurantbezoek voor dat je een rustigere plaats in de hoek krijgt voor jou en je trouwe viervoeter!
Een stadswandeling - helemaal niet stresserend
Auto’s, piepende trams, mensenmassa’s, ontmoetingen met uitgelaten soortgenoten – een wandeling door het stadscentrum is zeker niet een van de favoriete bezigheden van je viervoeter. Toch zal je het soms niet kunnen voorkomen. Het is daarom des te belangrijker dat de hond en zijn baasje ontspannen blijven, zelfs in turbulente situaties. Laat je hond altijd aan de kant van de huizen wandelen.
Leibanden zijn bijna overal verplicht. Het is dus essentieel dat de hond netjes aan de lijn meeloopt. Wanneer de hond ontspannen aan zijn lijn loopt, dan geeft de lijn hem ook in de drukte van de binnenstad die hij niet gewend is een gevoel van veiligheid.
Het verkeer is niet alleen luidruchtig en stressvol, het vormt ook een reëel gevaar voor onze viervoeter. Blijf altijd – werkelijk altijd – stilstaan bij de rand van het trottoir wanneer je met je hond wilt oversteken. Ook de hond zou ontspannen moeten blijven staan en niet ongeduldig heen en weer moeten drentelen voordat je het ‘go’ geeft.
In enkele winkels, zoals boetiekjes en meubelwinkels zijn honden toegestaan. In supermarkten, drogisterijen en bakkerijen echter niet. Je ziet het vaak: de hond wacht, meer of minder geduldig, aangelijnd voor de winkel terwijl zijn baasje nog even snel door de supermarkt sprint. Het kan een aantrekkelijk idee zijn de hond een momentje buiten vast te maken. Doe het niet! Voor de hond is het aangelijnd wachten een marteling, hoe kort het ook duurt. Hij voelt zich uitgeleverd en is bang. Bespaar hem deze situatie! Daarnaast vormt een aangelijnde hond een uitnodiging voor dieven. Je hoort steeds vaker dat honden bij supermarkten worden gestolen.
Je hond kan echter ook voor anderen tot een gevaar worden. Wanneer hij bijvoorbeeld in paniek raakt, zich losrukt, een drukke straat oploopt en daar een ongeluk veroorzaakt.
Autorijden met je viervoeter - zo gaat dat
Voor veel honden is de auto een soort mand op wielen. Vrolijk kwispelend stappen ze naar binnen zodra de autodeur wordt geopend. Ze mogen mee, en daar zijn ze blij om. Dit geldt echter helaas niet voor elke viervoeter. Sommigen worden misselijk, anderen raken gestrest en hijgen bij het autorijden. Tot op zekere hoogte hebben wij mensen het zelf in de hand of onze viervoeter een autoliefhebber wordt of niet. Maak hem nieuwsgierig naar het voertuig, laat hem de auto in alle rust verkennen en beloon hem met lekkernijen als hij vrijwillig instapt. Start de auto en maak eerst alleen maar een klein rondje. Met een beschermende deken blijft je auto trouwens altijd schoon.
Het allerbelangrijkste bij het autorijden is natuurlijk veiligheid. De verkeerswetgeving schrijft allerlei voorzorgsmaatregelen voor honden voor. Honden zijn in tegenstelling tot mensen niet verplicht een gordel te dragen. De wetgever beschouwt ze als voorwerpen. Dat betekent dat je hond zo moet worden vastgemaakt dat hij niet kan verschuiven. Laat je informeren over de voordelen van veiligheidsgordels en transportboxen voor je hond.
Kleine honden met een schouderhoogte van niet meer dan 40 centimeter mogen zelfs op de passagiersstoel meerijden – als ze maar goed vastgemaakt zijn. Vooral angstige kameraden vinden het fijn wanneer ze hun baasje tijdens de rit in het oog kunnen houden.
Rustig blijven in de bus of metro
In principe mogen honden in België mee in het openbaar vervoer. Toch heeft iedere stad haar eigen regels. Past jouw viervoeter in een tas? Dan kost het transport niets. Grotere honden reizen met een Dagkaart Hond.
Reis je in België met de NMBS, moeten de honden aan de lijn en, afhankelijk van grootte en ras, een muilkorf dragen. Ga na wat de transportregels in jouw stad zijn.
Een treinreis met een viervoeter - wat je moet weten
Mensenmenigten, vreemde geuren, de harde geluiden van aankomende treinen – voor de hond is het reizen per bus en trein in het begin erg stresserend. Daarom moet je je viervoeter er langzaam aan laten wennen. Om te beginnen neem je hem gewoon eens mee naar het perron. Blijft hij kalm, dan mag je hem belonen met een traktatie. Als het wachten op het perron goed lukt, neem hem dan mee in de trein, maar stap al na één halte weer uit. Voer de eisen geleidelijk op.
Hou de hond altijd kort aangelijnd bij jou in de buurt! Idealiter zet je je hond tussen je benen of opzij, zodat jij voor de andere passagiers zit. Dit biedt niet alleen veiligheid aan je hond, maar ook aan de andere passagiers die bang voor hem kunnen zijn.
Zo kun je je hond aan de muilkorf laten wennen: de hond moet de muilkorf geweldig gaan vinden – en dat bereik je het beste door hem met iets lekkers te belonen. Om te oefenen is bijvoorbeeld een yoghurtbeker geschikt. Zo leert een hond dat het de moeite waard is om zijn neus ergens in te steken en leert hij de druk op de neus te verdragen. Doe later wat lekkers in de muilkorf of wrijf deze in met geurige leverworst. Overhaast je niet en neem de korf van zijn kop voordat de hond deze zelf eraf wil trekken.