Hond en baby: stap voor stap een droomteam worden
15.05.2023 - Leestijd: 7 minuten
Het stap voor stap voorbereiden van een hond op een baby moet ver voor de geboorte beginnen. Omdat de baby de hele wereld verandert, niet alleen voor de aanstaande ouders, maar ook voor je hond. Daarom zou je trouwe viervoeter al tijdens de zwangerschap idealiter voorbereid moeten zijn op zijn nieuwe rol als "babysitter".
Tijdens de zwangerschap met de training beginnen
Honden als roedeldier staan in principe van nature positief tegenover gezinsuitbreiding. Het is om twee redenen logisch om tijdens de zwangerschap te beginnen met de training.
- Een baby vraagt de eerste maanden alle aandacht van zijn ouders. Je hebt dus minder tijd voor je hond en dus waarschijnlijk geen mogelijkheid voor extra training.
- Je wilt niet dat je hond de veranderde omstandigheden – zoals minder tijd voor hem hebben – associeert met de komst van de baby. Het is dus belangrijk om de hond geleidelijk kennis te laten maken met de nieuwe situatie.
In feite is dat niet zo moeilijk. Je moet de hond gewoon langzaam laten wennen aan de nieuwe geluiden, regels en dagelijkse routines.
Laat je hond deelnemen aan de ontwikkeling van de baby door hem dicht tegen je buik aan te leggen. Hij hoort de hartslag van de baby, voelt zijn bewegingen en neemt ook de veranderde geur van de aanstaande moeder waar. Dit alles in combinatie met knuffelen, kroelen en tedere woorden krijgt voor hem dan positieve associaties.
Hond voorbereiden op een baby
Een van de fundamentele dingen die een hond moet beheersen als de baby arriveert, is: gehoorzaam naar je toe te komen en op commando naar zijn plaats te gaan. Vergeet ook niet om hem regelmatig erop te trainen dat hij zijn speelgoed laat ontnemen. Vooral baby’s en kleine kinderen denken niet aan de consequenties als ze naar zo’n voorwerp grijpen, en de hond moet het verdragen zonder te grommen.
Schaf een cd aan met daarop het geluid van babygehuil en -gebrabbel. Veel hondeneigenaars onderschatten het feit dat de hond ook moet wennen aan de nieuwe geluiden. Speel de cd eerst zachtjes af en daarna elke dag een beetje luider totdat je de luidsterkte van babygehuil hebt bereikt. Help je hond hem zover te krijgen dat hij bij deze geluiden positieve associaties heeft:
- Telkens wanneer het gehuil afspeelt, zorg je ervoor dat je bijzonder ontspannen en in een goede bui bent
- Glimlach, aai de hond, geef hem iets lekkers of ga een minuutje met hem spelen
- De hond legt op deze manier associaties: Babygeluiden zijn niet alleen normaal, ze zijn ook geweldig
Nadat je deze training twee tot drie weken hebt gedaan, zou je ermee moeten beginnen, de aandacht voor de hond te verminderen, zodra de cd draait. Bind een pop of een ander object voor je buik en doe alsof de baby er al is. Stuur je hond naar zijn plaats als hij te opdringerig nadert. Hij moet immers niet alleen wennen aan het achtergrondgeluid, maar ook aan het feit dat hij geen aandacht krijgt als het kind je uitdaagt. Knuffels en traktaties zijn alleen beschikbaar als je klaar bent met de zorg voor de “baby”.
Ga ook al met de lege kinderwagen wandelen (zelfs als je rare blikken krijgt van voorbijgangers) om je hond te laten wennen aan het accessoire en het nieuwe tempo. Train tijdens deze wandelingen de basisgehoorzaamheid en vooral hoe je hond op commando’s reageert. Op deze manier zal hij snel begrijpen dat hij zeer betrouwbaar moet zijn, vooral als hij een wandeling maakt met de baby. En vergeet niet om het uitlaten ’s ochtends een keer wat later of wat vroeger te doen.
Op tijd het dagelijkse leven met je kind en hond plannen
Als je niet zeker weet wat je moet overwegen: Laat ervaren ouders en hondeneigenaars je vertellen hoe je dagelijkse leven als moeder/vader met hond er in de toekomst uit zou kunnen zien. Borstvoedingstijden, luiers verschonen, knuffeltijden met de baby, wisselende wektijden, wandelen met de kinderwagen – dit alles kan op zijn minst gedeeltelijk worden voorspeld. Het wordt al snel duidelijk dat de hond zich in de toekomst zal moeten terugtrekken, en dat is precies wat normaal, zelfs aangenaam, voor hem moet worden.
Dit betekent ook dat sommige kamers in de toekomst taboe zullen zijn. Trouwens, het verbieden van een hond om bepaalde gebieden binnen te gaan, is een uitstekende oefening in ondergeschiktheid: Jij bent de baas en bepaalt wie welk gebied mag betreden. De kinderkamer hoort daar niet bij. Oefen met hem dat hij buiten moet blijven of – als alternatief – alleen met jou naar binnen mag. De ervaring heeft geleerd dat het strikte verbod voor de hond gemakkelijker te begrijpen is.
Creëer een bijzonder aantrekkelijk toevluchtsoord in de woonkamer voor je trouwe viervoeter – een superzachte deken, een mand of een bijzonder comfortabel kussen. Hij kan zich daar terugtrekken als de drukte hem te veel wordt of als je hem een pauze geeft.
Kies een hoek die aan twee kanten gesloten is, maar van waaruit de hond goed zicht heeft op zijn omgeving. Lok hem om te beginnen met een traktatie, laat hem liggen (comfortabel, niet “Lig!”) en bevestig dit met een traktatie.
In het begin zal hij vaak willen opstaan en je volgen. Stuur hem dan zonder woorden terug. Doe dit zo vaak en zolang als nodig is tot hij stil blijft liggen, ook als je door de kamer loopt of deze verlaat. Denk eraan om altijd uw “rust”-commando ook weer op te heffen: Je gaat naar de hond, prijst hem even en “bevrijdt” hem met een “Kom hier” of “Loop”. Je hond zal snel het nut van de oefening begrijpen en ontspannen op zijn plek blijven. Overigens moet die plek vanaf het begin taboe zijn voor je kind, zodat je trouwe viervoeter een plek heeft waar hij zich veilig kan voelen en ongestoord kan verblijven.
De eerste ontmoeting tussen hond en baby
Het is een klassieker en een heel effectieve: Als de baby ter wereld komt, geef hem dan een gebruikte luier of romper en laat hem er uitgebreid aan snuffelen. Als de baby er dan eenmaal is, is de geur niet meer helemaal nieuw voor hem. Het zou ideaal zijn als moeder en kind al in huis zijn en pas daarna de hond de kamer in mag. Begroet de hond nu zoals gewoonlijk en laat hem even aan de baby ruiken, dan moet je partner hem weer afleiden met knuffelen en spelen. Je moet sowieso elke dag een “hondentijd” plannen, zodat de viervoeter niet wordt verwaarloosd.
Als je je hond op deze manier voorbereidt op de nieuwe aanwinst, zal hij de baby heel snel accepteren als een nieuw lid van de familie – en als het kind wat groter is, zullen de twee beslist zeer goede vrienden worden.
Maar ondanks alles: Laat je kind en hond nooit zonder toezicht achter. Vertrouwen is goed, maar een baby is de eerste maanden totaal hulpeloos en een hond is nooit 100 procent voorspelbaar. Zelfs de liefste hond kan in een stressvolle situatie anders reageren dan verwacht. Denk ter bescherming van de baby ook aan de gezondheidszorg van je hond: Regelmatige ontwormingskuren en versterkte vaccinaties beschermen niet alleen de hond, maar voorkomen ook dat gevaarlijke parasieten op het kind worden overgedragen.
Checklist voor de ontmoeting van hond en baby:
- Koop een cd met babygeluiden en speel deze meerdere keren per dag af. Geef de hond gedurende deze tijd traktaties en voer zodat hij bij de geluiden positieve associaties heeft.
- Neem een teddybeer of een pop en speel er “baby” mee. Op deze manier went de hond eraan dat hij geen aandacht krijgt tijdens de zorg voor het kind.
- Laat je hond wennen aan nieuwe of flexibele uitlaat- en voedertijden.
- Maak van de babykamer een taboe-zone lang voordat de baby wordt geboren.
- Train voor het uitlaten met kinderwagen zodat de hond went aan het nieuwe tempo en het nieuwe voertuig.
- Creëer een bijzonder gezellige, rustige zone voor je hond.
- Zorg ervoor dat je je hond ontwormt voordat het kind wordt geboren.
- Breng iets uit het ziekenhuis mee voor de hond dat naar de baby ruikt.
- Laat de hond nooit alleen met je baby. Zelfs onbedoelde ruwheid, bijvoorbeeld spontaan een poot te geven, kan bij jonge kinderen tot ernstige verwondingen leiden.