Dogsitter: wat is een goede hondenoppas
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten
Zoek je een hondenoppas? We vertellen je alles wat je moet weten over de taken, prijzen en kwalificaties van een goede hondenoppas. Iedere hondeneigenaar belandt vroeg of laat in de volgende situatie: je moet voor een bepaalde tijd weg en je kunt je dier niet meenemen. En niemand van de familie of vriendenkring is beschikbaar om op je hond te passen. Gelukkig is er een oplossing voor dergelijke gevallen: een dogsitter past tegen betaling op je hond.
- Wat doet een dogsitter?
- Op hoeveel honden past een dogsitter tegelijkertijd?
- Hoeveel kost een dogsitter?
- Waar vind ik een betrouwbare dogsitter?
- In welke steden zijn er dogsitters?
- Hoe herken ik een goede dogsitter?
- Heb ik een speciale verzekering nodig als ik mijn hond naar een dogsitter breng?
- Hoe kom ik erachter of deze vorm van opvang geschikt is voor mijn hond?
- Hoe kan ik mijn hond aan de dogsitter laten wennen?
Wat doet een dogsitter?
Een dogsitter, of hondenoppas, is net zoiets als een babysitter, maar dan voor je hond. Als alternatief wordt ook wel de term hondensitter gebruikt. Er zijn dogsitters die over een eigen ruimte beschikken waar zij per uur of zelfs per dag de dieren opvangen. Anderen halen ze op bij hun baasje thuis, nemen ze mee voor een wandeling en brengen ze dan weer naar huis – in weer en wind. Dit worden ook wel dogwalkers genoemd.
Dit zijn de taken van een dogsitter
- Uitlaten
- Met de hond spelen en hem bezighouden
- Bezoek aan de dierenarts (na overleg)
- Bezoek aan een hondenkapper (na overleg)
- Verzorging van de vacht (na overleg)
- Het geven van voer of medicijnen (na overleg)
- Hondentraining (na overleg)
Op hoeveel honden past een dogsitter tegelijkertijd?
Sommige dogsitters gaan maar met één hond op stap, anderen nemen meerdere honden mee tijdens hun wandelingen. Om van dogsitting te kunnen leven, moeten fulltime dogsitters minstens tien honden per dag opvangen. Over het algemeen geldt: alleen als je bereid bent aanzienlijk meer te betalen krijg je exclusieve 1:1 zorg voor je hond.
Hoeveel kost een dogsitter?
Deze vraag is in het algemeen niet eenduidig te beantwoorden: de tarieven van dogsitters lopen zeer uiteen. Gemiddeld wordt tussen 5 en 20 euro per uur in rekening gebracht. Dit tarief is afhankelijk van de inspanning, de grootte van de groep en eventueel extra services.
Hoe uitgebreider de opvang, des te meer je moet betalen: wil je dat de dogsitter regelmatig medicijnen toedient of de vacht van je hond verzorgt? Dan moet je meer betalen. Voor voorrijkosten wordt ook vaak een extra toeslag in rekening gebracht. Voor een complete dagopvang, inclusief overnachting, wordt meestal 35 euro per dag in rekening gebracht. Als de hond meerdere dagen achtereen moet worden opgevangen, wordt meestal een vast tarief in rekening gebracht.
Als je deze tarieven voor een dogsitter te hoog vindt: dogsitters, die deze job fulltime uitoefenen, zijn zelfstandigen en betalen belasting, net als elke andere dienstverlener. Het is belangrijk vooraf te bespreken wat het uur- of dagtarief precies inhoudt, zodat er geen misverstanden ontstaan.
Waar vind ik een betrouwbare dogsitter?
Offline kun je ook vaak vinden wat je zoekt via advertenties op advertentieborden, bijvoorbeeld in supermarkten, bij dierenasiels, hondenscholen of dierenartspraktijken. Maar je kunt natuurlijk ook online op zoek gaan naar een geschikte dogsitter. Op bepaalde websites vind je na het invullen van je postcode een flexibele dogsitter bij je in de buurt. Het maakt niet uit of je een dogsitter zoekt voor één of een paar uur, ‘s nachts of voor een langere periode: op het internet vind je ze allemaal. Je kunt vaak bij het zoeken naar de gewenste plaats ook voorkeuren opgeven, zoals de plaats van verzorging of dierlijke speelkameraadjes.
Ook via het platform rover.com – ook beschikbaar als app – worden verschillende services aangeboden, zoals hondenopvang ‘s nachts, voer- en speelbezoeken, honden- en huisoppas, uitlaatservice en hondendagopvang.
In welke steden zijn er dogsitters?
Als je de zoektermen dogsitter en een grote stad bij je in de buurt invult in de zoekmachine van je browser dan zal dit ontelbare treffers opleveren. Maar dogsitters zijn niet alleen in grote steden beschikbaar. Ook in kleinere steden of op het platteland kan je gemakkelijk een dogsitter vinden.
Hoe herken ik een goede dogsitter?
Checklist - de juiste dogsitter vinden
- Hij/zij heeft ervaring en heeft misschien zelf ook wel een hond
- Hij/zij vindt het niet erg als je met hem/haar meegaat tijdens de eerste wandeling met je hond om te kijken hoe hij/zij met je hond omgaat
- Als hij/zij de hond in zijn/haar eigen huis verzorgt, mag je hier vooraf een kijkje komen nemen
- Hij/zij is geduldig, betrouwbaar en verantwoordelijk
- Speciale kwalificaties zoals een opleiding tot hondentrainer of deelname aan speciale workshops of bijscholingen – er bestaat geen opleiding voor dogsitter
- Om honden van ten minste 20 kg en met minimaal 40 cm schouderhoogte te mogen opvangen, moet de dogsitter in het bezit zijn van een certificaat besluit houders van honden
- Nog belangrijker dan al deze certificaten: de chemie moet goed zijn! Zowel tussen jou als hondeneigenaar en de dogsitter, als tussen je hond en zijn nieuwe verzorger
Heb ik een speciale verzekering nodig als ik mijn hond naar een dogsitter breng?
Als de dogsitter een kennis of vriend is die geen geld wil voor zijn diensten, dan wordt alle materiële schade en persoonlijk letsel veroorzaakt door de hond gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor honden van de eigenaar. De situatie is anders wanneer voor je voor de diensten betaalt: als je trouwe viervoeter onder de hoede van de dogsitter iets verkeerds doet valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering voor honden en ook niet onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar.
Het is dan ook belangrijk dat de professionele dogsitter een speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Aangezien deze verzekering vaak redelijk duur is, hebben niet alle dogsitters er eentje. In plaats daarvan proberen zij vaak de verantwoordelijkheid af te wentelen via een clausule van afstand van aansprakelijkheid in een zorgovereenkomst. Dit is officieel niet toegestaan. De aansprakelijkheid van de dogsitter kan echter worden beperkt tot opzet en grove nalatigheid. Zorg ervoor dat dit volledig duidelijk is voordat je je hond aan een dogsitter toevertrouwt.
Hoe kom ik erachter of deze vorm van opvang geschikt is voor mijn hond?
Je moet zeker meegaan met de eerste wandeling, maar blijf wel wat op de achtergrond. Zo kun je goed bekijken hoe je trouwe viervoeter op zijn nieuwe verzorger reageert en hoe hij met hem omgaat. Alleen als je achteraf een goede indruk hebt gekregen, moet je een eerste dagje op proef organiseren waarop je niet aanwezig bent.
Hoe gedraagt je viervoeter zich hierna?
- Hij gaat eerst even liggen en doet een dutje, net als wanneer je een extra lange wandeling met hem gemaakt zou hebben? Dat is een goed teken.
- Is hij helemaal opgewonden of compleet uitgeput? Dan was de dag waarschijnlijk een beetje te veel en erg opwindend voor hem. Dat is echter nog geen reden om de dogsitter af te zeggen. Na een paar dagen ontstaat er een nieuwe routine en raakt de hond gewend aan zijn nieuwe dagelijkse leven.
- Lijkt hij van streek, verstopt hij zich in een hoek of in zijn mand? Stribbelt hij heftig tegen als hij de volgende ochtend weer naar de dogsitter moet? En de volgende ochtenden weer en weer? Dan is je hond misschien niet geschikt voor deze vorm van opvang.
“Onze tip: laat je hond langzaam wennen aan de hondendagopvang! Blijf er in het begin bij en verleng geleidelijk de duur van jullie ‘scheiding’. Zo leert je trouwe viervoeter dat je hem niet in de steek laat en altijd weer terugkomt.”