• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoe komt een hond aan vlooien?

15.05.2023 - Leestijd: 9 minuten

Een puppy krabt zichzelf vanwege vlooien

Vlooien en grasmijten bijten, zuigen, veroorzaken ernstige jeuk, rode en pijnlijke huid en plaatselijk haarverlies bij honden. Helaas kunnen met name vlooien nog meer schade aanrichten. Bij honden die zwaar getroffen zijn door deze kleine bloedzuigers, kunnen ze zelfs bloedarmoede veroorzaken. Het doorbijten en inslikken van de vlo kan lintwormen bij je hond veroorzaken en het speeksel van de vlo kan allergieën veroorzaken. Lees hier hoe je vlooienplagen en grasmijten snel kunt herkennen en efficiënt kunt uitroeien!

Begrijp de aanwezigheid en de ontwikkeling van vlooien

In de natuur komen vlooien vooral voor in gras, weilanden en struiken. Hoewel ze daar “natuurlijk” voorkomen, worden ze ook in zeer grote aantallen in woon- en binnenruimtes aangetroffen. Hier wachten ze op een geschikte gastheer die langs komt en springen er dan op. Want de ongeveer drie millimeter kleine bloedzuigers hebben een enorm sprongbereik van wel 1 m vooruit en 25 cm omhoog!

De vlo is bruin van kleur, het lichaam is erg smal en plat, heeft geen vleugels en heeft zes poten, het is dus een lid is van de insectenfamilie. Opvallend zijn de lange, krachtige achterpoten, die hem een enorme springkracht geven. Ter bescherming tegen vijanden is het vlooienlichaam gemaakt van chitine en dus “gepantserd”.

Wist je dat er wereldwijd duizenden verschillende soorten vlooien bestaan? De vlooien die voor ons relevant zijn, zijn onder andere de hondenvlo (Ctenocephalides cani), kattenvlo (Ctenocephalides felis) en natuurlijk de menselijke vlo (Pulex irritans). Helaas houden vlooien zich niet aan deze namen, dus de meest voorkomende vlo die bij honden wordt aangetroffen, is de kattenvlo! Hondenvlooien zijn daarentegen eigenlijk vrij zeldzaam.

Als de vlooienplaag erg sterk is of de gastheer van de hond er niet is, kunnen honden- en kattenvlooien gemakkelijk op mensen overspringen. Maar de mens behoort niet tot hun eerste keus en is voor korte tijd een zogenaamde valse gastheer.

Vlooien vermenigvuldigen en verspreiden zich pijlsnel

Een vrouwtjesvlo legt haar eerste eitjes na haar eerste bloedmaaltijd. Een enkele vlo kan gemiddeld tussen de 27 en 50 eitjes per dag in de vacht van een hond leggen. De eitjes zijn glad en vallen daarna van de hond af. Ze liggen in het gras of op je vloerkleed en ander huistextiel tot ze de optimale omstandigheden hebben om uit te komen: bij ongeveer 25 °C en een luchtvochtigheid van 80%. Na ongeveer een week komen de talrijke larven uit en kruipen ze, omdat ze gevoelig zijn voor licht, in de kieren van de bank of diep in je vloerbedekking, waar ze zich verpoppen in een cocon.

Hun tijd komt op zijn vroegst na 10 dagen: Ze herkennen het juiste moment aan de hitte, CO2-toename en trillingen die hun potentiële gastheer veroorzaakt. Ze komen uit en springen in één grote sprong uit hun cocon en vallen honden, katten of mensen aan. Daarna begint de cyclus opnieuw. Vlooienbesmetting kan ook optreden door directe overdracht van parasieten van de ene hond naar de andere. Echter, aangezien vlooien zich aan hun gastheren “vasthouden”, aan wie ze hun overleven te danken hebben, nemen ze zelden het risico van een sprong in het “onbekende”. Een andere vlooienbron op onze breedtegraad is de egel.

Als je in het begin maar tien vlooien op je hond hebt, leggen ze tot 500 eitjes per dag en even later zitten de larven al in je vloerbedekking, hondenmanden, kussens en textiel. Uitgebroede larven kunnen daar tot zes maanden overleven zonder bloed.

In een woning – zeker met meerdere dieren – kan dit al snel leiden tot een vlooieninvasie, die dan erg moeilijk kan worden bestreden. Daarom beter: Neem tijdig maatregelen en handel direct bij een lichte vlooieninfectie!

Pas op voor vlooien in de winter - tips tegen vlooienbesmetting

Tijdens het koude seizoen zoeken vlooien de warmte van huizen en worden ze door wilde dieren naar kelders, zolders of schuren gebracht. Bescherm je hond ook in de winter tegen vlooien! Natuurlijke spot-on middelen beschermen tot wel vier weken, en ongediertehalsbanden tot ongeveer vijf maanden. Vlooienpoeder bevrijdt je reeds besmette hond van de vervelende pelsbewoners. Vergeet ook niet om de omgeving, zoals het slaapgedeelte, te behandelen met ongediertebestrijdingsmiddelen om te voorkomen dat vlooien zich verder nestelen. Een daaropvolgende ontwormingskuur van je hond is noodzakelijk, omdat de vlooien wormen kunnen overbrengen. Als de vlooienplaag bijzonder hardnekkig is, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Het werkt snel en gemakkelijk bij Maxi Zoo-online. Ons team van dierenartsen zal samen met jou open vragen over de preventie en behandeling van ongediertebestrijding verhelderen en passende middelen aanbevelen. Geschikte producten voor ongediertebescherming vind je ook hier in de onlineshop.

Hond rolt in het gras

Hoe je vlooien bij je hond goed kunt herkennen

Het eerste teken van een vlooien- of mijtenplaag is hevige jeuk veroorzaakt door het speeksel van de bijtende en zuigende vlo, gevolgd door aanhoudend krabben van de hond. Sommige honden bijten of knabbelen aan de delen van het lichaam waar de vlooien zitten.

Het is niet altijd gemakkelijk om een vlooien- of grasmijtenplaag bij een hond te identificeren. Niet elke hond krabt zichzelf zo intens of vaak genoeg dat de hondeneigenaar het wel moet opvallen. En in een dikke vacht is het spotten van vlooien vaak een kwestie van geluk. Het kan dus zijn dat je bij een beperkte initiële besmetting het ongenode plaaggeesten niet eens opmerkt, met mogelijk de fatale gevolgen van een latere vlooieninvasie!

Een eenvoudige test helpt je erachter te komen of je hond vlooien heeft:

  • Je hebt een zogenaamde vlooienkam nodig – een fijne en fijnmazige speciale kam – en een lichte, vochtige doek of keukenpapier.
  • Kam de vacht van de hond tegen de groeirichting in en klop de kam vervolgens uit op de vochtige doek.
  • Als je zwartbruine deeltjes ziet, plet deze dan op de vochtige doek of veeg de kam over de doek.
  • Als de donkere kruimels roestbruin tot roodachtig van kleur worden of er vormt zich een rode ring rond de kruimel, dan zijn het de vlooienuitwerpselen (verteerd bloed) die de vlooien na hun bloedmaaltijd uitscheiden. De vlooienlarven voeden zich overigens ook met deze uitwerpselen.
  • Als de donkere deeltjes niet verkleuren, is dit normaal vuil van de vacht van je hond.

Bestrijd en voorkom vlooien bij honden effectief!

Zodra je merkt dat je hond een zwakke vlooienplaag heeft, kun je ervan uitgaan dat er in de buurt van je trouwe viervoeter een grote uitbraak van vlooien en larven is. Entomologen gaan ervan uit dat slechts 5% van de vlooien op hun gastheer leeft, de overige 95% wordt als eieren, larven en poppen over de omgeving verspreid. Dit betekent niet alleen dat er slechts een relatief klein aantal vlooien op de hond zit om bloed te zuigen, maar ook dat de zorg voor de omgeving van de hond van groot belang is.

Als er sprake is van een vlooienplaag, is het niet voldoende om de hond te behandelen met preparaten die ter preventie zijn ontwikkeld, zoals speciale halsbanden en spot-on preparaten. Als ze later worden gebruikt, zorgen ze ervoor dat de vlooien je trouwe viervoeter verlaten, maar in de omgeving blijven en je hond bij de volgende gelegenheid opnieuw besmetten of genoegen nemen met jou als valse gastheer.

Eerste stap: De volwassen vlooien en hun eitjes verwijderen

Daarom is in het geval van een acute vlooienplaag een zeer effectief middel van de dierenarts de enige permanente oplossing voor het vlooienprobleem. Enerzijds zou dit een insecticide moeten zijn dat de volwassen vlooien doodt (speciale shampoos, vlooienpoeder, sprays). Maar zelfs het beste insecticide doodt niet alle volwassen vrouwelijke vlooien. Daarom moet je daarnaast een insectenontwikkelingsremmer gebruiken die de eitjes vernietigt. Om effectief te zijn, moet de combinatie van de twee preparaten noodzakelijkerwijs herhaaldelijk worden gebruikt met de door de fabrikant vastgestelde tussenpozen. Overleg met de dierenarts is essentieel omdat dit giftige stoffen zijn. Als er andere dieren in je huishouden aanwezig zijn, moeten deze ook met andere middelen worden behandeld, afhankelijk van hun soort!

Tweede stap: de vlooien in de omgeving elimineren

Om de cyclus van vlooienontwikkeling eindelijk te onderbreken, moet de hele omgeving van het dier vlooienvrij zijn.

Je kunt dit bereiken door de volgende strikt op te volgen maatregelen:

  • Dagelijks alle vloeren en hoeken dweilen en alle tapijten en vloerbedekking stofzuigen. Verwijder vervolgens de stofzak en gooi deze onmiddellijk weg. Je kunt ook een anti-vlooienpoeder aan de stofzak toevoegen.
  • Indien mogelijk hondendekens, mandvullingen, kussens/slopen vaak wassen en indien nodig chemisch reinigen van de bankhoezen.
  • Vergeet de knuffels van je lieveling niet.
  • Als je trouwe viervoeter bij jou in bed slaapt – en dat absoluut niet te vermijden is – is de dagelijkse verschoning van het beddengoed essentieel.
  • Was textiel altijd op minimaal 60 °C.
  • Behandel de ligplaatsen van je hond en het textiel met een speciaal anti-vlooienpoeder of een spray voor de omgeving van je dierenarts, die je zal informeren over de toepassing (in geen geval op de hond!).
  • De zogenaamde vernevelaars zijn kamersprays die vlooien, eieren en larven doden. Ze staan opgesteld in de woonruimte en worden automatisch ingeschakeld. Gedurende deze tijd moeten jij en alle huisdieren de kamer/het appartement minimaal twee uur verlaten en vervolgens goed ventileren. Vernevelaars (foggers) worden gebruikt bij een sterke plaag.
  • Denk eraan om de garage, auto, opslagruimte enz. op dezelfde manier “uit te roken”.

Houd dit drie maanden vol, zodat de eitjes en larven ook geen kans maken!

Derde stap: preventieve maatregelen

Alleen een fijnmazige profylaxe kan je deze tijdrovende en kostbare maatregelen besparen om een sterke vlooienplaag te bestrijden. Daarom is het des te belangrijker om naast de vlooienbehandeling ook speciale antiparasitaire middelen te geven, zoals spot-ons of vlooienhalsbanden. De beste keuze is echter een antiparasitair middel met een afstotende (afschrikkende) of zogenaamde knock-down werking, waardoor de vlo niet gaat bijten. Dit werkingsmechanisme is vooral belangrijk bij honden met een allergie voor vlooienspeeksel. Het medicijn van keuze moet snel effectief zijn en, voor zover mogelijk, niet schadelijk voor de hond.

Vraag advies aan je dierenarts, want dit zijn ook giftige insecticiden.

Vlooien verspreiden ziektes - dit is wat je ertegen kunt doen!

Vlooien zijn besmet met de hondenlintworm (Dipylidium caninum) en dragen deze over wanneer de hond ze kapot gebeten of ingeslikt heeft. Daarom is na de anti-vlooienbehandeling een wormkuur essentieel!

Het speeksel van de vlooien komt tijdens de bloedmaaltijd in het organisme van de hond terecht en veroorzaakt, vooral als de vlooienplaag groot is, bij sommige honden een ernstige allergie, bekend als vlooienallergie of dermatitis.

Symptomen van een vlooien- of grasmijtenallergie kunnen zijn:

  • Regelmatig en krachtig krabben en bijten
  • Pijnlijke huid en oedeem
  • Haaruitval op de achterkant van de rug, achterpoten of aan de basis van de staart
  • “Hot spots” (hete, rode huidgebieden) vooral op de rug en de binnenkant van de dijen/achterpoten
  • Rode prikpunten omgeven door de rood gebied
  • In extreme gevallen: Verandering van karakter (nervositeit, angst, agressiviteit) veroorzaakt door ondraaglijke jeuk en pijnlijke ontsteking

Therapie voor allergieën voor vlooien en mijten:

De hoogste prioriteit is het bestrijden van vlooien en mijten op en rond de hond met speciale medicatie van de dierenarts.
Profylaxe met spot-on preparaten of vlooienbanden is alleen effectief als het middelen zijn met een afstotende werking.

Herken grasmijten bij honden en bestrijd ze op de juiste manier

Het zijn de larven van de grasmijt, ook wel herfstmijt genoemd, die voor problemen zorgen bij honden en mensen. De grasmijten zijn voor ons nauwelijks zichtbaar omdat ze maar ongeveer 0,3 millimeter groot zijn. Maar ze springen al snel in het oog met hun oranjerode lijf.

Grasmijtlarven komen op zijn vroegst vanaf maart en zitten – zoals de naam al doet vermoeden – graag in het gras, grasballen, maar ook in stro of kniehoge planten. Als je wilt weten of dit ongedierte zich in je tuin heeft genesteld, leg dan in de zomer een lichtgekleurde doek op het gras, waar de grasmijten snel gezellig samen gaan zonnebaden.

Ze tasten delen van het lichaam van de hond aan, die in contact komen met het gras: poten, kop, oren, benen, buik en borst. Hier zoeken de mijten voornamelijk naar gebieden met een dunne huid, krabben ze en geven speekselafscheiding af.

Een eenvoudige test voor het opsporen van grasmijten bij honden:

  • plaats je hond op een witte doek en borstel hem uit met een vlooienkam, zoals bij de vlooienproef.
  • Je kunt tijdens het borstelen rode stippen in de vacht opmerken. Zo niet, tik dan met de kam op de doek waar de rode vlekken beter zichtbaar zijn.

Het speeksel van de grasmijtlarve veroorzaakt, net als bij de vlo, een soms zeer sterke jeuk. De grasmijt is geen bloedzuiger omdat hij de voorkeur geeft aan celsappen en lymfatisch water. Hoewel hij geen ziekten overbrengt, is hij onaangenaam voor zowel honden als mensen, omdat hij bij mensen onaangename jeuk kan veroorzaken en bij honden mijtallergieën. De ernstige jeuk neemt toe bij het krabben en bij verhitting.

Het is daarom belangrijk om besmetting met grasmijten te voorkomen en in acute gevallen snel en doelgericht te handelen, aangezien de bijtplaatsen snel geïnfecteerd kunnen raken en tot andere ziekten kunnen leiden.

Hoewel er eenvoudige behandelingsmethoden bestaan, zijn er nog geen doeltreffende preventieve middelen, zoals afweermiddelen, beschikbaar.

Je kunt alleen de volgende maatregelen nemen:

  • Verander de looproute tijdens het mijtseizoen en gebruik in plaats daarvan liever verharde paden.
  • Spoel na een wandeling in de wei de aangetaste plekken af of douche de hele hond grondig met water.
  • Een “pootjesbad” van kwarkzeep en warm water helpt tegen de jeuk. Daarna moet je de poten van je hond grondig afspoelen.
  • Olijfolie, appelazijn, zwakke (!) alcoholoplossing en zout water helpen als huismiddeltjes tegen de ondraaglijke jeuk. Desinfecteer daarna licht.
  • Als het hele lichaam van de hond is geïnfecteerd, moet hij volledig in bad.
  • Wrijf de bijtplaatsen in met ontsmettingsmiddelen en zalven tegen jeuk.
  • Maai je gazon thuis regelmatig en behandel het met een brandnetelmengsel (doodt effectief de larven). Gooi het gemaaide gras onmiddellijk weg.
  • Maak de vloeren in je woonruimte grondig nat schoon en stofzuig of was de hondenbedden.
  • Vraag bij een ernstige en frequente besmetting in combinatie met een mijtallergie, je dierenarts naar geschikte producten voor je hond.

Feiten en informatie over het onderwerp 'vlooien'

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren