• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Verkoudheid bij een hond herkennen en behandelen

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een hond is in een deken gewikkeld

Als je trouwe viervoeter een loopneus heeft, zijn ogen tranen en hij lusteloos is, kan hij verkouden zijn. Honden kunnen namelijk net als mensen ook verkouden zijn - met alle symptomen die we van onszelf kennen: Maar niet alle tekenen zijn even duidelijk. Lees hier hoe je een verkoudheid bij je hond herkent, behandelt en voorkomt!

Verkoudheid bij honden - symptomen herkennen

Verkoudheden met loopneus, niezen en koorts worden bij honden onder andere veroorzaakt door onderkoeling en een wisseling tussen warme binnenlucht en koude buitenlucht. Dit beïnvloedt de afweer van het lichaam. Veel ziekteverwekkers kunnen langer overleven door het koude, vochtige klimaat en weinig zonlicht. Met verwarmingslucht, zeker als de hondenmand te dicht bij de verwarming staat, drogen de slijmvliezen van je hond snel uit en zijn daardoor gemakkelijker aan te vallen.

Verkoudheid is niet alleen een probleem bij mensen. Dr. Thomas Steidl, dierenarts voor kleine dieren uit Tübingen en plaatsvervangend voorzitter van de commissie voor kleine dieren van de Federale Veterinaire Vereniging, legt uit: “Infecties van de bovenste luchtwegen kunnen ook voorkomen bij honden. Deze hangen echter minder vaak samen met de seizoenen, maar worden begunstigd door verschillende soorten stress. Honden kunnen ook gemakkelijk besmet raken door zieke soortgenoten. Het risico op infectie is vooral hoog als er veel honden samenkomen, bijvoorbeeld in buitenruimtes of trainingsruimtes voor honden.”

Let op de symptomen die volgens dr. Steidl vaak voorkomen als de hond verkouden is.

De symptomen zijn:

  • loopneus en waterige ogen
  • niezen
  • hoesten
  • afscheiding
  • gevoelige nekgebied
  • braken
  • verlies van eetlust en vermoeidheid
  • Bij ernstige infecties die gepaard gaan met koorts

Niet al deze symptomen hoeven echter tegelijkertijd op te treden. Twijfel je of de hond daadwerkelijk ernstig verkouden is? Dan staat ons Maxi Zoo veterinaire team online voor je klaar. De ervaren dierenartsen onderzoeken via een videochat je huisdier, beoordelen de symptomen en raden verdere behandeling aan. Op deze manier kun je een vermoedelijke verkoudheid snel herkennen, zonder de gezondheid van je hond te riskeren door te lang te wachten.

Heeft het dier temperatuurverhoging? De koorts van een hond correct meten

Digitale koortsthermometers met een zachte rubberen punt zijn praktisch voor het meten van de temperatuur van honden. “De thermometer moet voor gebruik goed worden ingevet met vaseline om hem zo glad mogelijk te maken”, zegt dierenarts Sebastian Haag van dierenopvang München. Hij legt het proces als volgt uit:

  • “Neem voorzichtig de staart van je hond in je hand en trek hem recht omhoog zodat je de anus kunt zien.
  • Steek de thermometer voorzichtig twee tot drie centimeter in de anus, zodanig de zilverkleurige metalen punt volledig onzichtbaar is.
  • Druk vervolgens op de bedieningstoets naast het digitale display. Wacht ongeveer tien seconden totdat je een piepsignaal hoort.

Trek de thermometer er weer uit. De gemeten lichaamstemperatuur wordt weergegeven op het digitale display.” Een gezonde hond van een groot ras heeft een lichaamstemperatuur tussen 38,0 en 38,5 °C. Bij kleine rassen kan de temperatuur oplopen tot 39,0 °C en bij puppy’s tot 39,5 °C zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken. Als de lichaamstemperatuur van je trouwe viervoeter echter boven de 40 °C komt, is het koorts, en die kan levensbedreigend zijn voor je hond. Neem in dat geval direct contact op met een dierenarts.

Goede zorg als de hond verkouden is

Als je hond verkouden is, voelt hij zich net zo als wij met een vergelijkbare infectie.

Wat je hond nodig heeft als hij verkouden is:

  • Warmte en rust – vermijd stress.
  • De hond moet goed slapen.
  • Maak alleen korte wandelingen, zodat de hond zijn behoefte kan doen.
  • Creëer een warm plekje voor hem, bijvoorbeeld door een warmtelamp op zijn hondenbed te plaatsen (houd rekening met de minimale afstand).
  • Geef hem voeding die licht verteerbaar is, maar rijk aan vitamines. Zorg er daarnaast voor dat hij voldoende drinkt.
  • Geef je hond alleen medicatie van de dierenarts. Medicijnen voor mensen zijn absoluut ongeschikt voor honden en kunnen zelfs tot vergiftiging leiden!

Als je hond verkouden is, hoest en koorts heeft, is een tijdig bezoek aan de dierenarts essentieel. Dr. Thomas Steidl van de Duitse Vereniging van Dierenartsen legt uit waarom: “Probeer de symptomen nooit op eigen houtje te behandelen, maar raadpleeg altijd de dierenarts. Indien nodig, dient hij een slijmoplossend middel toe, middelen om de afweer van het lichaam te versterken of een antibioticum bij een bacteriële infectie met koorts.”

De honden moeten ook voldoende vocht krijgen om de slijmvliezen te bevochtigen.

“Het is belangrijk ervoor te zorgen dat een onschadelijke ontsteking van de bovenste luchtwegen niet verandert in een ernstige ziekte van de onderste luchtwegen, dus bronchitis of longontsteking”, waarschuwt dr. Steidl. Steidl.

Let op: Niet met de snuit in de sneeuw! Veel honden houden ervan om in de winter met open snuit door de sneeuw te ploegen en de sneeuw te eten. Maar let op! De sneeuw kan ziekteverwekkers en schadelijke stoffen bevatten, zoals strooizout en gruis. Bovendien irriteert de koude sneeuw de maag en keel van de hond. Misselijkheid, diarree, braken of maagdarminfecties kunnen het gevolg zijn.

Tip: Geef je hond voor de winterwandeling iets te eten en neem vers drinkwater mee, zodat je tussendoor zijn dorst kunt lessen met vers water.

Preventie: Hoe je kunt voorkomen dat je hond verkouden wordt:

  • Honden met een dunne vacht zonder ondervacht of met een zeer korte vacht zouden in de winter een hondenjas moeten dragen.
  • Juiste vachtverzorging: In de winter nooit je hond scheren of baden. Lees hier meer over in de Gids voor vachtverzorging.
  • Als je hond nat wordt, droog hem dan onmiddellijk af.
  • Pootverzorging: Knip de nagels en vacht goed af rond de poten van je hond. Maak ze na een winterwandeling schoon en smeer ze in met pootbeschermingsbalsem. Hierover lees je meer in de Gids voor pootverzorging.
  • Laat je hond geen sneeuw of ijs eten. Het kan sterk vervuild of zelfs giftig zijn door strooizout en gruis.

Hoe je de ziekte van je hond op de juiste manier herkent en verzorgt

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren