• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Ontwormen bij honden - effectief parasieten bestrijden!

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Een husky puppy wordt onderzocht door de dierenarts

Overal waar honden spelen en snuffelen, komen ze vroeg of laat in contact met wormen of hun eitjes. Er zijn verschillende strategieën om de ontwikkeling van parasieten tegen te gaan en gevaarlijke ziektes te vermijden Hier lees je hoe je actie kunt ondernemen tegen wormen en waar je op moet letten bij het toedienen van ontwormingsmiddelen.

Algemene informatie over wormen en ontwormen

Honden die soortgeschikt leven vrij kunnen rondrennen, komen onvermijdelijk in contact met wormen. Dit kan niet worden vermeden en is een natuurlijk proces.

Onze honden komen dagelijks in contact met de uitwerpselen van andere honden en dieren – tijdens het spelen in de wei, wandelen, jagen in het bos, snuffelen en likken aan planten, aas en uitwerpselen. Ze nemen de eieren van de wormen op via hun neus en mond.

Wormparasieten zijn niet alleen gevaarlijk voor onze viervoeters, ze kunnen ook op onze eigen handen terechtkomen – bijvoorbeeld als we de hond aaien – en vervolgens in ons lichaam. Ze tasten inwendige organen aan, wat tot ernstige ziekten kan leiden.

Bij honden verschijnen de symptomen van worminfectie meestal erg laat. Daarbij gaat het onder meer om diarree, verminderde eetlust of veranderende eetlust, mogelijk vermagering en jeuk aan de anus (“de hond gaat sleeën”). In een vergevorderd stadium kunnen braken en huid- en vachtveranderingen optreden.

Dierenartsen en diergezondheidsadviseurs raden aan om de honden regelmatig te ontwormen, zodat spoelwormen en vossenlintwormen geen kans maken.

Hoe vaak ontworm je de hond?

Deze vraag wordt uitgebreid besproken door hondeneigenaars, dierenartsen en professionals. Een ding is onomstreden: Bij een acute worminfectie moet je in ieder geval ontwormen. Het is dan belangrijk om de darmflora van de hond weer op te bouwen. De meeste dierenartsen raden aan om elke drie tot vier maanden te ontwormen “als profylaxe”. Maar hoe zit het met ontwormen als preventieve maatregel?

Wat gebeurt er met een “ontwormingskuur”?

De huidige ontwormingsmiddelen zijn niet meer zo belastend voor het lichaam van de hond als een paar jaar geleden. De meeste honden hebben geen bijwerkingen die voor mensen zichtbaar zijn. Zoals bij alle medische preparaten kunnen echter bijwerkingen zoals diarree of lusteloosheid optreden. Neurologische afwijkingen bij honden kunnen zeer zelden voorkomen, vooral in het geval van ernstige worminfectie / afsterven van de wormen.

Ontwormingspreparaten zijn verkrijgbaar bij veel verschillende fabrikanten en met verschillende werkingsmechanismen. Het is hun taak om de parasieten in de darmen van de hond te doden. Werkzame stoffen zoals milbemycine oxime en praziquantel (bijvoorbeeld in Milbemax®) worden vaak gebruikt. Heb je vragen over de preparaten of wil je een second opinion op het gebied van ontworming, dan staan onze Maxi Zoo dierenartsen online voor je klaar.

Milbemycine oxime werkt tegen mijten en rondwormen, Praziquantel wordt gegeven tegen zuig- en lintwormen. Beide preparaten verlammen of verkrampen de spieren van de parasieten, waardoor ze worden gedood en snel worden uitgescheiden.

Het is onvermijdelijk dat de darmflora van je hond bij elke dosis ontwormingsmiddel wordt aangetast. De langdurige gezondheidseffecten van een ontwormingsbehandeling die decennialang doorloopt, kunnen niet worden voorspeld zolang de farmaceutische industrie geen langetermijnonderzoek uitvoert.

Je hond kan 24 uur na beëindiging van de ontwormingskuur direct besmet raken met wormen. Tot nu toe zijn er geen vaccins tegen wormen en mijten.

Hond krijgt ontwormingskuur bij de dierenarts

De iets andere manier: regelmatig poeponderzoek

Als je je hond levenslang medicijngebruik wilt besparen, is er een effectief middel om te controleren op daadwerkelijke parasitaire besmetting: een poepanalyse.

Vooral bij allergische, zieke, oude of zwakke honden is het onderzoek van de ontlasting een goed alternatief voor de ontwormingskuren die bij verdenking op een wormbesmetting worden toegediend.

Ga als volgt te werk:

  • Verzamel drie poepmonsters op drie opeenvolgende dagen, omdat de wormen/wormeieren niet elke keer worden uitgescheiden als je hond poept.
  • Geef dit bij een veterinair laboratorium of bij je dierenarts af, die het controleren op parasitaire besmetting.
  • Als er een bewezen worminfectie is, is een ontwormingskuur onvermijdelijk.
  • Voer de poepanalyses regelmatig ongeveer elke drie maanden uit, op deze manier garanderen ze dat de hond wormvrij blijft.

De hond ontwormen: De kosten van ontwormingsmiddelen en ontlastingstesten

  • De kosten van een ontwormingsbehandeling liggen tussen 3 euro en 15 euro per tablet. Het aantal benodigde tabletten is afhankelijk van het preparaat, de eventueel bestaande worminfectie en het lichaamsgewicht van je hond.
  • Een poepanalyse kost tussen de 15 en 30 euro. Het voordeel is dat het organisme van de hond niet aan geneesmiddelen wordt blootgesteld.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren