• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Huidproblemen bij honden - als de huid voortdurend jeukt

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Ein Welpe kratzt sich.

Ontdek de meest voorkomende huidproblemen bij honden

Huidziekten bij honden: een veelvoorkomend probleem

Benny kan niet stoppen met knabbelen aan zijn poten. Ze moeten vreselijk jeuken, zo te zien aan de Australische herder. Zijn vrouwtje gaat naar de dierenarts en hij ontdekt: Benny heeft herfstmijten op zijn huid. Na de juiste behandeling komt alles weer goed. Huidproblemen bij honden komen vrij vaak voor en de oorzaken zijn divers.

Bloedbeeld, huidafstrijkje en parasietcontrole

Is het de voeding, heeft de hond een allergie, zijn er parasieten of zelfs een auto-immuunziekte? Als de hond rode, jeukende plekken op de huid heeft of constant krabt, moet de dierenarts eerst de oorzaak onderzoeken. Het helpt als je precies opschrijft wanneer de symptomen van de hond optreden. Ziekten, medicatie die de hond slikt en informatie over zijn omgeving zijn ook belangrijk voor de specialist. De dierenarts zal dan het bloed laten analyseren om eventuele orgaanproblemen uit te sluiten. Ook allergietesten, huidafstrijkjes, uitsluitingsdiëten en parasietcontroles kunnen informatie geven over de oorzaak.

Huidproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben

In feite zijn parasieten, zoals vlooien, vaak de oorzaak van huidproblemen. De reden: vlooienspeeksel kan allergieën veroorzaken, die zich manifesteren als jeuk en papels op de huid. Teken kunnen ook plaatselijke huidontstekingen veroorzaken. De herfstgrasmijt tast vooral de poten aan, maar kan zich ook verspreiden naar de oren en de buik, en veroorzaakt korstjes die erg jeuken. Als parasieten kunnen worden uitgesloten, kan een huidschimmel ook de oorzaak zijn. Hiervoor maakt de dierenarts een schimmelcultuur. Pas op: huidschimmels kunnen ook op mensen worden overgedragen! Ook bacteriële oorzaken zijn mogelijk. Zogenaamde hotspots zijn zwetende huidontstekingen die vooral in de zomer bij langharige rassen voorkomen. Schurft daarentegen veroorzaakt huidveranderingen die extreem jeuken. Het wordt overgedragen door vossen. Allergieën, bijvoorbeeld voor bepaalde ingrediënten in het voer, veroorzaken ook hevige jeuk. Een auto-immuunziekte komt minder vaak voor.

Een goede behandeling is belangrijk

Omdat de constante jeuk veel invloed heeft op de hond, is een duurzame behandeling belangrijk. Als de diagnose eenmaal is gesteld, weet de dierenarts wat hij moet doen. Hij kan bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven. Bij allergieën is het veranderen van het dieet een effectief middel. Een goede bescherming tegen parasieten is belangrijk, zodat huidproblemen sowieso niet ontstaan. Met spot-on-preparaten kun je je hond beschermen tegen vlooien en teken.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren