• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

De meest voorkomende hondenziekten op de juiste manier herkennen en behandelen

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Een hond is bij de dierenarts om zijn oren te laten nakijken.

Net als wij mensen kunnen ook onze viervoetige metgezellen aan talrijke ziekten lijden. Sommige zijn goed te behandelen, andere slechts voorwaardelijk of helemaal niet. In dergelijke gevallen is het belangrijk de hond te helpen met de ziekte te leven. Lees dit basisartikel om te weten te komen welke hondenziekten het meest voorkomen, hoe je ze kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

De meest voorkomende hondenziekten en hun symptomen

Veel ziekten bij onze honden zijn vergelijkbaar of identiek met die bij de mens. Denk aan allergieën, ontstekingen en tumoren. Andere ziekten komen alleen bij bepaalde dieren voor of zijn specifiek voor honden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste hondenziekten en hun symptomen.

Preventief onderzoek bij honden

Oudere honden zijn vatbaarder voor ziekten dan jonge, actieve dieren. Preventieve controles bij de dierenarts zullen ervoor zorgen dat je senior gezond oud wordt. Met de juiste voeding en regelmatige gezondheidscontroles kunnen kleine honden bijvoorbeeld wel 18 jaar oud worden.

Zo blijft je hond gezond: regelmatig preventief onderzoek voor thuis.

Je moet regelmatig naar de dierenarts voor inentingen, maar tussen deze afspraken door kun je zelf de thuiscontrole doen, zodat je eventuele veranderingen snel kunt herkennen en erop kunt reageren. Gewicht, vacht en eetgedrag, uitwerpselen, reuk en activiteit zijn altijd indicatoren van het welzijn van je huisdier. Het is het beste om deze maandelijkse controle te doen als onderdeel van de vachtverzorging. Dit omvat wegen en controleren van vacht, huid, oren, ogen, tanden en adem. De binnenkant van de oren moet lichtroze, reukloos en schoon zijn, het oogwit moet helder zijn, de binnenhoek van de ogen moet schoon zijn, en de pupillen moeten een normale grootte hebben en gevoelig zijn voor licht. Als je op het roze tandvlees drukt, mag er maar heel even een witte vingerafdruk te zien zijn. Tandsteen, zachte en verkleurde tandplak of een vies ruikende adem zijn alarmsignalen. Ten slotte moet je je hond helemaal onderzoeken – ook rond de kop – en voelen op eventuele opvallende bulten, korsten, sneden, vreemde voorwerpen of kale plekken.

Voor spoedgevallen zoals bijtwonden of praktische behandelingen – bijvoorbeeld het opfrissen van de vaccinatiebescherming – is het bezoek aan je vertrouwde dierenarts natuurlijk nog steeds nodig.

Het is het beste om de regelmatige vaccinatieafspraak te combineren met de preventieve controle bij de dierenarts om ziekten te voorkomen en te vermijden.

Overzicht van hondenziekten

Kennelhoest

Schurft

Maagtorsie

Allergieën

Parvovirus

hepatitis

Parasieten: endo- en ectoparasieten

Hondenziekten bij oudere honden

Grauwe staar

Tumoren

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen