• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoestende hond – oorzaken en behandelingen

21.12.2023 - Leestijd: 6 minuten

Hond ligt op de grond

Net als bij mensen kan hoesten bij honden vele oorzaken hebben.

Hoesten bij een hond is geen ziekte, maar een symptoom van mogelijke gezondheidsproblemen of een teken dat er een vreemd voorwerp vastzit in zijn keel. Je hoestende hond kan ook zo reageren omdat hij niet tegen sigarettenrook kan. Oudere honden hebben soms last van een ingeklapte luchtpijp, wat ook tot hoesten leidt. De volgende informatie is geen vervanging voor een bezoek aan je dierenarts.

Hoestende hond – wat te doen?

Net als bij mensen zijn er verschillende soorten hoest bij honden:

  • acute hoest: treedt plotseling op en duurt over het algemeen niet lang;
  • chronische hoest: duurt enkele weken of zelfs maanden;
  • droge hoest: een luide hoest zonder slijmproductie;
  • slijmhoest: een schorre hoest met slijmproductie.

Als de hoest van je hond gepaard gaat met ademhalingsmoeilijkheden en tekenen van verstikking, moet je snel handelen. Bel onmiddellijk de dichtstbijzijnde dierenarts. Afhankelijk van wat hij je vertelt, moet je je hond misschien zelf helpen. Maar pas op voor beten! Als hij in paniek is, kan hij anders reageren dan je gewend bent. Open de bek van je hond om te zien of er iets vastzit in zijn keel. Als dat zo is, praat dan zachtjes om hem gerust te stellen en probeer het voorwerp te verwijderen met je vingers of de achterkant van een lepel. Zelfs als het je lukt om te verwijderen wat de ademhaling van je hond blokkeerde, moet je naar de dierenarts gaan om je hond te laten onderzoeken. Volwassen honden eten zelden iets onbekends, maar puppy’s knabbelen aan alles wat ze interessant vinden. Kijk eens rond in je tuin en raap dode takken en stukken hout op. Als je kinderen hebt, zorg er dan voor dat hun speelgoed niet op de grond ligt. Een ingeslikt stuk plastic is erg gevaarlijk voor een puppy. Koop voor je dieren speelgoed speciaal voor huisdieren´, waarop ze zonder risico kunnen kauwen.

Hond hoest en eet gras

Sommige honden hebben de neiging om aan allerlei voorwerpen in huis of in de tuin te knabbelen. Als het je schoenen zijn, word je boos en als het een gevallen boomtak is, kan het gevaarlijk zijn voor de hond. Een klein stukje hout kan vast komen te zitten in zijn keel en zijn ademhaling belemmeren. Als de hond iets heeft ingeslikt wat hij niet had moeten binnenkrijgen, zal hij waarschijnlijk proberen het kwijt te raken door te braken. Daartoe eet hij gras. Dat gedrag is vrij normaal bij honden, dus je kunt het beste een tijdje met ze buiten blijven als ze net gras hebben gegeten. Het is bijna zeker dat ze snel zullen braken. Soms schrokt de hond het gras zo snel op dat er een grasspriet de verkeerde weg neemt en hij moet hoesten. Hierdoor kan hij het uitspugen. Over het algemeen is het niet erg als een hond hoest en braakt. Als je trouwe metgezel overmatig en herhaaldelijk gras eet, kan dit een teken zijn van maagproblemen of een voedingstekort. In dat geval kan je het beste een afspraak maken met je dierenarts.

Hund schnüffelt an Blumen auf der Wiese

Hond hoest en spuugt

Er zijn verschillende redenen waarom een hond hoest en spuugt. Als de oorzaak geen vreemd voorwerp is zoals hierboven beschreven, kan je hond ook lijden aan een luchtweginfectie of -tumor, chronische bronchitis of hartfalen. Bepaalde parasieten veroorzaken ook ademhalingsmoeilijkheden. Als je in een warme regio woont of met je hond op vakantie gaat in zonnige, zuidelijke klimaten, kan hij gestoken worden door een mug die de cardiopulmonale hartwormziekte overbrengt. Als je hond hoest en spuugt, probeer dit dan niet zelf te behandelen, en al helemaal niet door hem hoestsiroop te geven die bedoeld is voor mensen. Sommige ingrediënten daarvan kunnen giftig zijn voor honden. Beschrijf gedetailleerd alle symptomen van je hond aan je dierenarts en hij zal je vertellen of een bezoek aan zijn praktijk nodig is.

Hond hoest veel

Als de hoest van je hond geen voorbijgaand probleem is en enkele dagen aanhoudt, lijdt hij misschien aan een ziekte zoals kennelhoest, een besmettelijke luchtwegaandoening die helaas veel voorkomt. Het wordt ook wel kinkhoest genoemd vanwege de droge hoestbuien die ermee gepaard gaan. Er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals een loopneus of koorts. Bij puppy’s en verzwakte honden moet deze ziekte zeer ernstig worden genomen. Een snelle behandeling door je dierenarts voorkomt ernstige complicaties. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is, moet je je hond, als hij kennelhoest heeft, een tijdje weghouden van andere honden. Ook andere ziekten leiden tot chronisch hoesten, en alleen je dierenarts kan een diagnose stellen na de nodige tests.

Hond hoest 's nachts

Heb je gemerkt dat je lieve viervoeter soms ’s nachts hoest? Als een hond zowel overdag als ’s nachts een droge hoest heeft, kan dat een teken zijn van een hartaandoening die leidt tot longoedeem. Als het hart niet genoeg pompt, hoopt zich water op in de longen, waardoor hun functie wordt aangetast. Hondenrassen zoals de cavalier king charles, yorkshire en poedel hebben een genetische aanleg voor hartfalen. Regelmatige veterinaire controles kunnen eventuele hartruis of hartritmestoornissen tijdig opsporen. Aanvullende tests, zoals een echocardiografie, kunnen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de juiste behandeling voor te schrijven. Als je hond ’s nachts plotseling begint te hoesten, kan dat het gevolg zijn van een allergie. Heb je zijn slaapmand verplaatst? Gebruikt je nieuwe schoonmaakmiddelen? Heb je een diffuser met essentiële oliën gekocht? Denk na over alle veranderingen die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden en die de oorzaak kunnen zijn van de ademhalingsproblemen van je hond. Je vermoedt dat je het allergeen hebt gevonden? Stop dan met het gebruik ervan en kijk of het invloed heeft op de ademhaling van je trouwe metgezel.

Longwormen bij honden

Hondeneigenaren weten dat hun trouwe viervoeter regelmatig ontwormd moet worden tegen darmwormen. Wat maar weinigen weten, is dat er ook wormen zijn die zich in de longen van honden nestelen. Deze parasitaire ziekte, angiostrongylosis genaamd, wordt overgedragen door slakken en naaktslakken. Honden worden snel moe en gaan hoesten, waardoor sommige eigenaren hartfalen vermoeden. Als je op het platteland woont en een tuin hebt waar je hond naar hartenlust kan ravotten, is het risico groter dat hij deze worm oploopt. Bij een hoestende hond is een ontwormingsmiddel in dit geval de juiste behandeling. Nadat hij enkele tests heeft uitgevoerd, zal de dierenarts het nodige antiparasitaire product voorschrijven.

Hoe kan ik hoesten bij honden verlichten?

Je dierenarts heeft niets ernstigs gevonden of geen behandeling voorgeschreven en je wil het dagelijkse leven van je hond verbeteren? Voor een hoestende hond kan een huismiddeltje al een aanzienlijke verbetering betekenen.

Huismiddeltjes voor hondenhoest zijn onder andere:

  • honing: dit natuurlijke levensmiddel met veel gezondheidsvoordelen kan twee keer per dag aan een hoestende hond gegeven worden, een halve theelepel voor kleine en middelgrote honden en een theelepel voor grote honden. Honden houden over het algemeen van de smaak van honing, dus voeg het gewoon toe aan hun eten of aan een traktatie. Onbewerkte honing van hoge kwaliteit heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
  • kokosolie: een ander huismiddeltje waar honden over het algemeen dol op zijn en dat antivirale en schimmelwerende eigenschappen zou hebben. Geef je trouwe viervoeter ongeraffineerde kokosolie van de eerste persing. Je dierenarts zal je adviseren over de juiste hoeveelheid.
  • kaneel: werkt antiviraal en schijnt een prima huismiddel tegen kennelhoest te zijn. Je kunt het over het voer van je hond strooien.
  • een luchtbevochtiger: de kwaliteit van de omgevingslucht is van vitaal belang voor honden die aan kennelhoest lijden. Te droge lucht kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Als je hond ’s nachts hoest, kan een luchtbevochtiger in de kamer waar hij slaapt aanzienlijke verlichting bieden.

Er zijn zoveel verschillende redenen waarom je trouwe metgezel kan hoesten dat zelfmedicatie niet aan te raden is. Wat de oorzaak van de hoest ook is – hart, longen, parasieten of allergieën – alleen een dierenarts kan je vertellen wat je moet doen en welke behandeling je moet toepassen om de hoest bij je hond te verlichten en zijn levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Hoestmiddelen voor mensen zijn gecontra-indiceerd en mogen in geen geval worden toegediend.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren