• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Diarree bij honden - ken de oorzaken en pak ze aan

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Witte puppy hurkt op gras en heeft diarree

"Oh jee, mijn hond heeft diarree!" Deze vaststelling doet veel hondeneigenaars schrikken - en terecht. Als je hond aan diarree lijdt, is dit zeker een teken van een verstoorde maag-darmfunctie. De oorzaken hiervan zijn zeer divers. Als de diarree snel stopt, zijn een speciaal dieet dat mild is voor maag en darmen, versterkende preparaten en rust vaak voldoende. Maar diarree komt zelden alleen - er kunnen veel andere klachten mee gepaard gaan. Lees hier hoe je het beste kunt omgaan met de diarree van je hond en leer hoe je het juiste neutrale dieet kunt bereiden.

Wat is diarree precies en wat zijn de oorzaken ervan?

Diarree is de uitscheiding van dunne of papperige uitwerpselen.

Diarree kan gepaard gaan met gastro-intestinale problemen, en pijn en koorts (hoger dan 40 °C) kunnen ook optreden als bijwerkingen.

In ongecompliceerde gevallen duurt de diarree één tot maximaal drie dagen. Gedurende deze tijd voelen de honden zich slap, hebben ze misschien geen eetlust of zijn ze zelfs lusteloos. Als de diarree acuut is, is er veelvuldige ontlasting. Je moet hierop voorbereid zijn en je hond onmiddellijk naar buiten brengen als er symptomen zijn.

Hoe ernstig de symptomen zijn, verschilt van geval tot geval. Als je bijzonder heftige klachten bij je hond waarneemt en als je lieveling onevenredig lijdt, kan het veterinaire team van Maxi Zoo snel en vooral stressvrij helpen. Voordat de symptomen verder verergeren, onderscheiden ervaren dierenartsen een zogenaamd onschadelijke gastro-intestinale ziekte van gevallen waarvoor absoluut behandeling nodig is omdat ze levensbedreigend kunnen zijn. Indien nodig adviseert ons team van dierenartsen je ook online over voedingsgerelateerde ziekten of de individuele voeding van je dier in de verschillende levensfasen.

De meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden zijn:

  • Verkeerd eten: bedorven voedsel, iets uit de vuilnisbak of voedsel dat te oud is (vlees, botten) of besmet met maden.
  • Verkeerd dieet: gekruid voedsel, zuivelproducten, voedsel dat niet wordt verdragen, zoals tomaten, uien, avocado’s en dergelijke; hondenvoer van slechte kwaliteit, bijv. met te veel koolhydraten en slechte eiwitten.
  • Allergieën voor diervoeder: Intolerantie voor bijvoorbeeld tarwe, bepaalde soorten vlees, conserveermiddelen.
  • Dieet veranderen: bijvoorbeeld van droogvoer naar BARF.
  • Gifstoffen / schadelijke stoffen: giftig aas, plantengif, meststoffen, dierenvergif zoals rattengif of spoelwater.
  • Medicamenten: Met name antibiotica veroorzaken als bijwerking diarree.
  • Maag-darmaandoening: Ontsteking van de alvleesklier, bacteriële en/of virale gastro-intestinale infecties, ontsteking van de darm veroorzaakt door wormen (helminten) of eencellige organismen (protozoa, Giardia).
  • Andere onderliggende ziekten: Auto-immuunziekten, virale ziekten zoals anaplasmose of Ehrlichiose, nier- of leverzwakte of hormonale ziekten.

Als de hond koorts heeft boven de 40 °C en/of moet braken, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts of spoedeisende hulp.

Dit kan een ernstige vergiftiging of een ernstige infectie of nierziekte zijn.

Wat te doen als de hond acute diarree heeft?

Heeft je hond acute diarree zonder of met slechts lichte nevenverschijnselen zoals vermoeidheid en lichte koorts (maximaal 40 °C), dan is het voldoende als je hem in de gaten houdt en zijn zelfgenezend vermogen ondersteunt.

Zorg ervoor dat je hem altijd vers water geeft en probeer hem te laten drinken. Want de diarree zorgt ervoor dat de hond veel vocht verliest, wat op zijn beurt kan leiden tot uitdroging en acute problemen met de bloedsomloop. Let op bleke, droge slijmvliezen.

Zet je zieke trouwe viervoeter op een strikt dieet en geef hem 12 tot 24 uur geen eten. Dit om te voorkomen dat de darmen water aan het lichaam onttrekken en diarree verergeren. Daarnaast kunnen er door de aangetaste darmwandbarrière (nieuwe) voedselallergieën ontstaan bij honden.

Geef je dier vervolgens speciaal voer (zie de gids).

Als de algemene toestand verslechtert of de diarree niet stopt na drie dagen, moet je onmiddellijk naar de dierenarts. Breng puppy’s met diarree nog dezelfde dag naar de dierenarts, want ze kunnen snel uitgedroogd raken.

Bij deze symptomen ga je onmiddellijk naar de dierenarts:

  • Bloederige diarree
  • Frequente, waterige diarree
  • Buikpijn (hond zit in de “gebedshouding” of in ongewone posities)
  • De hond is onrustig
  • De hond is lusteloos
  • De hond eet en/of drinkt niet
  • De hond braakt
  • De hond heeft koorts van meer dan 40 °C

Kant-en-klaar voer voor gastro-intestinale problemen en diarree bij honden

Na doorstane of aanhoudende diarree hebben veel honden beschadigde darmen en een problematische maag.

Daarom moet het voer dat je het dier geeft, de aangetaste organen kalmeren en hun genezende krachten ondersteunen.

Geef je trouwe viervoeter alleen kleine, licht verteerbare hoeveelheden voer en voer hem de hele dag door. De verdeling van het voer over de hele dag is bedoeld om het maagdarmkanaal te ontzien en te helpen bij de spijsvertering.

Recept voor licht voer voor een hond van 10 kilogram:

  • 125 gram zachtgekookte kip en in kleine stukjes gesneden (wit vlees zonder botten!)
  • 300 gram zeer zachtgekookte rijst
  • 125 gram kwark (eventueel weglaten bij intolerantie)

Aangezien deze voeding niet voldoende vitamines en mineralen bevat, moet je na vijf dagen met het toevoegen van voedingssupplementen beginnen.

Na diarree en ook tijdens de “vastenperiode” kun je preparaten gebruiken met zogenaamde energieën (suikerverbindingen en oliën) en elektrolyten voor je hond (bijv. Oralade, Virbac Multi-Elektrolyte), in plaats van vers water. Oralade, Virbac Multi-Electrolyte) in plaats van vers water. Dit is handig om het uitgemergelde hondenorganisme te beschermen tegen verdere orgaanschade. Dit geldt vooral voor zwakke, oude dieren en puppy’s.

Bij de dierenarts en in speciaalzaken zoals Maxi Zoo kun je ook kant-en-klaar neutraal voer krijgen voor honden met diarree en preparaten die stoffen bevatten om de darmen te versterken zoals prebiotica, probiotica, vezels, tannines en toxinebinders. Deze middelen werken met actieve ingrediënten uit de natuurgeneeskunde.

Is je hond afhankelijk van bepaald diervoeder, bijvoorbeeld door bepaalde orgaanziekten of diabetes, en moet hij ook speciale medicijnen slikken? Praat dan vooraf met de dierenarts.

Het is verstandig om vóór het voeren van dit product je dierenarts te raadplegen

Wat te doen als de hondenpatiënt al allergisch is?

Als je hond allergisch is of vermoedelijk een allergie hond heeft, neemt het risico op allergieën toe door de verslechterde barrière in de darmwand.

Daarom moet je de hond na de diarree een tijdje mono-proteïnevoer geven. Dat is allergievoeding met slechts één eiwitbron die het dier normaal niet krijgt, bijvoorbeeld paardenvlees of eend. Of je geeft hem gehydrolyseerd dieetvoer.

Als je hond weer een allergie ontwikkelt voor dit nieuwe voer, is dat niet zo ernstig, want na het diarree-gerelateerde dieet kun je weer overschakelen op het gebruikelijke allergievoer.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren