Herkennen en behandelen van blaasontsteking bij honden
06.11.2023 - Leestijd: 4 minuten
Blaasontsteking is een vrij veel voorkomende aandoening bij honden en kan beide geslachten in alle leeftijdsgroepen treffen. Oudere dieren ontwikkelen echter vaker blaasontsteking dan jonge dieren en teven vaker dan reuen.
Wat is een blaasontsteking?
Blaasontsteking, ook wel cystitis genoemd, is een ontsteking van de onderste en afleidende urinewegen. Behalve de blaas zelf worden vaak ook andere delen van de urinewegen aangetast, zoals de urethra. Blaasontstekingen bij honden kunnen infectieus of steriel (niet-besmettelijk) zijn.
Infectieuze blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door de volgende ziekteverwekkers:
- bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli), stafylokokken en streptokokken
- mycoplasma: dit zijn bacteriën die geen celwand hebben
- schimmels zoals candida albicans
- parasieten zoals Capillaria plica, een soort haarworm
De meeste infectieuze blaasontstekingen bij honden worden veroorzaakt door bacteriën. Infecties met mycoplasma, schimmels of parasieten zijn vrij zeldzaam.
Infectie met parasieten vindt alleen plaats door directe overdracht vanaf de urinebuis van de geïnfecteerde hond naar de urinewegen van het geïnfecteerde dier. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het paren of samen zwemmen. Theoretisch kan de ziekteverwekker ook worden overgedragen door likken van het genitale gebied, maar dit is onwaarschijnlijk.
Oorzaken van niet-infectieuze blaasontstekingen:
- misvormingen van de urinewegen
- tumor in de blaas of urinebuis
- blaasstenen
- urine-concrementen, d.w.z. kristallijne afzettingen in de urinewegen
Niet-infectieuze blaasontstekingen zijn zeldzaam. Deze worden meestal veroorzaakt door blaasstenen, die de bekleding van de blaas irriteren en zo tot ontstekingen leiden. Wanneer het immuunsysteem van een hond verzwakt is door een andere onderliggende aandoening, zoals diabetes mellitus, bestaat de kans dat van nature voorkomende bacteriën in de urinewegen zich vermenigvuldigen en een blaasontsteking veroorzaken. Typische symptomen van een blaasontsteking zijn vaak plassen, een onaangename geur van de urine of bloed in de urine.
Waaraan herken je een blaasontsteking bij honden?
Het belangrijkste symptoom dat je als eigenaar als eerste opmerkt, is een verhoogde drang bij je hond om te plassen. Het is mogelijk dat je trouwe viervoeter plotseling opvallend vaak plast of plast op plaatsen die anders verboden zijn, zoals in huis. Pijn kan er ook voor zorgen dat je huisdier slechts kleine hoeveelheden plast, maar wel erg vaak, of gedurende een langere periode plast. Sommige dieren proberen zelfs te stoppen met plassen vanwege de pijn.
Symptomen van een blaasontsteking bij honden zijn onder meer:
- merkbaar toegenomen behoefte om te plassen
- vaak plassen van vrij kleine hoeveelheden
- pijn bij het plassen
- plassen op ongebruikelijke plaatsen, onzindelijkheid
- lusteloosheid, onverschilligheid
- niet plassen of een zichtbaar verstoord plasproces
- bloed in de urine
- merkbare geur van urine
- koorts bij ernstige infecties
Aarzel niet als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt en raadpleeg je dierenarts. Een dierenarts kan je huisdier snel helpen voordat de symptomen verergeren of complicaties optreden.
Welke soorten blaasontsteking zijn er?
Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen acute en chronische blaasontsteking bij honden. Acute blaasontsteking treedt meestal snel en plotseling op en is meestal bacterieel. Als een hond blaasontsteking constant is of zich in korte tijd ontwikkelt, wordt dit chronische blaasontsteking genoemd, waarvan er twee soorten zijn.
Recidiverende blaasontsteking: dit is een terugkerende ontsteking. De oorzaken zijn veelal ziekteverwekkers die in de urinewegen van het dier of in de prostaat van mannetjes overleven en tot nieuwe infecties leiden. Als de medicatiedosis te laag is of als het verkeerde antibioticum wordt gegeven, kan dit ook de oorzaak zijn van een terugkerende blaasontsteking. Multiresistente ziektekiemen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor een chronische blaasontsteking.
Herinfecties: dit zijn ontstekingen die altijd binnen zes maanden terugkeren en door één of meer ziekteverwekkers worden veroorzaakt. De oorspronkelijke ziekteverwekker is niet relevant bij deze vorm van blaasontsteking. Dieren met een verzwakt immuunsysteem zijn bijzonder vatbaar voor herinfectie.
Hoe diagnosticeert de dierenarts blaasontsteking bij honden?
Om een blaasontsteking te diagnosticeren, zal de dierenarts eerst de urine van je hond onderzoeken. Hiervoor heeft hij een urinemonster nodig van je trouwe viervoeter, die je in een schone bak moet verzamelen en die niet ouder mag zijn dan drie uur. Vervolgens wordt het urinemonster onderzocht op ziektekiemen, bloed, bacteriën, urinestenen en andere parameters. Je dierenarts kan meestal een juiste diagnose stellen op basis van het urinemonster. Als er iets onduidelijk is, kan er een bloedtest, een echo of een röntgenfoto worden gemaakt.
Wat kan ik doen als mijn hond een blaasontsteking heeft?
Allereerst is het belangrijk dat je de veterinair voorgeschreven behandeling gewetensvol uitvoert. Dit betekent dat je je hond tabletten als antibiotica in de juiste dosering, met de aangegeven tijdsintervallen en voor de voorgeschreven duur moet geven. Zorg ervoor dat je hond niet verkouden wordt, om blaasontsteking te voorkomen. Als hij tijdens het uitlaten nat wordt, droog hem dan grondig af en bied hem een warm plekje aan in zijn hondenbed. Voorkom dat hij op koude stenen oppervlakken of andere koele vloeren gaat liggen. Je kunt blaasontstekingspijn verlichten door een licht verwarmde maar niet te hete kruik onder de maag van je huisdier te plaatsen.
Als je hond een blaasontsteking heeft, vermijd dan elke vorm van stress en moedig hem aan om veel te drinken. Om je hond extra vocht te geven kun je bijvoorbeeld het droogvoer bevochtigen, alleen natvoer en wat bouillon geven of een beetje vleesjus aan het drinkwater toevoegen.
Sommige theesoorten die de blaas ondersteunen zijn ook geschikt voor honden, zoals paardenstaart- of brandnetelthee en kunnen ook helpen. Vraag hiernaar bij je dierenarts. In de meeste gevallen zal een blaasontsteking bij honden volledig genezen met de juiste diagnose en medicatie, en je trouwe viervoeter zal snel weer fit zijn.
Het is verstandig om vóór het voeren van dit product je dierenarts te raadplegen