• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Conjunctivitis bij honden - herkennen, behandelen en voorkomen

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Puppy kijkt op

Bindvliesontsteking is een van de meest voorkomende ziekten bij honden. Sommige hondenrassen hebben hier zelfs een speciale aanleg voor vanwege anatomische of genetische kenmerken. Maar de meeste bindvliesontstekingen zorgen niet voor problemen als ze snel en efficiënt worden behandeld. Lees meer over preventieve maatregelen, hoe je bindvliesontstekingen kunt herkennen en wat je in zo’n geval kunt doen.

Hoe ontwikkelt bindvliesontsteking zich bij honden?

Net als bij mensen worden de ogen van de hond beschermd door oogleden. Binnenin zijn ze bekleed met een slijmvlies. Dit is het bindvlies (conjunctiva). Dierenartsen noemen een ontsteking van het bindvlies conjunctivitis.

De meest voorkomende oorzaken van geïrriteerd en daardoor ontstoken bindvlies zijn vreemde voorwerpen in het oog. Dit kunnen allergene stoffen zijn, zoals pollen of stof. Maar tocht is ook irriterend voor de ogen. Er is sprake van een besmettelijke bindvliesontsteking bij honden als deze werd veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels of parasieten.

Bovendien bevorderen speciale fokeigenschappen een ontsteking van het oog. Dit geldt ook voor de grote kalfsogen bij mopsjes, Franse bulldogs en boksers. De genetisch bepaalde ooglidspleet van deze rassen kan te klein of te groot, te breed of te smal zijn. Harige ooglidranden, zoals die gevonden worden bij de bloedhond en cockerspaniël, zijn vaak de oorzaak van bindvliesontsteking.

Wat zijn de symptomen van een bindvliesontsteking bij honden?

De meest voorkomende tekenen van pijnlijke ogen zijn afscheiding, zwelling en roodheid. De afscheiding uit het oog kan helder en vloeibaar zijn of slijmerig tot etterig geel en plakkerig. Bij virale infecties, bijvoorbeeld bij het herpesvirus, worden kleine blaren gevormd, die voor honden buitengewoon pijnlijk, prikkelend en jeukend zijn.

Symptomen van bindvliesontsteking bij honden zijn onder meer:

  • Het dier probeert in zijn oog te wrijven of met zijn klauwen te krabben.
  • De hond knippert regelmatig en knijpt zijn ogen dicht.
  • De ogen kunnen tranen of een andere (etterende) afscheiding produceren.
  • De ogen kunnen rood aanlopen en gevoelig zijn voor licht.
Hoe wordt een bindvliesontsteking bij honden behandeld?

De behandeling varieert afhankelijk van de gediagnosticeerde oorzaak en omvang van een bindvliesontsteking. Ongecompliceerde bindvliesontsteking, veroorzaakt door tocht of stof kan in de meeste gevallen snel en eenvoudig door de dierenarts worden behandeld met speciale oogdruppels. Je kunt in eerste instantie milde ontstekingen behandelen met heldere en niet-etterende afscheiding met ogentroostcomplex. Voor een snelle diagnose kun je eenvoudig contact opnemen met de ervaren dierenartsen van Maxi Zoo. Ons team van dierenartsen adviseert je tijdens kantooruren zonder stress en meestal zonder te wachten. De dierenartsen onderzoeken de ogen van je hond via een videochat. Zo krijg je direct een gezondheidsbeoordeling en een onderbouwd advies over verdere behandeling – bijvoorbeeld met ogentroostcomplex. Je hoeft je lieveling niet bloot te stellen aan de stress in de dierenartspraktijk – tenzij een behandeling ter plekke natuurlijk vereist is.

Met langdurige of zelfs chronische bindvliesontsteking bij een hond wordt een bezoek aan de dierenarts dringend aanbevolen voor honden, vooral als het oog begint te etteren. De dierenarts zal eerst oogdruppels, oogzalven of ooggels voorschrijven, die meestal een antibioticum bevatten. Bacteriën zijn ook vaak een bijwerking van niet-bacteriële ontstekingen.

Bij schimmelinfecties of sporen, worden antimycotica (antischimmelmiddelen) gebruikt. Ook in dit geval moet je advies inwinnen bij een dierenarts.

Heeft je hond last van ernstige allergieën en lijdt hij mogelijk onder andere symptomen, dan kan desensibilisatie de moeite waard zijn. Dit is een langdurige therapie waarbij de hond went aan de allergene stoffen zodat er, als het verloop optimaal is, na verloop van tijd geen klachten meer optreden.

In het ergste geval zijn chirurgische ingrepen nodig, vooral als vreemde voorwerpen of parasieten uit het oog moeten worden verwijderd. Teken nestelen bijvoorbeeld graag op het oog. In dit geval is het verwijderen van de parasiet met gewone hulpmiddelen zoals een tekentang moeilijk of zelfs onmogelijk. Als er restanten van de teek in het oog achterblijven, kan dit leiden tot een ernstige ontsteking.

De duur van een bindvliesontsteking bij honden varieert dienovereenkomstig. Het kan na een paar dagen zonder complicaties worden genezen, maar het kan ook weken duren, vooral bij ernstige infecties.

Hoe kun je een bindvliesontsteking bij honden voorkomen?

Vooral bij allergische honden moet je bekende triggers zoals pollen of gras vermijden. Door gezond te eten en ervoor te zorgen dat de hond een sterk immuunsysteem heeft, verklein je de kans op ontstekingen. Evenzo mag de mand of favoriete hoek van je hond niet worden blootgesteld aan constante tocht of airconditioning.

Kleine rassen met hun kop dicht bij de grond hebben vaak ontstoken ogen. Behandel dit preventief met milde speciale hondenoogdruppels en oogreinigers, die je kunt krijgen in de dierenapotheek of bij Maxi Zoo.

Bij rasgerelateerde misvormingen van het ooglid kan alleen een operatie tegen chronisch ontstoken ogen helpen. Lees de Maxi Zoo-gids voor meer informatie over oogzorg voor honden.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren