Terrariuminrichting in de webshop van MAXI ZOO
Terrariuminrichting: mooiere leefomgeving in de miniatuurbiotoop
De inrichting van een terrarium bestaat uit vier gedeelten: de bodemgrond, de decoratie, hulpmiddelen voor de verzorging van de dieren en natuurlijk de techniek voor klimatisering en verlichting. Hoe je jouw terrarium optimaal inricht hangt allereerst af van de dieren die het moeten bewonen en of het een woestijnterrarium, paludarium (terrarium met aquatisch gedeelte) of regenwoudterrarium is.
Hoe ontwerp ik een terrarium op de juiste manier?
Als je eenmaal een soort terrarium hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar potentiële bewoners. Dan is het belangrijk om de benodigde ruimte van in te zetten dieren te bepalen en condities te creëren die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke habitat komen. Zodra je het formaat en de oriëntatie van de vitrine of het bassin hebt bepaald – klimmende dieren hebben meer hoogte nodig, kruipende meer vloeroppervlak en verschillende verdiepingen – is het tijd voor de inrichting. Informeer je zorgvuldig en probeer de juiste omstandigheden te simuleren door de sfeer en de decoratie aan te passen. Vooral de maat is doorslaggevend: om verschillende temperatuurzones te creëren, moet het terrarium de juiste afmetingen hebben. Ook de inrichting kan daarbij helpen.
De manier van leven van de dieren is natuurlijk altijd belangrijker dan jouw persoonlijke voorkeuren of de optiek. Bij de aanschaf van de benodigde terrariuminrichting heb je een ruime keuze aan producten van fabrikanten zoals Amtra, Hagen, Namibia Terra, Exo Terra, Lucky Reptile, Trixie, Zoomed, Chipsi, Multifit en AS.
Wat heb ik nodig als terrariuminrichting?
Welke terrariuminrichting je kiest, hangt grotendeels af van de dieren. Maar er zijn enkele fundamentele constanten:
- Bodemgrond: de bodem moet passen bij het ecosysteem en er moet rekening mee worden gehouden of de dieren ook willen graven. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reptielen die hun eieren moeten begraven.
- Planten: Alleen echte planten kunnen bijdragen aan een goed terrariumklimaat. Hoewel kunstplanten er erg authentiek uitzien, zijn ze gevaarlijk voor planteneters. Zorg liever voor een soortspecifiek klimaat met natuurlijke biologische processen.
- Decoratie als huisvesting en schuilplaats: steen-, wortel- of kurkgrotten zijn niet alleen decoratief. Veel terrariumdieren hebben ze nodig als veilige haven en schuilplaats.
- Voedingselementen: geschikte kommen en drinkwatervoorziening, bijvoorbeeld via druppeldrinkers, maken deel uit van de inrichting van een terrarium.
- Verwarming: Met spotlampen zorg je voor de individueel juiste temperatuur.
- Luchtvochtigheid: met sproeisystemen kan dit in het terrarium worden geregeld.
- Licht: voor elke lichtbehoefte zijn er geschikte lampen voor terrariums. Met name een geschikte UV-B-bron is voor veel terrariumbewoners essentieel!
Welke fouten moeten worden vermeden bij het inrichten van een terrarium?
Afgezien van voor de hand liggende fouten veroorzaakt door verkeerde verlichting, temperatuur of luchtvochtigheid, moet je bij het opstellen van het terrarium ook op de veiligheid te letten. Versieringen en bewegende onderdelen moeten stevig worden bevestigd, zodat er geen risico op ongelukken voor de dieren bestaat. Zorg ervoor dat echte planten in het terrarium niet giftig zijn. Plantenetende dieren mogen geen kunstplanten in het terrarium hebben. Als het om het bodemmateriaal gaat, komt het er vooral op aan hoe de dieren zich voortbewegen. Een zandgrond die bijvoorbeeld te fijn- of te grofkorrelig is, maakt het voor slangen moeilijk om vooruit te komen. Wat velen niet weten: grove stukken schors zoals ReptiBark kunnen gegeten worden en zijn dan gevaarlijke voorwerpen. Ze zijn ook niet geschikt om te graven en tijdens het lopen schuiven ze heen en weer. Bovendien glijden uitwerpselen en urine tussen de stukken hout. En belangrijk als het om warmte gaat: de dieren moeten de warmtebronnen kunnen ontwijken als ze dat willen.