Voer- en drinkbakken voor katten in de MAXI ZOO-webshop
Waarom eet mijn kat niet uit de bak?
Katten zijn gevoelige dieren en erg kieskeurig. Voordat je voedsel verspilt, moet je het zorgvuldig met jouw neus controleren. Dit geldt ook voor de voerbak. Als er iets mis is met de bak, kan dat de reden zijn dat jouw kat zijn maaltijden laat staan. Katten houden vooral van netheid. Daarom willen ze hun eten uit een schone voerbak halen. Voedselresten of doorweekte droge brokjes bederven de eetlust van katten snel. Als je meerdere katten hebt, moet elke kat zijn eigen voerbak hebben waaruit hij of zij ongestoord kan eten. Ook het formaat van de voerbak speelt een rol. Kattenrassen met een platte neus en lange snorharen hebben bijvoorbeeld een ondiepe kom nodig om gemakkelijk bij de inhoud te kunnen. Als ze tijdens het eten steeds de kom raken, kan dit storend zijn.
Waarom wroeten katten bij de kom?
Als jouw kat naast de voerbak krabt, is dit in eerste instantie geen probleem. Jouw kat volgt een natuurlijk instinct: ze wil haar “prooi” begraven. Op deze manier verbergen wilde katten de overblijfselen van hun voedselrantsoen voor vijanden. Er zijn tenslotte geen geregelde maaltijden in de vrije natuur. De slimme dieren hamsteren hun gevangen voedsel voor slechte tijden. Als binnenkatten aan hun voerbak krabben, zijn ze meestal vol en willen ze hun restjes bewaren. Als de kat zijn voer niet eens aanraakt en er slechts voorzichtig aan likt, beoordeelt hij of het voer überhaupt smaakt en de moeite waard is. Maar het kan ook zijn dat bijzonder kieskeurige katten liever minder geliefd voedsel begraven – in de hoop dat er nog iets beters is. Elke kat heeft hierbij zijn eigen eetgewoonten.
Hoe ziet de perfecte kattenvoerbak eruit?
Het oppervlaktemateriaal is belangrijk voor hygiëne: hoogwaardige kunststof voerbakken, een keramieken voerbak of kattenkommen van staal, porselein en email zijn geschikt. Ze hebben in principe een glad oppervlak. Keramiek moet altijd goed geglazuurd zijn om te voorkomen dat bacteriën zich in de poriën nestelen. Bij email en porselein moet je ervoor zorgen dat er geen barsten of scheuren zichtbaar zijn. Hetzelfde geldt voor plastic kommen. Zelfs bij de kleinste krasjes zetten bacteriën zich vast. Bovendien moet de kom gemakkelijk schoon te maken zijn en stevig staan. Zuignappen of rubberen stoppen zorgen voor de nodige slipweerstand als het tijdens het eten onrustiger wordt.