Kattenbakvulling en kattenzand in de webshop van Maxi Zoo
Kattenbakvulling: vele soorten voor je huistijger
Ervaren kattenbezitters weten: het kiezen van de juiste kattenbakvulling is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste kattenbak. Want als je kat de kattenbakvulling niet lekker vindt, kan hij terughoudend zijn om naar zijn bak te gaan of, in het ergste geval, helemaal niet gaan en zijn behoefte elders in je woning doen.
Welke soorten kattenbakvulling en kattenzand zijn er?
Er zijn in principe drie soorten kattenbakvulling: mineraalkorrels (klonterende en niet-klonterende varianten beschikbaar), biologische korrels en silicaatkorrels. Alle soorten hebben hun voor- en nadelen. Klonterende mineraalkorrels zijn de meest gebruikte variant omdat deze bijzonder goed klonteren. Deze korrels zijn echter erg zwaar en kunnen ze flink stoffen, wat tot allergieën kan leiden. Biologische kattenbakvulling zoals Cat’s Best of Biokat’s is lichter dan minerale kattenbakvulling, stoft nauwelijks, klontert goed en bindt geurtjes. Bovendien zijn deze korrels zeer economisch en biologisch afbreekbaar. Door het lage gewicht komt deze kattenbakvulling echter vaak overal in huis terecht. Silicaatkorrels hebben een middelzwaar gewicht, binden geurtjes goed en stoffen nauwelijks. Deze korrels klonteren echter niet en zijn duurder in vergelijking met de andere soorten.
Welke kattenbakvulling is het beste voor mijn kat?
De beste kattenbakvulling voor je huistijger is de vulling die hij prettig vindt en die voldoet aan jouw persoonlijke wensen. Wanneer een nieuwe kat bij je intrekt, is het raadzaam om eerst de kattenbakvulling te gebruiken die de nieuwe kat tot nu toe heeft gebruikt. Wil je overschakelen naar een ander soort kattenzand, voeg dan eerst de nieuwe soort toe aan de oude kattenbakvulling en verhoog daarna geleidelijk het aandeel. Als je niet weet welke kattenbakvulling in de kattenbak is gebruikt, is het een goed idee om verschillende soorten te testen om de beste te vinden.
Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken en hoe gooi ik de kattenbakvulling weg?
Als je klontvormende kattenbakvulling gebruikt, is het voldoende om meerdere keren per dag de urineklontjes en de ontlasting te verwijderen en de kattenbakvulling bij te vullen. Een volledige reiniging van de kattenbak is pas na een paar weken nodig. Anders is het bij een niet-klonterende vulling, die je vaker helemaal schoon moet maken. Biologisch afbreekbare kattenbakvulling kan op de composthoop of bij het groenafval. Alle andere soorten horen thuis bij het restafval. Tip: Vul de kattenbakvulling royaal, zodat er geen urine op de bodem terechtkomt en de kat zijn resten goed kan begraven. Een vulniveau van 10 centimeter is een goede richtlijn. Blader door onze webshop voor kattenbakvulling en kattenzand van bekende merken zoals PREMIERE, Multifit, Catsan, Biokat’s, Sanicat, Trxie, Thomas en nog veel meer.