Hondenfrisbees en werpspeelgoed in de webshop van Maxi Zoo
Frisbees voor honden en werpspeelgoed voor honden
Een stok laten apporteren? Beter van niet. Houten projectielen kunnen splinteren en mond en keel van honden beschadigen. De moderne hond beoefent een trendsport en is helemaal weg van frisbees! De vliegende schijven, die vooral populair zijn geworden als strandspeelgoed, hebben een merkwaardige geschiedenis: hun voorlopers waren afgedankte taartvormen. De frisbee wordt sinds de jaren 50 voor commerciële doeleinden geproduceerd en heeft zich vanuit de VS als een populair spel- en sportartikel over de hele wereld verspreid. Ook honden vinden werpspeelgoed van nature erg leuk en krijgen, vooral als het spel met ‚hun’ baasjes wordt gespeeld, als snel de smaak te pakken. Eén worp is genoeg en de viervoeters achter de verleidelijk vliegende objecten, die met gyroscopische bewegingen en aerodynamische effecten snel door de lucht bewegen, aan te laten jagen. Frisbeeën met je trouwe viervoeter is zelfs een officiële hondensport onder de naam „Dog Frisbee” of „Discdogging”.
Welk werpspeelgoed is geschikt voor honden?
In vergelijking met een hondenbal stelt een hondenfrisbee of een vergelijkbaar ringvormig voorwerp andere eisen aan de bewegingen en behendigheid van de hond. Het dier moet het traject van de draaiende schijf berekenen, de schijf al rennend en springend inhalen en met een precieze hap uit de lucht halen voordat deze op de grond valt. Dit vereist ook speciale materiaaleigenschappen van de hondenfrisbee en bijbehorend werpspeelgoed voor honden: Contact met de kaak van de hond is hierbij onvermijdelijk, maar een normale frisbee moet als sportartikel voor mensen ook veilig met de hand kunnen worden gevangen.
Bekende fabrikanten van hondenspeelgoed hebben dienovereenkomstig geavanceerde frisbees en werpspeelgoed voor honden ontwikkeld. Een hoogwaardige hondenfrisbee is bijtvast, gemaakt van onbreekbaar materiaal zoals natuurrubber, nylon of rubber, en een beetje buigzaam. Dit beperkt het risico op verwonding van de hond zoveel mogelijk.
Wanneer is een hondenfrisbee niet geschikt?
Door met een breed scala aan werpspeelgoed te spelen, trainen honden hun uithoudingsvermogen, reactievermogen, coördinatie en snelheid. Samen plezier maken versterkt de band tussen jou en je dier. Werpspeelgoed en frisbees voor honden zijn over het algemeen ook geschikt voor alle honden die graag bewegen. Vooral behendige en wendbare rassen zoals bordercollies, poedels enz. krijgen precies wat ze willen. Maar er zijn ook een paar uitzonderingen:
- Puppy’s en hele jonge honden zouden het springen en abrupt veranderen van richting beter nog even uit moeten stellen, omdat deze honden hun nog niet volledig ontwikkelde gewrichten kunnen beschadigen. De viervoeter moet volgroeid zijn en de spieren moeten dienovereenkomstig sterk zijn.
- Honden met artrose en heupdysplasie moeten ook van dit soort sportieve plezier afzien en zich vermaken op een manier die de gewrichten ontziet.
- Zware honden zoals sint-bernards zijn vanwege hun lichaamsbouw niet goed geschikt voor het gespring van Dog Frisbee of Discdogging.
- Honden met een extreem korte snuit, zoals mopshonden, hebben wat vaker last van ademhalingsproblemen – natuurlijk des te meer tijdens inspanning. Deze viervoeters zijn minder blij met een hondenfrisbee.
Hoe spelen mijn hond en ik met werpspeelgoed?
Over het algemeen is een hondenfrisbee of iets dergelijks geschikt voor elke volwassen, gezonde hond in goede fysieke conditie die graag apporteerspelletjes speelt. De grootte van het dier speelt praktisch geen rol. Laat het dier eerst de schijf zien. Laat het aan de frisbee snuffelen en er een keertje in bijten. Vergeet niet hem een complimentje te geven! Om het principe aan het dier uit te leggen, kun je het beste de schijf eerst gewoon over de vloer rollen. De hond zal waarschijnlijk proberen het nieuwe werpspeelgoed vast te pakken terwijl het in beweging is. Prijs hem uitbundig als hij de schijf naar je terugbrengt. Zodra het apporteren lukt, kun je meteen beginnen met de eerste worpen.
Het is het beste om het werpspeelgoed in het begin niet te ver te gooien en met een relatief vlakke baan. Het dier leert langzaam de vliegeigenschappen kennen en leert de hondenfrisbee uit de lucht te pakken. Varieer vervolgens gewoon al naar gelang je stemming! Typische manieren van spelen zijn bijvoorbeeld:
- Snel jachtspel: Een frisbee glijdt door de lucht en vliegt gelijkmatig over lange afstanden. Een frisbee heeft totaal andere vliegeigenschappen dan een balletje: de hond jaagt dus op een vliegend object dat zich langer voortbeweegt, tenminste als een goede werptechniek wordt gehanteerd.
- Verrassingstactiek: Wissel af tussen een hondenfrisbee en een hondenbal om de coördinatievaardigheden van het dier over de hele linie te trainen. Je hond zal blij zijn met de afwisseling!
- Plezier in en om het water: Een frisbee is klassiek strandspeelgoed. Je hond zal het zeker leuk vinden om een drijvende hondenfrisbee uit de golven te vissen.
- Spel in het donker: Lichtgevend hondenspeelgoed kan ook als het donker wordt worden teruggevonden. Op deze manier kunt je de hond langer laten spelen tijdens de donkere dagen.
- Discdogging. De hondensport is ingeburgerd in de disciplines freestyle en vangspellen over verschillende afstanden.
Kies het terrein zorgvuldig en neem pauzes
Er zijn praktisch geen grenzen aan de verbeelding. Zorg er echter voor dat je voldoende ruimte hebt om te spelen – bij voorkeur op een vlakke ondergrond waar je hond geen gevaar loopt om te struikelen. Als het dier zich volledig fixeert op het werpspeelgoed, kunnen obstakels en gaten in de grond risico op ongevallen betekenen!
Let er ook op hoe de hond zich gedraagt. Is hij buiten adem? Of draait hij door van louter speelplezier? Neem dan op tijd een pauze zodat het dier tot rust kan komen en een adempauze kan nemen.
Trouwens: Werpringen en frisbees voor honden zijn verkrijgbaar van bekende merken als AniOne, Hunter, Kong en Trixie. En bij MAXI ZOO kun je kwalitatief werpspeelgoed voor honden gemakkelijk en goedkoop online kopen!