Hondenkennels en hondenkooien in de webshop van Maxi Zoo
Hondenkennel als nuttig buitenverblijf
Leken zien in een kennel een soort ‚hondengevangenis’. Dat is een ongedifferentieerde opvatting. In veel situaties zijn er goede redenen om een hondenkennel als buitenverblijf voor een hond te gebruiken en een kennel kan, mits goed uitgerust, allesbehalve een kale hondenkooi zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor het onderbrengen van honden in pensions of dierenklinieken. Een kennel geeft honden die tijdelijk in quarantaine zijn of die om organisatorische redenen niet constant in de gaten kunnen worden gehouden veiligheid en bewegingsvrijheid.
Wanneer is een hondenkennel zinvol?
Honden die bijvoorbeeld worden gebruikt om eigendommen te beveiligen, maar die overdag niet zonder toezicht op het terrein rond mogen rennen vanwege autoverkeer en klanten, kunnen zich terugtrekken in de hondenkennel. Deze fungeert dan in feite als een heel groot hondenhok. Voor zeer grote rassen die overdag voldoende bewegen maar om verschillende redenen niet binnen zouden moeten slapen, is een kwalitatief hoogwaardige hondenkennel in de serre of buiten in de zomer een oplossing voor de nacht die het overwegen waard is. Een hondenkooi mag echter in geen geval het permanente verblijf van de hond zijn: voldoende dagelijkse beweging en contact met mensen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het dier.
Waar moet je op letten bij het opzetten van een hondenkennel?
Een hondenkennel is niet geschikt om elk hondenras in onder te brengen: Het dier moet tot op zekere hoogte tegen alle weersomstandigheden kunnen. Rassen met een dikke vacht, zoals Duitse herders, kunnen het constante buitenklimaat beter aan dan een galgo. Natuurlijk moet een hondenkennel ook zo worden neergezet dat deze beschermd is tegen weersinvloeden, en de hond een beschermd toevluchtsoord bieden vergelijkbaar met een geïntegreerd hondenhok. Modellen van hout met slechts één zijpaneel met spijlen zijn bijzonder geschikt. Hondenkooien met spijlen moeten ook zo worden neergezet dat ze bestand zijn tegen het weer. Indien je de hondenkennel op gras wilt plaatsen, is het raadzaam om naast de normale impregnering de onderkant te beschermen zodat er geen direct contact is tussen de bodem en het gazon. Over het algemeen moet de kennel, ondanks het feit dat deze wordt geïmpregneerd, op trottoirtegels, straatstenen, grind of steenslag worden geplaatst. Trottoirtegels en straatstenen kunnen als punt- of strookfundering worden gelegd, dus niet over het gehele gebied, maar alleen op de relevante plaatsen.
Hoe groot moet een hondenkennel zijn?
Om te zorgen dat een grote hond zich comfortabel kan bewegen, moet je erop letten dat de kennel van een uitloop is voorzien. De minimumafmeting voor hondenkennels is vastgelegd en bedraagt 8 m² vloeroppervlak. Voor grote honden met een schofthoogte van meer dan 65 cm moet dit minimaal 10 m² zijn, waarbij het hondenhok in mindering wordt gebracht op het vloeroppervlak. Geen enkele zijde van de kennel mag korter zijn dan twee meter, een hoogte van 2,20 m is een veel voorkomende maat. Een mens moet rechtop in de kennel kunnen staan. In principe geldt hoe groter hoe beter. Het dak en de zo goed mogelijk geïsoleerde vloer moeten weerbestendig zijn, niets mag zacht worden als het nat wordt. Buisvormige staven zijn geschikt voor de voorzijde met spijlen. De hond mag niet tegen de spijlen op kunnen klimmen en zich zo verwonden.
Ontdek weerbestendige hondenkennels met uitloop en geïntegreerd hondenhok van gerenommeerde fabrikanten zoals Sauerland, Rohrschneider en anderen in onze webshop.