Test voor je zeewateraquarium in de webshop van MAXI ZOO
Zeewatertest: zekerheid in het zoutwaterbassin
Zeewateraquariums of rifaquariums worden beschouwd als de ultieme discipline in de aquaristiek. Vissen en andere wezens die in open zee leven, stellen speciale eisen aan omgeving, stroming en voedsel. Deze verschillen sterk van die van de zoetwaterbewoners. Een van de grootste uitdagingen in zeeaquariums is de watervoorziening: zeewater bereiden uit leidingwater met behulp van osmosetechnologie en het verrijken met zouten en andere additieven is een veeleisende zaak. Je hebt speciale zeewatertesten nodig om de waterwaarden te controleren.
Welke waarden moeten in zeewater worden getest?
Zeewater en zoetwater verschillen in chemische samenstelling. Dat betekent dat ook de ideale waterwaarden van het zeewateraquarium er anders uitzien. Idealiter liggen de parameters bij de volgende waarden:
- Zoutgehalte: 34 – 35,7 gram per liter
- Carbonaathardheid: 7° – 10° KH
- PH-waarde: 7,8 – 8,5
- Calciumgehalte: 420 milligram per liter
- Magnesiumgehalte: 1350 milligram per liter
- Nitriet en fosfaat: minder dan 0,1 milligram per liter
- Nitraat: minder dan 10 milligram per liter
Bij afwijkingen van deze waarden zijn tegenmaatregelen noodzakelijk. Overtollig nitraat vereist bijvoorbeeld een aanpassing van het filter. Trouwens: Aquariumwater in het zeebassin moet binnen het bereik tussen 24 en 26° Celsius worden getempereerd, wat strikt moet worden aangehouden. Het te testen watermonster mag niet zijn afgekoeld.
Hoe werkt een zeewatertest?
Een testset voor zeewateraquariums werkt op dezelfde manier als die voor zoetwaterbassins: ofwel door middel van een teststrip die je in het water houdt ofwel met indicatiedruppels die informatie geven over de waarden door de verkleuring van een watermonster en vergelijking met een kleurenschaal. De testset moet wel geschikt zijn voor de analyse van zeewater; je kunt geen zoetwaterset gebruiken. Ook bij zeewatertests geldt: wees voorzichtig bij het hanteren van chemicaliën en neem de veiligheidsinstructies in acht.
Hoe vaak moet je het zeewater testen?
Zeedieren en vooral koralen zijn erg gevoelig voor grote afwijkingen van de optimale waarden. Regelmatige metingen helpen je afwijkingen te onderkennen voordat zich ernstige problemen voordoen. Hoe kleiner het bassin is, hoe groter het risico van kantelen of verschuiven van de chemische componenten naar gebieden buiten de tolerantiegrenzen is. Zeewatertesten zijn ook erg belangrijk in gebieden waar leidingwater, het uitgangsmateriaal voor zeewaterbereiding, veel chloor of zware metalen bevat. Je dient het in gebruik genomen aquarium minimaal één keer per week te meten. In de aanloopfase van het bassin zijn testen met kortere tussenpozen zinvol om chemische processen in het water in de gaten te houden en het tijdstip te bepalen waarop het inzetten van de waterbewoners mogelijk is. Ontdek zeewatertesten in onze webshop.