Aquariumplanten in de webshop van MAXI ZOO
Aquariumplanten: fascinerende onderwaterflora
Zoetwateraquarium of nano-aquarium zonder plantengroei als achtergrond? Ondenkbaar! Maar de onderwaterplanten zijn niet alleen qua uitstraling een belangrijk onderdeel van een decoratief aquarium. Levende aquariumplanten gebruiken fotosynthese om zuurstof te produceren voor waterbewoners als vissen, garnalen en krabben. Daarnaast filteren ze voor hun eigen stofwisseling afvalstoffen zoals stikstof uit het water en regelen ze zo de waterkwaliteit. Door voedingsstoffen uit het water te verwijderen, voorkomen waterplanten de vermenigvuldiging van algen. Dichte begroeiing met aquariumplanten dient tevens als schuilplaats en draagt zo bij aan het welzijn van de waterdieren. Ontdek aquariumplanten zoals Anubias, Cryptocoryne, Echinodorus, Vallisneria en nog veel meer in onze webshop.
Hoe plant ik aquariumplanten op de juiste manier?
Dankzij de grote verscheidenheid aan aquariumplanten heb je een ontwerptool bij de hand waarmee je een ruimtelijk effect kunt bereiken en tegelijkertijd technische componenten zoals filters slim kunt verbergen. Let bij het plaatsen van de aquariumplanten op de hoogte. Met een beplantingsplan bespaar je jezelf de moeite van het later verplaatsen van de planten. Ongeveer 60 procent van het bodemoppervlak moet worden voorzien van planten. Aquariumplanten zijn meestal in de handel verkrijgbaar in potten in een steenwolsubstraat. Verwijder vóór het planten zoveel mogelijk steenwol en kort te lange wortels zo nodig in. Druk de plant eerst diep in de grond en trek hem dan voorzichtig weer een stukje omhoog zodat de wortels naar beneden gericht zijn. Verwijder bij stengelplanten de onderste bladeren en duw de stengels één voor één in het plantbed. Het aquarium moet met water gevuld zijn, in ieder geval zo hoog dat de planten helemaal bedekt zijn. Begin met de beplanting op de voorgrond en vul het aquarium stapsgewijs op.
Waarom veranderen aquariumplanten van kleur?
Als aquariumplanten verkleuren en ziek worden, komt dit vaak door een teveel of te weinig aanvoer van voedingsstoffen of problemen met de verlichting. Tegen deze symptomen van een tekort bieden aquariummeststoffen, waarmee je het gehalte aan voedingsstoffen in het water weer kunt optimaliseren, vaak uitkomst.
Hoe moeten aquariumplanten gesnoeid worden?
In het aquarium is het net als in de tuin: af en toe moeten planten worden gesnoeid, vooral als ze andere planten dreigen te overwoekeren. Snoei stengelplanten zodra ze het wateroppervlak bereiken: gebruik een scherpe schaar om ze tot ongeveer tien centimeter terug te knippen; je kunt de afgeknipte stengels als stekken verder opkweken. Knip bij rozetplanten alleen af en toe oudere bladeren aan de basis af om de vorm te behouden.