Osmosesystemen voor het aquarium in de webshop van Maxi Zoo
Een osmosesysteem in het aquarium: schoon water voor gezonde vissen
Het belangrijkste element in een aquarium is water. De dieren in je aquarium hebben schoon water nodig om zich prettig te voelen. Voor sommige vissoorten is gefilterd leidingwater voldoende als levensbasis, andere hebben veel zuiverder water nodig om gezond te blijven. Veel viskwekers gebruiken een osmosesysteem voor het aquarium om hun vissen en andere aquariumbewoners zo schoon mogelijk water te bieden.
Wat is een osmosesysteem voor het aquarium?
Een osmosesysteem voor het aquarium reinigt het water tot 99,9 procent van schadelijke stoffen en onzuiverheden. Normaal kraanwater bevat tot 30.000 verschillende stoffen, waarvan sommige gevaarlijk kunnen zijn voor de vissen. Dit zijn bijvoorbeeld virussen, bacteriën, schimmels of pesticiden. Zelfs als deze onschadelijk zijn voor ons mensen, kunnen ze veel kleinere levende wezens zoals vissen schaden. Daarnaast zijn de geldende grenswaarden voor andere stoffen zoals nitraat of uranium in drinkwater bedoeld voor mensen en niet voor vissen. Normale waterfilters in het aquarium verwijderen meestal alleen de afvalproducten van de dieren. Het water dat door een osmosesysteem wordt gefilterd, staat bekend als ‘osmosewater’. Het is zo puur als het water uit natuurlijke bronnen. Een ander voordeel van een osmosesysteem voor het aquarium is dat osmosewater geen kalk bevat en de ruiten van het aquarium dus geen lelijke kalkaanslag krijgen.
Hoe werkt een osmosesysteem in een aquarium?
Osmosesystemen werken volgens het principe van omgekeerde osmose. Het ongezuiverde water wordt in de richting van het zuivere water geperst, d.w.z. het water met de lagere ionenconcentratie. Tussen het ongezuiverde water en het zuivere water bevindt zich een membraan met superfijne poriën dat residuen, stoffen die hardheid opbouwen en uitgestoten stoffen opvangt. Het water achter het membraan is het zuivere osmosewater dat in de bak stroomt.
Welke osmosesystemen zijn er?
In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen tafel- en onderbouwsystemen. Bij het tafelsysteem heb je twee watertanks en een stroomvoorziening nodig. Dit type omgekeerde-osmosesysteem voor het aquarium heeft een geïntegreerde elektrische pomp die het ongezuiverde water filtert en het gezuiverde osmosewater naar de tweede tank transporteert. Tafelsystemen werken minder efficiënt dan moderne onderbouwsystemen en nemen veel ruimte in beslag. Het onderbouw-osmosesysteem voor het aquarium kan onopvallend onder de gootsteen worden geïnstalleerd, waar het rechtstreeks op de waterleiding wordt aangesloten. Omdat de normale waterdruk voldoende is, heeft dit systeem geen elektrische pomp nodig en wordt het afvalwater direct afgevoerd. Bij Maxi Zoo vind je osmosesystemen voor aquaria en aanverwante accessoires van ervaren aanbieders zoals Dennerle.