• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Tervuerense herder - de sportieve werkhond uit België

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Tervueren Hund rennt auf einen Übungsplatz

De Tervuerense herder is relatief zeldzaam in Nederland. Het is een variant van de Belgische herder met een lange vacht. Kenmerkend is de roodharige beharing met het zwarte masker. Als voormalig herdershond wil de Tervuerense herder graag met zijn mensenfamilie werken en is hij gek op vele hondensporten.

Het verhaal van de Tervuerense herder

Tervuerense herder? Nooit van gehoord of gezien? Klopt, deze aantrekkelijke en actieve honden zijn hier zelden te vinden. Zijn directe verwant, de Mechelse herder, is beter bekend. Beide rassen behoren tot de familie van Belgische herders, net als de langharige Groenendaeler en de ruwharige Lakense of Laekense herder. De Tervuerense herder lijkt qua uiterlijk op de Mechelse herder, behalve dat hij een lange vacht heeft.

De Belgische herder zoals we die kennen, ontstond aan het einde van de 19e eeuw. In 1891 begonnen enthousiastelingen het ras planmatig te ontwikkelen uit de herdershonden die met schapen werkten. De eerste dieren werden in 1901 geregistreerd bij de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus; de standaard werd uiteindelijk vastgesteld in 1910.

De Tervuerense herder is roodbruin van kleur met een zwart masker en zwart houtskoolpatroon. Daarmee worden de zwarte punten van de vacht bedoeld, die de indruk wekken dat iemand met een roetige hand de vacht van het dier heeft gestreeld. Vooral de mannetjes ontwikkelen duidelijke manen.

Eigenschappen en karakter van de Tervuerense herder

Zoals alle Belgische herders heeft de Tervuerense herder een buitengewoon levendig karakter. Hij is waakzaam en wordt beschouwd als dol op kinderen. Hij heeft snelle reflexen, is spontaan, intelligent en gevoelig. De Tervuerense herder kijkt vol verwachting naar zijn mens en is onvoorwaardelijk loyaal aan hem. Hij wil graag geïntegreerd worden in de familie, hij is niet geschikt om alleen in afgesloten ruimtes te worden gehouden. De honden ontwikkelen zich laat en spelen graag tot op hoge leeftijd. Er wordt gezegd dat ze vrij uitgekookt zijn.

Opvoeden en houden van de Tervuerense herder

Deze pittige honden zijn gemakkelijk op te voeden. Maar ze hebben wel mentale en fysieke oefening nodig. Een huis met tuin wordt aanbevolen. Belgische herders zijn gek op elke vorm van hondensport. Bezoek met je hond de hondenschool en kijk welke sport bij uitstek geschikt is voor jouw gezelschapsdier. Als je liefdadigheidswerk wilt doen, train hem dan tot reddingshond.

Voor elke klus geldt het volgende: de Tervuerense herder heeft geen “uitknop”. Las daarom vaste rustpauzes in om van hem een ontspannen metgezel te maken. Vermijd een harde aanpak met overmatige druk en vertrouw op positieve bevestiging.

Verzorging van de Tervuerense herder

De lange vacht van de Tervueren is buitengewoon onderhoudsvriendelijk. Eén keer per week borstelen is genoeg. Als de hond uithaart, moet je de ondervacht weghalen, want dan heb je minder vacht in huis.

Gezondheid van de Tervuerense herder

Deze Belgische herders worden beschouwd als een robuust ras. Heupdysplasie (HD) en epilepsie komen niet vaak voor. Zoek daarom bij het kopen van een puppy naar een gerenommeerde fokker die waarde hecht aan gezonde lijnen en goede socialisatie voor zijn dieren.

Bij ons vind je de beste producten voor je Tervuerense herder!

Naar de hondenproducten

ProfielTervuerense herder

Ras
Tervuerense herder, Belgische herder
Oorsprong
België
Classificatie
Herdershonden en veedrijvershonden
Grootte
62 centimeter (reu), 58 centimeter (teef)
Gewicht
25 tot 30 kilo (reu), 20 bis 25 kilo (teef)
Anatomie
geblokt, harmonieus, atletisch
Ogen
middelgroot, licht amandelvormig, donkerbruin
Oren
klein, driehoekig, hoog aangezet, staand gedragen
Vacht en kleur
lang en glad met heldere manen en schort, dikke ondervacht, vaalgrijs met zwarte wolken of grijze en zwarte wolken met een zwart masker
Kenmerken
langharige variëteit van de Belgische herder
Karakter
alert, levendig, levendig, klaar om te handelen
Verzorging
gemakkelijk te verzorgen, eenmaal per week borstelen, de ondervacht goed uitborstelen om verder uitharen te voorkomen
Gezondheid
robuust ras, zelden heupdysplasie en epilepsie

Vind de juiste producten voor je Tervuerense herder

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren