• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Maltipoo - pluizige gezelschapshond voor het hele gezin

26.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Maltipoo hond kauwend op een snack

De maltipoo combineert de vriendelijke aard van de maltezer met de intelligentie van de poedel. De mix resulteert in een lieve, vrolijke en speelse familiehond die gemakkelijk te trainen en te leiden is in het dagelijks leven. Spelen met de kinderen, hondenkunstjes met mama of knuffelen met oma - een Maltipoo is er graag overal bij.

De maltipoo - een pluizig bundeltje vreugde

Zowel de poedel als de maltezer zijn oude, bekende en populaire hondenrassen. De kleine witte maltezer kan terugkijken op een lange traditie als metgezel en zelfs schoothondje van de dames van de hoge en koninklijke stand. Voor gezinnen met kleinere, zeer actieve kinderen is de maltezer echter bijna iets te klein en te teer.

Dankzij de kruising van de maltezer met de kleine poedel is de maltipoo een intelligente en gemakkelijk trainbare hond met een matige bewegingsdrang. De genen van de poedel vergroten ook de kans op een hond die weinig of geen haren verliest.
Hoewel de maltipoo tot de designerdogs behoort en door fokkers kritisch wordt bekeken, blijft zijn populariteit elk jaar groeien.

Karakter van de maltipoo

Het temperament van deze kleine, donzige honden is een combinatie van de rastypische kenmerken van beide ouders. De kleine poedelrassen en de maltezer lijken qua karakter echter zo sterk op elkaar dat er nauwelijks verrassingen te verwachten zijn bij het kruisen ervan.
De maltipoo is een vrolijke, grappige en altijd goedgehumeurde hond. Hij houdt van knuffelen en kan uren met je op de sofa doorbrengen. De kleine honden tonen ook hun sterke punten in de omgang met kinderen: ze zijn heel mensvriendelijk en speels.

ProfielMaltipoo

Ras
Maltipoo
Herkomst
USA (intussen wereldwijd)
Classificatie
Bastaard (maltezer en kleine of dwergpoedel)
Grootte
28 tot 35 centimeter schouderhoogte
Gewicht
3 tot 6 kilogram
Lichaamsbouw
klein en slank
Ogen
groot tot zeer groot en donker
Oren
klein tot middellang, hangend
Vacht en kleur
zachte, golvende of gekrulde donzige vacht in wit, abrikoos, bruin, zwart of bont
Speciale kenmerken
ongecompliceerde gezelschapshond
Karakter
mensvriendelijk, dol op kinderen, speels en vrolijk
Verzorging
regelmatig borstelen en knippen, oog- en oorverzorging
Gezondheid
aanleg voor sommige erfelijke ziekten zoals oog- en gewrichtsproblemen

Is de maltipoo een keffer?

Vooral jonge maltipoos kunnen soms nogal onstuimig zijn en hebben inderdaad de neiging om hevig te blaffen. Ze zijn even vriendelijk tegen bezoekers en vreemden als tegen hun baasjes, maar ze zijn niet bang om deze met luid geblaf aan te kondigen. Om te voorkomen dat zijn geblaf een probleem wordt, is het belangrijk vanaf het begin correct met je hond om te gaan. Te veel aandacht – waaronder schelden – kan blaffen nog versterken. Er ontstaat hier een misverstand tussen mens en hond, omdat de hond zich bevestigd voelt door jouw aandacht en de volgende keer nog intensiever gaat blaffen. Het is beter je hond te prijzen zodra hij zich correct gedraagt, d.w.z. pas aandacht aan hem te schenken als hij rustig is geworden. De beste manier om hinderlijk blaffen onder controle te krijgen is het raadplegen van een hondentrainer.

Kan je een maltipoo gemakkelijk opvoeden? Opvoeding en houden van een maltipoo

Als je de kleine, donzige bolletjes in één woord zou willen beschrijven, zou „ongecompliceerd“ de juiste keuze zijn. Een goed gesocialiseerde maltipoo is een evenwichtige metgezel die goed overweg kan met alle mensen en dieren. Is de maltipoo dan een beginnershond? Deze vraag kan in principe met ja worden beantwoord. Dit betekent echter niet dat een maltipoo helemaal geen leiding nodig heeft. Wanneer je een maltipoo-pup mee naar huis neemt, beginnen zijn socialisatie en opvoeding vanaf de eerste dag. Wees proactief, consequent en geduldig. Als je nog nooit een hond hebt gehad, doe je er goed aan je vooraf te verdiepen in het thema training. Bij de praktische uitvoering ziet het er echter soms anders uit, omdat theoretische kennis alleen niet altijd voldoende is. Vergeet niet dat honden veel van je lichaamstaal „lezen“ – je moet je hiervan bewust zijn bij de interactie met je viervoeter. Om ervoor te zorgen dat alles qua training en socialisatie vanaf het begin goed verloopt, kan je je jonge maltipoo het beste inschrijven bij een hondenschool. Daar leert de kleine pluizige hond al vroeg hoe hij goed moet omgaan met andere honden en hoe hij je bevelen moet opvolgen. Als je een nieuwe hondeneigenaar bent, biedt een hondenschool je ook de gelegenheid andere hondenbaasjes te ontmoeten en je ervaringen met hen te delen.

Overigens: Zelfs als je maltipoo hond al volgroeid is, kan het toch zinvol zijn om een hondenschool te bezoeken – vooral als je voordien nog nooit een hond had.
De maltipoo heeft niet de neiging angstig te reageren op omgevingsprikkels, maar moet in de eerste weken toch in contact komen met veel elementen van zijn toekomstige leven.

Hoeveel beweging heeft een maltipoo nodig?

De maltipoo heeft een evenwichtig, ongecompliceerd karakter. Daarnaast houden de typische kenmerken van het ras, waaronder zijn lichaamsbouw, zijn bewegingsdrang binnen de perken. Concreet betekent dit dat een maltipoo natuurlijk dagelijks beweging nodig heeft, maar het hoeven geen kilometerslange wandelingen te zijn. Hij kan heel tevreden zijn met enkele kortere wandelingen in het stadspark. Een maltipoo heeft dus relatief weinig beweging nodig.
Zijn eigenschappen zijn dus van groot voordeel als je bijvoorbeeld in de stad woont of met je hond naar kantoor wilt. De pluizige, kleine viervoeter is ook bij uitstek geschikt voor het leven in een kleinere flat. Om je hond evenwichtig en tevreden te houden, moet je zeker voldoende tijd inplannen om hem aandacht te geven. Tegelijkertijd moet ook zijn geestelijke fitheid geoefend worden. Intelligentie- en zoekspelletjes en hondenkunstjes zijn de optimale bezigheid voor de kleine maltipoos. Als je je knuffelige lieveling nog meer wil uitdagen, probeer dan ook eens een hondensport met hem uit. Agility, Dog Dancing oder Obedience zijn voorbeelden van activiteiten die je met je maltipoo kunt doen. Natuurlijk moet de intensiteit op een voor deze kleine hond geschikt niveau liggen. Een mooi neveneffect van plezier, fitness en het mentaal uitdagen van je maltipoo is dat je tegelijkertijd jullie band versterkt en verdiept. Je doet dus iets goeds voor jullie beiden.

Verzorging van de maltipoo

De vachtstructuur van de maltipoo varieert van zacht en lang tot gekruld. Doorslaggevend is of de vacht van de maltezer of de poedel overheerst. Beide soorten vacht vereisen een uitgebreide verzorging met dagelijks borstelen en regelmatige bezoeken aan de hondenkapper voor het knippen. De maltipoo heeft geen ondervacht en heeft het snel koud. In de winter behoort een hondenjas tot de basisuitrusting bij een wandeling.

Junger Maltipoo steht vor Edelstahl-Fressnapf und schaut in die Kamera.

Zijn maltipoos geschikte „allergiehonden”?

Je kan vaak horen of lezen dat poedelmengsels, van maltipoos tot labradoodles, zeer geschikt zijn voor mensen met een allergie voor dierenhaar, of zelfs dat ze „allergievrij“ zijn. Dat is niet helemaal juist. Het is waar dat een poedelmix als de maltipoo relatief weinig haar verliest. Hij heeft echter ook de allergene stoffen in huidschilfers en speeksel. Enkel de verspreiding van deze allergenen via het haar wordt dus in huis verminderd. Als een gezinslid allergisch is voor bepaalde dieren, kan een maltipoo niet zonder meer worden aanbevolen. Voordat je in dit geval voor een huisdier kiest, is het raadzaam medisch advies in te winnen. Zo nodig kunnen tests duidelijk maken of een hond van dit ras voor jou geschikt is. Het is beter geen risico te nemen door een hond op goed geluk aan te schaffen. Anders loop je het risico dat je je geliefde donsbundeltje moet afstaan – een pijnlijke ervaring die je jezelf en het dier in elk geval moet besparen.

Hoeveel kost een maltipoo?

Hoewel het niet mogelijk is om algemeen te zeggen hoeveel een maltipoo kost, ligt de normale prijs voor een maltipoo-pup tussen 1500 en 2000 euro. Als je geïnteresseerd bent in een van deze schattige pluizige honden, let dan niet in de eerste plaats op de prijs. Het is veel belangrijker dat je je huisdier haalt bij een verantwoordelijke fokker. Maar hoe herken je een betrouwbare maltipoo-fokker?

Hier zijn enkele tips waarop je moet letten bij de aankoop van een maltipoo-pup

  • Een serieuze fokker zal je zijn honden laten zien in hun eigenlijke leefomgeving, in het beste geval thuis bij een gezin. Je mag alle pups en natuurlijk ook de moeder leren kennen.
  • De omgeving van de dieren ziet er netjes en schoon uit, de moeder van de pups maakt een gezonde en ontspannen indruk.
  • De fokker zet je niet onder druk voor een snelle aankoop, en je mag de dieren verschillende keren bezoeken voordat je beslist welke kleine maltipoo je meeneemt.
  • Je krijgt zonder excuses antwoorden op al je vragen over honden en fokken.
  • De gezondheid van de honden ligt de fokker na aan het hart, dus ook de veterinaire zorg. Hij is al begonnen met vaccinaties en ontworming. Als je besluit een van zijn pups te nemen, geeft hij je een inentingsbewijs en fokpapieren.

Hij stelt je ook vragen over je kennis van honden omdat hij zijn dieren in goede handen wil geven.
Als jou daarentegen een hond wordt aangeboden op neutraal terrein, zoals een parkeerplaats, weiger hem dan te kopen. Wees achterdochtig als je slechts één dier te zien krijgt en de verkoper ontwijkend doet als je hem vraagt naar de moeder of andere pups. Een betrouwbare fokker heeft niets te verbergen. Je moet ook geen „rommelige flat“ als reden accepteren. Koop bovendien geen maltipoo-pup die er ziek uitziet. Let bijvoorbeeld op de ogen en de neus, die moeten vrij zijn van afscheiding en secreties. Een gezonde pup moet een opgewekte en speelse indruk maken. Aangezien zeer jonge dieren snel moe worden, kan dit niet altijd met zekerheid worden beoordeeld; daarom wordt ten minste nog een tweede bezoek aanbevolen. Koop geen pup van minder dan twaalf weken. Jonge dieren moeten ten minste tot deze leeftijd bij hun moeder en broers en zussen blijven, zodat zij zich sociaal en psychologisch gezond kunnen ontwikkelen.

Bijzonderheden van de maltipoo

Zoals de meeste kleine honden heeft de maltipoo aanleg voor problemen met de patella (knieschijf). Soms is de groef waarin de knieschijf normaal glijdt te ondiep en springt ze eruit. Het is dan typisch voor de honden dat ze steeds weer enkele meters op drie poten gaan lopen. Ga naar de dierenarts als je onregelmatigheden in de gang van de achterpoten opmerkt. Regelmatige, gelijkvormige bewegingen zoals lange wandelingen versterken de spieren en zijn onmisbaar, zelfs voor zo’n kleine hond. Bovendien kunnen oogziekten voorkomen bij de maltipoo.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren