Dobermann – een trouwe metgezel met eisen
28.02.2024 - Leestijd: 6 minuten
De dobermann is een opvallende hond die indruk maakt met zijn elegantie, atletisch vermogen en trots. Deze veelzijdige viervoeter heeft tal van talenten: of het nu gaat om een beschermings-, werk- of gezinshond – een consistente opvoeding is cruciaal voor een harmonieus samenleven. De dobermann wordt niet voor niets als een veeleisende hond beschouwd, maar is wel aanhankelijk en over het algemeen vriendelijk binnen het gezin.
- Dobermann – bewogen verleden
- Waarom wordt een dobermann als gevaarlijk beschouwd?
- Korte beschrijving dobermann
- Is een dobermann geschikt als gezinshond?
- Voor wie is een dobermann geschikt?
- Is een dobermann een lijsthond?
- Hoeveel kost een dobermann-puppy?
- Dobermann: Couperen van oren en staart is verboden!
- Een dobermann kopen: Waarop moet je letten?
- Verzorging van de dobermann
- Speciale kenmerken en gezondheid: Zijn er typische dobermann-ziekten?
Dobermann - bewogen verleden
De dobermann is het enige Duitse hondenras dat naar zijn fokker is vernoemd. Mijnheer Dobermann wilde halverwege de 19de eeuw een sterke, zelfverzekerde en levendige hond creëren die zowel als waak- en beschermingshond als voor de jacht op ratten kon worden gebruikt. Historici debatteren nog steeds tot op de dag van vandaag welke rassen in de dobermann zijn gegaan. Van de duitse pinscher, de weimaraner en de duitse herder is men vrij zeker. Andere vermoedelijk betrokken hondenrassen zijn: deense dog, rottweiler, beauceron, greyhound en terriërrassen. Wat er ook in zit: de dobermann is een erkend werkhondenras dat in veel landen zelfs lange tijd bij de politie heeft gediend. De dwergpinscher lijkt op een mini dobermann. Maar het is een ras op zich.
Waarom wordt een dobermann als gevaarlijk beschouwd?
Toegegeven: een dobermann maakt indruk met zijn grootte en atletische lichaamsbouw. Dat alleen maakt van hem echter nog geen gevaarlijke hond. De vraag hoe gevaarlijk een dobermann is, hangt vooral af van zijn opvoeding en ervaringen. De rasstandaard streeft naar een evenwichtige hond die gemakkelijk te leiden is en betrouwbaar bij het werk. De dobermann moet ook een vriendelijk karakter hebben dat in de aanwezigheid van zijn mensen evenwichtig, nieuwsgierig en ruimdenkend is, met een uitgesproken drang om te ontdekken. Het ras is echter gefokt voor gebruik als waak- en beschermingshond – als zodanig moet hij onbevreesd, prestatiegericht en moedig zijn. Hij is daarom in het begin soms achterdochtig tegenover vreemden. Als het erop aankomt, zal de dobermann als werkhond zijn mensen en het territorium dat hij bewaakt, verdedigen. Hij heeft een zeker instinct voor „goed“ en „fout“ en grijpt zelfstandig in in situaties die dit vereisen.
ProfielDobermann
Ras | Dobermann |
Herkomst | Duitsland |
Classificatie | Pinschers en schnauzers, molossers, Schweizer sennenhonden |
Grootte | 63 tot 72 centimeter |
Gewicht | 32 tot 45 kilogram |
Lichaamsbouw | slank, atletisch, goed gespierd, trotse houding |
Ogen | middelgroot, amandelvormig en donker |
Oren | kleine, driehoekige, geknikte of rechtopstaande oren die dicht tegen het hoofd zitten |
Vacht en kleur | korte, stevige vacht met duidelijk gedefinieerde kleurstructuren in zwart of bruin |
Speciale kenmerken | karaktersterke, gezonde pups zijn moeilijk te vinden |
Karakter | levendig, alert en beschermend, behendig en intelligent |
Gezondheid | vatbaar ras met talrijke ziekten die kenmerkend zijn voor het ras, van hartproblemen tot narcolepsie |
Is een dobermann geschikt als gezinshond?
Een dobermann is temperamentvol, behendig en niet altijd bereid zich te onderwerpen.
Als hij volwassen is, is hij een krachtpatser met een onstuitbare wil. Als gezinshond is hij daarom niet ideaal. Zoals bij elk ras is het ook voor de dobermann uiterst belangrijk om hem consequent, rustig en geduldig te trainen, zelfs als puppy. Duidelijke structuren, weinig maar begrijpelijke commando’s en vaste rusttijden maken de dobermann-puppy’s duidelijk dat hun mensen altijd alles onder controle hebben. Voor onervaren hondenliefhebbers zijn de tips en adviezen van een ervaren hondentrainer onmisbaar bij het trainen. In een hondenschool leert de dobermann-pup zich ook sociaal te gedragen met andere honden. Als de dobermann zijn rol in het gezin kent door middel van een passende opvoeding, is hij een loyale, waakzame en vreedzame metgezel.
Voor wie is een dobermann geschikt?
Een dobermann past bij mensen die aan zijn behoeften voldoen. Vanwege zijn grootte is een krap stadsappartement niet de juiste plek voor hem. Voldoende lichaamsbeweging en mentale belasting moeten de focus zijn voor zijn baasjes. Zo is een dobermann geschikt voor mensen die graag zelf actief bezig zijn. Het is ideaal om met hem aan hondensport te doen: Vooral gehoorzaamheidstraining en behendigheidssporten, neuswerk zoals mantrailing, maar ook gehoorzaamheidsoefeningen en waakhondenwerk zijn zeer geschikt voor de dobermann. Een dobermann is minder geschikt voor oudere mensen die mogelijk rekening moeten houden met lichamelijke beperkingen.
Is een dobermann een lijsthond?
De afzonderlijke deelstaten in Duitsland houden lijsten bij in het kader van verordeningen die het leiden, houden en fokken van honden van bepaalde rassen regelen. De dobermann wordt momenteel alleen als lijsthond vermeld in de deelstaat Brandenburg. Daar wordt hij als een gevaarlijke hond beschouwd zolang de eigenaar niet heeft bewezen aan de bevoegde autoriteit dat de hond niet agressief is naar mens en dier. Een kruising van een dobermann met een van de andere rassen op de lijst kan in Brandenburg ook als een lijsthond worden beschouwd.
Hoeveel kost een dobermann-puppy?
Hoeveel een dobermann-pup kost, kan niet in het algemeen worden gezegd. De prijs varieert van fokker tot fokker. In het algemeen ligt de prijs wel boven de 1.000 Euro. Als je een dobermann-puppy wilt kopen, neem dan de tijd en zorg ervoor dat je een gerenommeerde fokker kiest. Iedereen die een dobermann zoekt in de rubriek met advertenties, kan illegale hondenhandelaren tegenkomen. Gewetenloze puppyhandelaren bieden de dieren daar vaak te jong aan, bovendien zijn ze vaak ziek en sterven soms na korte tijd aan infecties. Honden mogen ook niet uit medelijden worden gekocht bij dubieuze handelaren, uiteindelijk ondersteunt dit ook hun handel.
Dobermann: Couperen van oren en staart is verboden!
Een dobermann mag niet gecoupeerd worden. In het verleden werd de dobermann vaak gezien met gecoupeerde oren of staart. Dit betekent dat de oren zijn “bijgeknipt“ met behulp van een sjabloon en dat de staart is geamputeerd tot een stomp. Dit „schoonheidsideaal“ van de dobermann met spitse, rechtopstaande oren en een korte, stompe staart was echter niets meer dan een verminking van de dieren. Naast de pijn die gepaard ging met de procedures, werden de honden ook beroofd van hun vermogen om zich uit te drukken. Sinds 1986 verbiedt de Dierenwelzijnswet het couperen van oren bij honden en twaalf jaar later trad ook het verbod op het couperen van de staart in werking. Het bezit van een gecoupeerde dobermann is echter niet verboden. Als een handelaar gecoupeerde honden aanbiedt, is hij gewoon dubieus en handelt hij tegen de wet!
Een dobermann kopen: Waarop moet je letten?
Een gerenommeerde dobermann-fokker houdt zijn honden best in huis samen met familieleden, de dieren zien er goed verzorgd uit, de omgeving is schoon en hygiënisch. Hij beantwoordt graag je vragen en je mag ook kennis maken met het moederdier. Papieren, vaccinaties en bescherming tegen parasieten zijn uiteraard aanwezig. Als de fokker ook vraagt naar de kennis over honden en naar manieren om het dobermann-temperament aan te pakken, is dit een goed teken en spreekt dit in het voordeel van de fokker! Want een goede fokker wil zijn honden in goede, verantwoorde handen achter te laten. Hij pusht je ook niet om te kopen. Neem de tijd en regel, indien mogelijk, meerdere bezoeken voordat je besluit een dobermann-puppy te nemen.
Verzorging van de dobermann
De korte, gladde vacht van de dobermann maakt het verzorgen een gemakkelijke taak. Regelmatig borstelen is goed voor de viervoeter en versterkt zijn band met jou. Het vermindert ook de hoeveelheid haar die de „Dobi“ in het huis verspreidt. Controleren van de tanden, oren, ogen en klauwen maakt deel uit van de wekelijkse gezondheidscheck.
Speciale kenmerken en gezondheid: Zijn er typische dobermann-ziekten?
De dobermann was een tijd in de mode en werd vaak gefokt. Dit was een nadeel voor het ras, omdat het aantal rastypische ziekten sterk is toegenomen.
Deze omvatten vooral:
- Bepaalde hartziekten: Een typische vorm van hartaandoening bij de dobermann is wat bekend staat als gedilateerde cardiomyopathie (afgekort DCM), waarbij, simpel gezegd, het hart steeds groter wordt maar kracht verliest. Het lastige aan de hartaandoening is dat ze in eerste instantie vaak geen symptomen veroorzaakt bij de dobermann. Hartritmestoornissen blijven vaak onopgemerkt en er bestaat een risico op plotselinge hartdood.
- Epilepsie (krampaanvallen)
- Doofheid en evenwichtsstoornissen (congenitaal vestibulair syndroom): Symptomen omvatten hoofdkantel- en evenwichtsstoornissen
- Von-Willebrand-syndroom (VWS): Deze bloedstollingsstoornis leidt tot een verhoogde bloedingsneiging. Dit kan bij blessures of operaties tot complicaties leiden. Een test kan het Von Willebrand-syndroom onthullen.
- Syndroom van Wobbler: Dit is een pathologische verandering in de cervicale wervelkolom. Kenmerkend zijn een vreemd uitziend, onvast gangpatroon en toenemende bewegingsstoornissen.
Het is des te belangrijker om een gerenommeerde fokker te kiezen. Voordat je een puppy koopt, moet je het dier meerdere keren bezoeken wanneer het wordt grootgebracht en nagaan of een van de genoemde ziekten bekend was bij de ouders of bij andere dieren van de fokker. Met goede verzorging en voeding kan een dobermann twaalf jaar oud worden.